Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podobenství o rozsévači I.

            Ježíš je mezi lidmi stále populárnější a proto ho doprovází stále více lidí. V zástupu je mnoho těch, kteří přišli ze zvědavosti. Schovávají se v něm i židovští duchovní, kteří Ježíše špehují. Největší skupinu ale tvoří ti, kterým pomohl a oni teď touží po tom, aby byli co nejvíc v jeho přítomnosti.

            Lidé v zástupu mohou opět naslouchat kázání tohoto Mistra, v němž stále více lidí vidí Mesiáše. Ježíš tentokrát vypráví zvláštní příběhy, který, se říká "podobenství". Většinou popisují známou činnost a známé prostředí. Ježíš tím chce dosáhnout toho, aby si posluchači na jeho vyprávění vzpomněli vždy, když budou tuto činnost dělat sami nebo uvidí někoho druhého. Začíná příběhem z prostředí rolníků: "Vyšel rozsévač rozsívat semeno. Když rozsíval, padlo některé zrno podél cesty, bylo pošlapáno a ptáci je sezobali. Jiné padlo na skálu, vzešlo a uschlo, protože nemělo vláhu. Jiné padlo doprostřed trní; trní rostlo a udusilo je. A jiné padlo do země dobré, vzrostlo a přineslo stonásobný užitek.
To řekl a zvolal: "Kdo má uši k slyšení, slyš!"
Jeho učedníci se ho ptali, co to podobenství má znamenat.
On řekl: "Vám je dáno znát tajemství Božího království, ostatním však jen v podobenstvích, aby hledíce neviděli a slyšíce nechápali." (Lukáš 8,4-18)

            Všichni posluchači znají vše, o čem vypráví. Představují si pole, cestu okolo, trní i skalnatý okraj pozemku, po kterém kráčí muž a kousek po kousku osévá zrnem, které má v suknici. Lidé přemýšlejí, co tím chce Ježíš říci.

            Nakonec si jeden z učedníků dodá odvahu a zeptá se svého Mistra: "Proč vyprávíš tento příběh? Co nás tím chceš naučit?" A Ježíš, dřív než vysvětlí, co tím chtěl říct, cituje slova proroka Izaiáše. Jako by nám chtěl naznačit, že tím vších chce dosáhnout toho, aby jeho poselství nepochopili všichni. Zdá se, že v zástupu jsou lidé, kteří pochopit nemají.

            Pokud těmto Ježíšovým slovům chceme pochopit, pak se musíme podívat do knihy proroka Izaiáše. Ježíš cituje text z 6. kapitoly, kde Hospodin říká: "Srdce toho lidu obal tukem, zacpi mu uši, zalep mu oči, aby očima neviděl, ušima neslyšel, srdcem nepochopil, neobrátil se a nebyl uzdraven." (Izaiáš 6,10) Podle některých křesťanů je to důkaz toho, že si Bůh předem některé lidi vybral pro své království a další už předem odsoudil pro věčné trápení v pekle.

            Já osobně nevěřím na věčné trápení, protože to by popíralo Boží lásku i spravedlnost. Proto nemohu věřit ani na to, že by Bůh nedal člověku možnost si svobodně vybrat svou budoucnost. Bůh totiž v knize proroka Izaiáše říká i něco jiného. Prorok dostává příkaz: "Vyveď ten lid slepý, ačkoli má oči, ty hluché, ač mají uši." (Izaiáš 43,8) Tím jasně ukazuje, že si přeje, aby i ti, kteří jsou doposud slepí a hluší k jeho nabídce spasení konečně zaslechli jeho hlas a viděli jeho lásku ve svých životem.

            Hospodin dokonce ve spojitosti s působením Ježíše na naší planetě slibuje: "Tehdy se rozevřou oči slepých a otevřou se uši hluchých." (Izaiáš 35,5) Každý, kdo dovolí Ježíši, aby léčil jeho sluch a zrak, prožije něco, co Hospodin slibuje proroku Izaiáši: "Tvoje oči uzří krále v jeho kráse, spatří zemi rozprostírající se do dálky." (Izaiáš 33,17) Bůh si přeje, abychom díky působení Ducha svatého uvěřili tomu, co nám nabízí v Bibli a díky tomu se setkali s Ježíšem - králem nebes a brzy i celé Země.

            Tyto texty mne vedou k přesvědčení, že poznání Božího království je otevřené pro každého z nás. Přesto tu jsou lidé, kterým Ježíš nepřál, aby pochopili, o čem to vlastně mluví. V zástupu stáli židovští duchovní, kteří se naučili zneužívat své postavení jen pro svůj osobní zisk. Kdyby pochopili, jaké hnutí vzejde z učení tohoto učitele, sobecky by se k němu přidali, aby mohli ještě upevnit své postavení a získali ještě větší vliv a díky tomu i větší bohatství. Těmto lidem nemá být odhaleno to, co Ježíš chystá.

            I židovští duchovní ale mají šanci na záchranu pro nebeské království. Musí ale projít proměnou, během které je Bůh vyléčí z jejich sobectví. Pokud se budou chtít stát součástí křesťanské církve, pak jen s podmínkou, že se stanou jejími řadovými členy, aby tím ukázali, že je do tohoto společenství nepřivádí touha po moci a postavení.

            Myslím, že tím chce Ježíš říci něco i mně. Vede mne k přemýšlení o tom, jaké motivy mám já k tomu, že jsem součástí jeho církve. Jsem ochotný být v ní tím posledním? Jsem ochotný jednat podle Ježíšova pravidla, které představil svým učedníkům? I oni se těšili, až budou jednou v jeho království ministra a on jim tehdy odpověděl: "Víte, že vládcové panují na národy a velicí je utlačují. Ne tak bude mezi vámi: kdo se mezi vámi chce stát velkým, buď vaším služebníkem; a kdo chce být mezi vámi první, buď vaším otrokem. Tak, jako Syn člověka nepřišel, aby si dal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život jako výkupné za mnohé." (Matouš 20,25-28)

            Tato Ježíšova slova mi pomáhají poznat, jak na tom jsem. Mé nitro potřebuje změnu, kterou mohu prožít jen tehdy, když budu s Ježíšem, když se stanu jeho učedníkem.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 6.9.2014 9:24 | karma článku: 17,46 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,97 | Přečteno: 598x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64 | Přečteno: 676x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,50 | Přečteno: 300x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79 | Přečteno: 529x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.