Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obhajoba před Herodem Agrippou (Začalo to zklamáním 52)

Festus tři dny po svém jmenování římským místodržitelem v Cesareji odjíždí do Jeruzaléma, kde se chtěl seznámit s představiteli židovského národa a hodlal navštívit i velitele římské posádky. Pavel mezitím ve vězení doufá, že bude konečně propuštěn na svobodu.

Členové velerady cítí příležitost na zlikvidování Pavla. Ten je sice ve vězení, ale stále jim pije krev, protože přijímá návštěvy a píše své dopisy, kterými dodává členům své sekty novou odvahu k další expanzi do světa. Pořád trvá na tom svém ohavném bludu, že Bůh má rád pohany stejně jako Židy. Hrůza!

Festus přijímá na audienci zástupce velerady a ti ho hned žádají, aby konečně uzavřel případ jednoho vězně, který už dva roky čeká v Cesareji na soud. Nabízí mu, že mu ulehčí práci, pokud tento případ svěří do jejich pravomoci. Vězeň je Žid a také jeho provinění se týká hlavně Židů. Žádají ho: "Pane, ten vězeň nabádal lidi k neposlušnosti našich náboženských zákonů a to by mohlo vést i k povstání proti Římské nadvládě. Dovol nám, abychom se tohoto nebezpečného buřiče zbavili jednou provždy."

Festus jim ale odpoví: "Vězeň je v Cesareji a já se tam vrátím co nevidět. Vyšlete se mnou své zplnomocněnce a máte-li svou žalobu dobře podloženou, ať ji přednesou u řádného soudu." (1) Tím ale členům velerady velkou radost neudělal. Dobře totiž vědí, že jejich obžaloba nemá u řádného soudu žádnou naději na úspěch.

O pár dnů později se Festus vrací do Cesareje. Hned druhý den svolává soud a nechává předvést Pavla. Nejdříve hovoří žalobci a pak má Pavel možnost se obhájit. Jeho řeč je tak přesvědčivá, že Festovi je hned zřejmá apoštolova nevina. Mohl by ho propustit na svobodu. Jenže, Židé mají velký vliv i na císaře a tak se Festus dopouští stejné chyby, jako jeho předchůdce. Chce se jim zalíbit a proto se obrací na Pavla s návrhem: "Jsi ochotný se v Jeruzalémě postavit před soud, kterému bych předsedal?" (2)

Pavel na rozdíl od nového místodržitele dobře ví, že by do Jeruzaléma živý nedojel. Židé by ho cestou zabili. Proto nesouhlasí: "Ne, trvám na tom, abych byl ponechán v pravomoci římského soudu. Sám jsi zjistil, že jsem se proti Židům nijak neprovinil. Kdyby mně byl prokázán nějaký zločin, byl bych ochotný podstoupit spravedlivý trest, třeba i popravu. Jejich žaloby jsou však smyšlené a ty nemáš právo vydat mně jim. Odvolávám se k císařovu soudu!" (2)

Takovou reakci Festus nečekal. Protože má ale Pavel pravdu, místodržitel mu odpoví: "Odvolal ses k císaři, tak tam půjdeš." (2) Soudní slyšení je ukončeno a nespokojení zástupci židovské velerady se vrací s nepořízenou domů do Jeruzaléma. Festus pak žádá úřady v Římě, aby do Cesareje poslali vojenskou eskortu, která by vězně dopravila k soudnímu slyšení v hlavním městě říše.

Několik dnů nato přijíždí do Cesareje na návštěvu král Herodes Agrippa se svou sestrou Bereniké, která, přestože je vdaná za svého strýce Heroda Chalcia, je v té době královou milenkou. Chce se seznámit s novým úředníkem, který zde zastupuje římskou vládu. Festus mu jednou povídá: "Podědil jsem tu po Felixovi zvláštního vězně. V Jeruzalémě na něho žalovali velekněží a velerada a žádali na mně rozsudek smrti. Musel jsem jim dát lekci z římského práva a poučit je, že my Římané nikoho nesoudíme bez řádného slyšení obou stran a že každý musí dostat možnost obhajoby. Hned po mém návratu do Cesareje se dostavili žalobci a tak jsem toho muže vyslechl..." (3) Festus pak své vzácné návštěvě popisuje průběh slyšení i překvapivý závěr.

Agrippa naslouchá a je mu jako Židovi trapně, že ten pohan má pravdu. Skutečně musí uznat, že Římané mají v současné době spravedlivější soudy, než jeho národ. Uvažuje, že odvolá velekněze a udělá ve veleradě pořádek, aby se už příště nemusel stydět. Obrací se na Festa: "Ten člověk mne zajímá. Rád bych si ho poslechl." (3)

Nazítří se u místodržitele schází vybraná společnost. Je tu král se svou milenkou i představitelé Cesareje. Pak přivádí Pavla. Když je králem Agrippou vyzván, aby znovu přednesl svou obhajobu, začíná hovořit. Protože tomuto slyšení předsedá Žid, klade apoštol ve své řeči větší důraz na svůj farizejský původ. Když hovoří o svém zachovávání zákona, král pociťuje výčitky svědomí, protože má pocit, že Pavel v té chvíli naráží i na jeho vztah s Bereniké. Přesto poslouchá dál.

V okamžiku, kdy Pavel hovoří o vzkříšeném Kristu, Festus vykřikne: "Pavle, ty ses zbláznil. Znáš toho tolik, že tě to připravilo o rozum!" (4) Apoštol mu ale v klidu odpovídá, že to nemá nic společného s pominutím mysli. Vysvětluje mu, že jen, s ohledem na Agrippu, používá židovskou logiku, které král dobře rozumí: "Můj rozum je v pořádku, vážený Feste. Mluvím jen pravdu a jsem plně při smyslech. Král je v pojmech židovské víry doma a proto mluvím tak otevřeně. Myslím, že i o nás křesťanech dobře ví. Vždyť nejsme žádná tajná sekta." (4) Pavel pak zase osloví židovského panovníka: "Jde vlastně jen o to, králi Agrippo, zda skutečně věříš tomu, co předpověděli židovští proroci. A já vím, že věříš." (4)

Tím Pavel svou obhajobu končí. Agrippa mu po krátkém mlčení odpoví: "Mluvíš tak, že bys mne málem přesvědčil, abych se stal křesťanem." (4) Pavel, dříve než ho stráž odvede do jeho cely, ještě stihne říci: "Kéž by Bůh dal, abys nejen ty, ale vy všichni byli to, co jsem já. Tedy, až na ty řetězy." (4)

Když je vězeň odveden, Festus se ptá Agrippy na jeho právní názor: "Nebýt toho odvolání," odpovídá král, "mohl bys ho klidně propustit." (5)
_____________________________________________________________________________________________________________ (1)Skutky 25,4-5;  (2)Skutky 25,9-11;  (3)Skutky 25,14-22;  (4)Skutky 26,24-29;  (5)Skutky 26,32;

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 18.8.2011 18:00 | karma článku: 22,62 | přečteno: 744x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,86 | Přečteno: 648x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,03 | Přečteno: 292x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 783x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3900x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,14
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.