Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Petr a Jan se poprvé dostávají do basy (Začalo to zklamáním 7)

V Šalamounově podloubí se to odpoledne schází obrovský dav. Zpráva o tom, že Petr s Janem uzdravili mrzáka, který nikdy předtím nechodil, se šíří Jeruzalémem rychlostí blesku.

Brzy přicházejí i kněží a saduceové s velitelem chrámové stráže. Vidí Petra s Janem a vedle nich uzdraveného muže, který ještě stále poskakuje a chválí Boha. Okolo něj se tísní dav lidí, kteří se ptají, jak je to možné. Z davu se ozývá: "Tak ono to s tím vzkříšením Ježíše z Nazareta asi bude pravda. Kdo jiný by mohl udělat takový zázrak?"

To, co kněží a saduceové slyší pak, jim vůbec nedělá radost. Petr právě v té chvíli káže: "Proč se divíte? Tohoto muže jsme neuzdravili my. Uzdravil ho Bůh. Ježíš, kterého jste se zřekli a kterého jste vydali Římanům, aby ho ukřižovali, ten Ježíš vstal z mrtvých a dal nám sílu uzdravit tohoto muže. Léta jste ho znali jako bezmocného mrzáka. To, že je teď zdráv, je výsledkem jeho víry v Ježíše Krista."

Lidé v davu se najednou začínají bát. Nebude se jim ten vzkříšený Ježíš mstít? Když může dát zdraví muži, který byl od svého narození chromý, může jim zase jejich zdraví vzít a nebo je může dokonce zabít!

Petr ale pokračuje: "Vím, že jste se Ježíše zřekli z nevědomosti. Přiznejte svou vinu a proste Boha, aby vám odpustil. Pak se spolu s námi budete moci těšit na chvíli, kdy k nám Ježíš znovu přijde. Teď je v nebi a zůstane tam až do chvíle, kdy se Bůh rozhodne obnovit své království i na naší zemi. Nebojte se Ježíše. On vám chce dát stejnou moc, jakou máme my. Jen se musíte rozhodnou vzdát své špatnosti."

V té chvíli se konečně saduceům daří přemluvit velitele chrámové stráže, aby Petra s Janem zajal a zavřel do vězení. Jsou při tom vzteky bez sebe. Slova o vzkříšení jsou totiž v přímém rozporu s jejich učením. (Učení saduceů popírá, že by Bůh mohl člověku po smrti vrátit život.) Proto chtějí s těmito bludaři co nejrychleji skoncovat, stejně, jako ukončili činnost jejich učitele.

Petr a Jan se najednou ocitají v chrámové base. Zavírají je do cely a oni mohou přemýšlet, co bude dál. Stmívá se a s tím, jak houstne tma, přichází i chmurné myšlenky. "Skončíme jako Ježíš? Také nás ukřižují? Ježíš nám přece nikdy nesliboval, že se nám nic nestane!"

Sedí v cele a přemýšlejí, co bude dál. Najednou si vzpomenou na slova, která jim říkal jejich učitel: "...nebojte se těch, kteří zabíjejí tělo, věčný život vám vzít nemohou. Spíše mějte strach z toho, který vás může navěky zahubit. Jakoupak cenu má vrabec?  A přece ani jeden nespadne na zem bez vědomí vašeho Otce. Tak nemějte strach – jste daleko cennější než celé hejno vrabců. Otci záleží na každém vašem vlásku. Kdo se ke mně přizná před lidmi, k tomu se i já budu hlásit před svým Otcem v nebi." (1)

Jenže, spolu s těmito zaslíbeními se jim do jejich myšlenek vkrádají také další mistrova slova, která už tak optimisticky nevyznívají: "Mějte se na pozoru před lidmi, protože vás budou vydávat soudům a budou vás bičovat v synagógách, vláčet vás před vládce a panovníky kvůli mně...
Nemyslete si, že můj příchod přinese světu bezprostřední pokoj. Můj příchod způsobí i boj a násilí...
Kdo by chtěl jít za mnou a nevzal by na sebe tyto těžkosti jako kříž, není mne hoden. Kdo lpí na svém životě, ztratí ho. Kdo je však pro mne ochoten všechno obětovat, ten teprve pravý život získá" (2)

Učedníci se poprvé ve svém životě dostávají do situace, kdy jim kvůli Ježíši hrozí smrt. Neví, co bude zítra. Počáteční strach ale postupně vytlačuje obnovující se důvěra v Boží zaslíbení. Když se nakonec uklidní, těší je, že díky zázraku byl nejen uzdraven ten chromý mrzák, ale mohli kázat velkému zástupu lidí a mnozí z nich přijali Ježíše a přidali se k jejich společenství.

Když usínají, v uších jim zní známá slova jejich Pána: "Nebojte se, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku." (3) Už se nestarají, co bude zítra. Jsou přece v Božích rukách.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(1) Matouš 10,28-32; (2) Matouš 10,17-18+34+38-39; (3) Matouš 28,20

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 16.6.2011 18:00 | karma článku: 8,56 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 13,17 | Přečteno: 199x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,18 | Přečteno: 659x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,27 | Přečteno: 297x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,09
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.