Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Splněný slib

            Od zničení Sodomy už uplynul rok. Lot se svými dcerami žil v jeskyni, kde se jeho dcerám narodili synové, které zplodily se svým otcem. Také v Abrahamově rodině se všichni chystají na velkou událost. Jeho žena Sára totiž čeká dítě. Její bříško roste a Abraham se těší na okamžik, kdy se narodí zaslíbený syn.

            V knize Genesis o tom můžeme číst: Hospodin navštívil Sáru, jak řekl, a splnil jí, co slíbil. Sára otěhotněla a Abrahamovi, ačkoli byl stár, porodila syna v čase, který mu Bůh předpověděl.
Abraham dal svému narozenému synu, kterého mu Sára porodila, jméno Izák.
Když mu bylo osm dní, Abraham svého syna Izáka obřezal, jak mu Bůh přikázal. Abrahamovi bylo sto let, když se mu syn Izák narodil.
Tu Sára řekla: "Bůh mi dopřál, že se mohu smát. Se mnou ať se směje každý, kdo o tom uslyší." A dodala: "Kdo by byl Abrahamovi řekl, že Sára bude kojit syny? A přece jsem mu porodila syna, ačkoli je stár." (Genesis 21,1-8)

            Z toho, co už o Abrahamovi a jeho ženě víme, je patrné, že problém v tomto případě nebyl na straně patriarchy. Byla to Sára, která devadesát let trpěla neplodností. Po celou dobu, co byla vdaná, se snažila otěhotnět. Vzdala to teprve tehdy, když už neměla pravidelný ženský cyklus.

            Krátce před tím, než oslavila devadesáté narozeniny, je navštívil Hospodin se dvěma anděly. Přišli vlastně za Abrahamem, který pro ně s její pomocí připravil hostinu. Diskutovali tehdy o různých otázkách. Pak, když pojedli, poděkovali za pohoštění, a zvedli se, aby se mohli vydat na další cestu. V té chvíli Hospodin řekl, že až se příště staví na návštěvu, bude mít Abrahamova manželka syna.

            Sára se těm slovům smála, jenže Hospodin trval na svém a jeho slova se vyplnila. Sára mu nakonec uvěřila a spolu s Abrahamem se snažili, aby se slib mohl naplnit. Jednoho dne ucítila, že se v jejím těle odehrává něco, co do té doby nepoznala. Okamžitě si vybavila Hospodinova slova. Ten den se začala těšit na narození svého syna a každé ráno vstávala s písní vděčnosti.

            Teď se ten malý narodil a dostal jméno Izák, což také znamená Smíšek. Radost a vděčnost, kterou po celou dobu těhotenství prožívala Sára, se přenesla na jejího syna. Už od narození byla jeho tvář skoro pořád radostná a úsměv k němu prostě patřil.

            Dlouhá léta se Sára moc nesmála. Trápila ji její nenaplněná touha po dítěti. Teď se konečně může smát. Má syna, který bude Abrahamovým dědicem a podle Hospodina z něj jednou povstane velký národ, na kterém spočine Boží požehnání.

            Tenhle příběh mne vždy vede k přemýšlení o Bohu. Hospodin slyší modlitby, které k němu vysíláme. Slyší je, ale má svůj čas pro jejich naplnění. Bible neříká, v kolika letech se Sára vdala. V té době se dívky vdávaly brzo a tak je možné, že od chvíle, kdy Sára zjistila svou neplodnost, do narození Izáka uplynulo tři čtvrtiny století. To je dlouhá doba.

            Věřím, že se Sára každý den modlila a prosila Boha, aby jí dal dítě. Pak jednoho dne zjistila, že už nemá šanci. Její ženský cyklus ustal a ona už Boha za dítě neprosí. Možná to pro ni byla úleva. Až do té chvíle každý měsíc čekala, zda se její prosby konečně naplní, a stále nic. Teď už z ní to neustálé napětí spadlo...

            Hospodin ale její prosby slyšel. Její mateřskou touhu naplnil až ve chvíli, kdy jí muselo být jasné, že to nebyla náhoda, ale zázrak. Bůh se k ní sklonil a nejenže ji zbavil neplodnosti, ale také její tělo "vrátil" o několik let nazpět. Sára je konečně matka a ví, že je to jen díky velké Boží moci. Hospodin konečně vyslyšel její prosby. Tři čtvrtiny století trvající modlitba přinesla své ovoce.

            Jaký je Bůh, ve kterého věřila Sára? Co se tu dovídáme o Hospodinu? Opět mne napadají jen samé superlativy. Je báječný, jedinečný, mocný. Je pánem času i pánem lidského těla. Má moc udělat to, co je z našeho lidského hlediska nemožné. Je to Bůh, jehož slovo má moc. Bůh plní každý slib, který dal.

            V Bibli můžeme číst spoustu zaslíbení. Mnohá z nich vypadají stejně nesplnitelná, jako to, které dal Hospodin devadesátileté Sáře. Mohu se smát, nebo uvěřit a dát Bohu šanci je naplnit.

Autor: Vlastík Fürst | neděle 16.11.2014 11:15 | karma článku: 26,03 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,86 | Přečteno: 649x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,26 | Přečteno: 294x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 783x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3900x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.