Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbalová spravedlnost a šílenství na mistrovství světa

Konečně snad fotbalová spravedlnost z neznámé vyšší moci funguje. Družstvo Francie, které postoupilo na MS díky podvodu s rukou hráče Henryho v utkání s Irskem - bude na mistrovství světa končit. Mezinárodní fotbalová federace FIFA nesprávné rozhodnutí rozhodčího v kvalifikačním utkání neopravila a hráče Henryho nepotrestala za nesportovní chování. A to má FIFA heslo na tričkách i čepicích " My game is FAIR PLAY." Morální rozklad družstva Francie se projevil na výkonech i náladě družstva. Vulgárními nadávkami útočníka Anelky francouzskému trenérovi se zabýval v televizi i francouzský prezident. Dnes francouzští hráči odmítli trénovat a vedoucí francouzského družstva rezignoval na svou funkci. Jen zázrak  v posledním utkání skupiny by umožnil postup francouzského družstva do dalších bojů. Bohužel v podobné situaci je i družstvo Slovenska, které postoupilo na mistrovství světa z naší kvalifikační skupiny.

Penalta od soudce - dárek Italům, které zachránila od prohry.Luca Bruno AP

FIFA nestačí tempu hry a doby

Kdyby byla povolena hlavnímu rozhodčímu možnost ověřit si rozhodnutí u videozáznamu hry na hřišti, tak by odpadla mnohá sporná rozhodnutí, která vyvolávají u diváků silné emoce vedoucí až k násilí. Navíc u televizních přenosů vidí milióny diváků na celém světě zpomalené záběry, které dokazují chybu rozhodčího. Ale rozhodčí je podle pravidel pánem na hřišti a maximálně konzultuje svá rozhodnutí vysílačkou s pomezními rozhodčími.         ( Snímek AP - branka Italů po přísné penaltě proti Novému Zélandu. )

 

Nesprávná rozhodnutí sice dodatečně posoudí  ze záznamu odborná komise rozhodčích FIFA, ale maximálně odvolá chybující rozhodčí z dalších utkání. Například družstvo USA dosáhlo regulérního gólu za stavu 2:2 se Slovinskem. Rozhodčí si často ani neuvědomují kolik diváků svým rozhodnutím zklamou, kolik židlí fandové rozbijí a někdy si vybijí vztek i na nevinných lidech v okolí. V případě postupu do dalších kol mistrovství světa jde nejen o národní prestiž, ale i o milióny dolarů. Každý člověk někdy chybuje. Stejně tak rozhodčí. V Brazílii byl před časem rozhodčí zastřelen. Stejně tak hráč, který dal na mistrovství světa vlastní gól. To už je fotbalové šílenství. Mladší ročníky neví, že pro spory ve fotbalovém utkání došlo ke střetu armád dvou států. To není výmysl, ale pravda o tzv."fotbalové válce" mezi Hondurasem a Salvadorem v roce 1969, která naštěstí trvala jen sto hodin.

Přistoupí FIFA na modernizaci ?

V hokeji, lehké atletice, plavání a dalších sportech se používají videozáznamy, elektronické měření času a další moderní vybavení. Fotbal je jedním z nejrozšířenějších sportů na světě, protože nepotřebuje ledové plochy, speciální atletické dráhy ani bazény. Fotbalové stadióny sice stojí milióny dolarů, ale neměl by být problém upravit pravidla kopané tak, aby při rozhodování sporných momentů ve hře  pomáhala videotechnika. Náklady na videokamery a obsluhu jsou minimální ve srovnání s miliony, o které družstva přijdou v případě chybného rozhodnutí rozhodčího.

Například  chyby rozhodčích jen dnes -  hráč z Nového Zélandu střílí gól z ofsajdu, sporná penalta ve prospěch Italů a Brazilec Fabiano si zpracoval míč rukou a dal gól, který rozhodčí proti Pobřeží slonoviny uznal. Kdo si pamatuje postupový gól rukou Diega Maradony na MS ? Také si ho rozhodčí nevšiml. Později Maradona ten gól přiznal a nazval ho "Boží rukou". To není bohužel "FAIR-PLAY".

Autor: Miroslav Štorch | neděle 20.6.2010 22:01 | karma článku: 34,67 | přečteno: 6721x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...