Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zruší "elita" té "lůze" volební právo?

„Já bych tu lůzu už příště volit nenechal!“ Tahle slova jsem zaslechl v šalině. Dva studenti filozofie právě cestou ze zkoušky hodnotili volby prezidenta. A já si řekl: "A vida, elitu už máme i v Brně!"

     Podobných vyjádření na adresu voličů Miloše Zemana je plný internet. Ne každý to ale řekne tak na plnou hubu, jako onen student. Podle průzkumů měl Miloš Zeman mezi svými voliči více lidí z vesnic a malých měst než Jiří Drahoš. Podobné je to i se vzděláním a stářím voličů. To nezpochybňuji. Problém vidím v tom, když různí politologové z těchto voličů dělají „nesvéprávnou lůzu“.

     Pokud Miloš Zeman zvládne se svým zdravím celé volební období, a pokud se toho dožiju i já, bude mi při volbě příštího prezidenta 65 let. Ocitnu se tak v postavení, které i mne zařadí mezi ty "nesvéprávné a zmanipulované".
Jak to? Budu starobní důchodce, nejspíš budu bydlet na vesnici, a co hůř, bude to daleko od Prahy, někde na konci světa na jihu Moravy. Mám sice vysokou školu, ale jsem jenom inženýr. Budu tak vyloučen ze skupiny lidí, kteří sama sebe pasovali na elitu národa.
A tak si říkám, zda mi vůbec dovolí volit. Nebylo by pro ně lepší se vrátit k tomu, co už tu jednou bylo? Nebudou potřeba žádné volební lístky. Stačil by jen jeden, na který by nám vybrali své kandidáty, nebo nejlépe sebe. Nakonec, kdo jiný by nám mohl vládnout lépe, než oni sami?

     Stále dokola čtu, že Miloš Zeman rozděluje národ. Jenže, nedělí ho ještě více komentáře, které ze starších a méně vzdělaných lidí, žijících mimo Prahu, dělají občany nižší kategorie?
Proč o tom píšu? Jako dítě kazatele jsem si v době totality užil své. Už v první třídě nám pan ředitel dělal přednášku o tom, že v Boha věří jen lidé bez vzdělání a hlavně ti staří, co už nejsou schopni budovat lepší zítřky. Byla to doba, kdy ideální důchodce byl mrtvý důchodce, kterému už nemusel být vyplácen důchod. Když naslouchám různým komentářům, tak mám pocit, že se doba vůbec nezměnila.

     To, že je někdo méně vzdělaný a starý, není důvod k tomu, aby byl urážen. Mládí je krásné, ale nemělo by zapomínat, že většinu toho, co máme, máme právě díky těm obyčejným, prostým a dnes už i starým lidem. Ti to udělali svýma rukama a další staří, a možná už i mrtví, to zase vymysleli.
Je možné, že „elity“ plánují takovou úpravu demokracie, aby příště už „lůza“ nemohla rozhodovat. Při poslouchání názorů různých politologů a filozofů bych se tomu nedivil. Možná i proto mi vůbec nebude vadit, když se za pár roků svým věkem a místem bydliště dostanu mezi „lůzu“. Věřím totiž, že zkušenosti, které přináší život, vedou člověka k ostražitosti. A národ potřebuje i ty ostražité.
Můj děda mi kdysi říkal: „Synku, po válce jsem byl mladý a blbý. Naletěl jsem na rudou propagandu. Kdybych měl tehdy ty zkušenosti, co dnes, nikdy bych je nevolil!“ Od té doby vím, že vše nové a každá změna v historii nemusí být k lepšímu. Vím to nejen díky dědovi, ale i z vlastních a někdy i hodně bolestných zkušeností.

     Pokud je vám myšlení našich „elit“ blízké a máte dojem, že staří a méně vzdělaní do toho nemají co kecat, zkuste chvíli popřemýšlet o vzkazu, který jsem četl na jednom hřbitově: „To co jste vy, byli jsme i my. To, co jsme my, budete i vy!“
Uvažujme o tom, k čemu nás vedou lidé, co sami sebe pasovali do role „elity národa“ a všechny ostatní považují za „lůzu“. Historie nás učí, že národ, který si neváží generací svých otců a předků, nemá budoucnost. Chci věřit, že to nebude i náš případ.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 1.2.2018 9:25 | karma článku: 44,81 | přečteno: 3351x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

Díváte se rádi na své fotky? Třeba na momentky ze svého dětství? Nebo na ty maturitní či dokonce svatební? Já osobně se k tomu dostanu jen velmi zřídka, přesto je mám rád.

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 15,57 | Přečteno: 274x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,61 | Přečteno: 641x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,94 | Přečteno: 686x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,95 | Přečteno: 306x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,44 | Přečteno: 795x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3336
  • Celková karma 29,68
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.