Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když je osel moudřejší než prorok

        Musel to být zvláštní pohled. Z Mezopotámie vyráží do Kenaanu karavana velbloudů, na kterých sedí poslové midjánských a moábských králů. Za nimi jede na oslici Bileám, muž s pověstí proroka.

Když je osel moudřejší než prorok
        Bileám jede na své oslici za karavanou, která směřuje na západ. Sedí a sní si svůj sen o bohatství, které se ještě znásobí, až se setká s Bileámem: "Hospodin ustoupil a dovolil mi, abych jel do Kenaanu. Možná mi nakonec dovolí, abych alespoň naoko zlořečil Izraeli. A až se pak Midjánci s Moábci pustí do bezhlavého boje, budou zničeni a já pak v klidu odjedu domů s dalšími poklady..."
        Jenže Hospodin to vše viděl jinak. Zajímavý komentář nabízí kniha Na úsvitu dějin: "Tisíce lidí v dnešní době jedná stejně. Jejich povinnost je jim jasně představena v Bibli, nebo srozumitelně naznačena okolnostmi a zdravým rozumem. Protože jsou však tato svědectví v rozporu s jejich sklony, neberou na ně zřetel a odvažují se žádat Boha, aby jim ukázal, co mají dělat... Ten často takovým jedincům dovolí, aby následovali své vlastní žádosti a trpěli následky."(7)
        Bůh nechává Bileáma, aby se nechal vést svou touhou po bohatství. Bileám si sní svůj sen, sedí na oslici, která ho z jeho snění vytrhne svým divným jednáním: Bůh vzplanul hněvem, že jede, a Hospodinův posel se mu postavil do cesty jako protivník. On pak jel na své oslici a byli s ním dva jeho mládenci.
Oslice spatřila Hospodinova posla, jak stojí v cestě s taseným mečem v ruce, uhnula z cesty a šla polem. Bileám oslici bil, aby ji zase zavedl na cestu.
Tu se postavil Hospodinův posel na pěšinu mezi vinicemi, kde byly zídky z obou stran. Oslice spatřila Hospodinova posla, přitiskla se ke zdi, přitiskla ke zdi i Bileámovu nohu a on ji znovu bil.
Hospodinův posel opět přešel a postavil se v soutěsce, kde nebylo možno uhnout napravo ani nalevo. Oslice spatřila Hospodinova posla a klekla pod Bileámem. Bileám vzplanul hněvem a bil oslici holí."(8)
        Bileám je vzteky bez sebe. Bije oslici hlava nehlava. A pak najednou otevřel Hospodin oslici ústa a ona řekla Bileámovi: "Co jsem ti udělala, že mě již potřetí biješ?"(9) Prorok je tak vzteklý, že si ani neuvědomuje, že mluví s oslicí: "Protože si ze mne děláš blázny! Mít v ruce meč, byl bych tě už zabil."(10) Jeho oslice mu odpoví: "Což nejsem tvá oslice, na níž jezdíš odjakživa až do dneška? Udělala jsem ti někdy něco takového?"(11) Prorok musí uznat, že ne.
        V tom okamžiku "sňal Hospodin clonu z Bileámových očí a on spatřil Hospodinova posla, jak stojí v cestě s taseným mečem v ruce."(12)

Nebýt tvé oslice, zabil bych tě
        Bileám před andělem padá okamžitě na zem a ten se ho ptá: "Proč jsi svou oslici už třikrát bil? Hle, to já jsem vyšel jako tvůj protivník, protože mám tu cestu za pochybenou. Oslice mě spatřila a vyhnula se mi, teď už potřetí. Kdyby se mi nevyhnula, byl bych tě věru zabil a ji nechal naživu."(13)
        Podívejme se ještě jednou do knihy Na úsvitu dějin: "Bileám vděčil za svůj život ubohému zvířeti, které tak krutě týral. Muž, který o sobě tvrdil, že je Hospodinovým prorokem, byl tak zaslepený chamtivostí a ctižádostí, že nepostřehl Božího anděla, kterého viděla jeho oslice."(14)
        Hospodin pak Bileámovi říká: "Jdi s těmi muži, ale nebudeš mluvit nic než to, co já budu mluvit k tobě."(15) Bileám znovu nasedá na oslici a vydává se za karavanou, která se mezitím vzdálila. Přemýšlí o tom, proč ho vlastně chtěl anděl zabít, když mu Bůh dovolil, aby se vydal na cestu. Cítí, že Bůh nesouhlasí s tím, co dělá, ale touha po bohatství tento krátký záchvěv svědomí brzo uhasí.
_____________________
(7)Na úsvitu dějin 208; (8)Num.22,22-27; (9)Num.22,28; (10)Num.22,29; (11)Num.22,30; (12)Num.22,31; (13)Num.22,32-33; (14)Na úsvitu dějin 209; (15)Num.22,35;

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pátek 22.3.2013 18:00 | karma článku: 4,76 | přečteno: 110x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Včera básníkem, dnes atentátníkem

Slovensko včera zažilo šok – jedenasedmdesátiletý básník Josef Cintula vytáhl zbraň a vypálil několik kulek, z nichž tři skončily v těle slovenského premiéra. Poeta vyměnil boj slovem za skutečnou zbraň...

16.5.2024 v 14:48 | Karma: 21,90 | Přečteno: 910x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Jourová se prý úplně zbláznila

Tvrdí to o ní Andrej Babiš. Není to sice žádná žhavá novinka, protože to zveřejnil už před měsícem, přesto nebude na škodu se u jeho vyjádření ještě jednou na chvíli zastavit.

10.5.2024 v 10:39 | Karma: 33,68 | Přečteno: 3531x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

8. květen – nejdůležitější výročí mého života

V mém životě je mnoho významných dnů, ale 8. květen je od roku 1986 tím nejdůležitějším a nejvýznamnějším výročím a svátkem mého života.

8.5.2024 v 8:47 | Karma: 24,44 | Přečteno: 501x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

Díváte se rádi na své fotky? Třeba na momentky ze svého dětství? Nebo na ty maturitní či dokonce svatební? Já osobně se k tomu dostanu jen velmi zřídka, přesto je mám rád.

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,08 | Přečteno: 307x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36 | Přečteno: 685x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 3339
  • Celková karma 29,07
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.