Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podobenství o rozsévači II.

            Minule jsme začali přemýšlet o tom, proč Ježíš tak často hovoří v podobenstvích. Díky tomu, co Ježíš odpovídá učedníkům, víme, že si přeje, aby jeho slova pochopili jen ti, kteří jsou ochotní jít ve svém životě cestou podobné té jeho - cestou nesobecké služby.

            Připomeňme si tento text ještě jednou: "Vyšel rozsévač rozsívat semeno. Když rozsíval, padlo některé zrno podél cesty, bylo pošlapáno a ptáci je sezobali. Jiné padlo na skálu, vzešlo a uschlo, protože nemělo vláhu. Jiné padlo doprostřed trní; trní rostlo a udusilo je. A jiné padlo do země dobré, vzrostlo a přineslo stonásobný užitek.
To řekl a zvolal: "Kdo má uši k slyšení, slyš!"
Jeho učedníci se ho ptali, co to podobenství má znamenat. On řekl: "Vám je dáno znát tajemství Božího království, ostatním však jen v podobenstvích, aby hledíce neviděli a slyšíce nechápali." (Lukáš 8,5-8)

            Zastavme se u slov, kterými Ježíš své vyprávění končí: "Kdo má uši k slyšení, slyš!" Podle Lukáše tahle slova "zvolal". Jakoby chtěl naznačit, že tuto větu nemáme přeskočit v naší snaze po rychlém pochopení daného podobenství.

            V Lukášově evangeliu Ježíš stejná slova vysloví ještě jednou. Opět v souvislosti s obrazem, který nám má pomoci pochopit základní principy jeho království: "Dobrá je sůl. Jestliže však i sůl pozbude chuti, co jí dodá slanosti? Nehodí se na pole ani na hnojiště: vyhodí se ven. Kdo má uši k slyšení, slyš." (Lukáš 14,34+35) Jeho slova mají přímou spojitost s Božím soudem - posledním soudem, na kterém se rozhodne o věčném osudu každého z nás, i o tom mém. Ježíš naznačuje, že rozhodnuto bude ještě dřív. Bůh mi dává uši a s nimi i schopnost naslouchat tomu, co říká. Záleží na mně, zda mu budu naslouchat, nebo ne.

            Po svém odchodu do nebe Ježíš vysloví podobná slova ještě osmkrát. Je to v době, kdy od něj Jan dostává ve vidění poselství pro církev, zachycená v knize Zjevení Jana. Sedmkrát zazní ve druhé a třetí kapitole, které nám zprostředkovávají Ježíšovy dopisy církvím. Každý dopis končí slovy: "Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím..." (Zjevení 2+3)

            Naposledy Ježíš tuto výzvu vysloví v souvislosti s tím, komu se budeme klanět. Popisuje "šelmu", která se postaví proti Boží autoritě a pokusí zaujmout místo, které patří jen Bohu: "A bylo jí dáno, aby mluvila pyšně a rouhavě a měla moc po čtyřicet dva měsíce. A tak otevřela ústa a rouhala se Bohu, jeho jménu i jeho příbytku, všem, kdo přebývají v nebi. A bylo jí dáno, aby vedla válku proti svatým a aby nad nimi zvítězila. Dostala moc nad každým kmenem, národem, jazykem i rasou; budou před ní klekat všichni obyvatelé země, jejichž jména nejsou od stvoření světa zapsána v knize života, v knize toho zabitého Beránka. Kdo má uši, slyš!" (Zjevení 13,5-9)

            Ježíšovo podobenství není jen příběhem pro ukrácení dlouhé chvíle. Má daleko větší význam. To zrno v jeho podobenství představuje nabídku, kterou dostává každý z nás. Každý z nás se musí rozhodnout, co s ním udělá.

            Další místa, kde Ježíš vyslovuje podobnou výzvu, nás zase vedou k poznání, že je tu někdo, kdo je ochotný nám pomáhat, abychom byli schopni slyšet to, co nám Ježíš říká. Je to Duch svatý, který nám nabízí odvahu i sílu pro správné rozhodnutí.

            Minule jsme poznali, že Ježíš uzavírá své království sobcům. Otevírá ho každému, kdo je ochotný "slyšet" hlas Ducha svatého a kdo má odvahu svěřit své hříšné ego Ježíši, který ho dokáže změnit a tím nás uschopní pro nesobeckou službu potřebným.

            Už v dětství mne zaujala krásná Davidova modlitba: "Stvoř mi, Bože, čisté srdce, obnov v mém nitru pevného ducha." (Žalm 51,12) Tuto prosbu mohu bez obav mému Bohu předkládat každý den.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 13.9.2014 12:33 | karma článku: 17,06 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,96 | Přečteno: 591x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64 | Přečteno: 674x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,50 | Přečteno: 300x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01 | Přečteno: 789x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79 | Přečteno: 529x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,17
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.