Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křesťanství za zdmi císařského paláce. (Začalo to zklamáním 56)

Jako každý člověk, i Pavel občas sedí a přemýšlí. Uvažuje nad tím, jakým zvláštním způsobem Bůh naplnil jeho přání navštívit Řím. Už je tu skoro dva roky a ještě neměl možnost navštívit císaře. Přitom si tak přál, aby ho mohl oslovit podobně, jako mluvil s Herodem Agrippou, Felixem nebo Festem. V takových chvílích si Pavel klade otázku: "Podaří se mi to někdy?"

Pavel občas sedí ve svém bytě a oknem pozoruje dění ve městě. Protože je vězeň, nesmí opustit dům, ve kterém je ubytován. Veškerý kontakt s okolním světem má jen díky svým spolupracovníkům a hostům, kterých k němu přichází stále víc. Občas, zvláště večer, když nemůže spát, analyzuje svou dosavadní misijní činnost. Už dříve v dopisu do Korintu napsal: "Pohleďte, bratří, koho si Bůh povolává: Není mezi vámi mnoho moudrých podle lidského soudu, ani mnoho mocných, ani mnoho urozených..." (1)

Když tak sedává u okna a přemýšlí o lidech tam dole, klade si otázku, zda v tomto zkaženém prostředí může evangelium vůbec uspět. "Skutečně," říká si, "mezi křesťany, které znám, není mnoho mocných nebo urozených lidí. Evangelium přijímají spíše ti prostí. Má vůbec radostná zpráva o Ježíši v tomto městě šanci, když zde nemohu svobodně kázat?"

Možná si v té chvíli neuvědomuje, že ne vždy je třeba k oslovení druhých použít ústa nebo psát dopis. V mnoha případech hovoří daleko jasněji a hlasitěji samotný život člověka. Podobné je to i s Pavlovým vlivem v Římě. Vojáci, kteří ho hlídají, překvapeně sledují život člověka, který, přestože je vězněm, vypadá daleko svobodnější, než oni. Také úředníci, kteří občas kontrolují, zdali Pavel dodržuje stanovené podmínky, zjišťují, že je ten Žid něčím přitahuje.

Stále více lidí ví o tom, že v Římě žije muž, který rozdává radost a pokoj, přestože už skoro dva roky čeká na císařský soud. Jednoho dne Pavel prožívá zvláštní změnu. Dostává návštěvu z císařského paláce. Malá skupinka úředníků za ním ale nepřichází úředně. Prosí ho, aby jim vyprávěl něco víc o své víře.

Překvapený Pavel je zve dál. Počká, až se pohodlně usadí. Začíná tím, že se nejprve sám vyptává, aby zjistil, co vše už jeho posluchači o křesťanství ví. Zjišťuje, že vlastně nic. Začíná trochu zeširoka: "My Židé už dlouhá staletí očekáváme příchod Mesiáše, který nám má vrátit svobodu. Podle našich posvátných spisů se už ale tento Zachránce narodil. Jenže, můj národ ho nepřijal. Neodpovídal našim představám. Ježíš, tak se jmenoval, se narodil prosté dívce ve chlévě v Betlémě. Marie, jeho matka, v té době možná ještě nebyla vdaná. Nestudoval žádnou prestižní školu, jen se vyučil tesařem... Takže se nemůžeme divit, že ho naši duchovní vůdcové nepřijali a nakonec ho dokonce nechali ukřižovat. Jeho žáci ale začali šířit myšlenku, že jejich učitel vstal z mrtvých a odešel do nebe, kde sedí na trůnu jako král vesmíru."

Pavel sleduje nevěřícné úsměvy ve tváři císařských úředníků a tak začne vyprávět svůj příběh: "Vidím, že se usmíváte. Také jsem se tak smál. Dokonce jsem začal pronásledovat všechny, kdo říkali totéž, co nyní říkám já vám. Domníval jsem se, že to jsou jen obyčejní lháři. Vydal jsem se do Damašku, abych tam zajal členy této sekty a dovedl je před soud do Jeruzaléma, kde většinu z nich čekalo bičování a některé i kamenování." Pavlův hlas znovu na chvíli umlká. Na jeho tváři je vidět, jak lituje, že kdysi křesťanům tolik ublížil.

"Když jsem byl kousek od města, najednou se přede mnou objevila obrovská záře, která mne připravila o zrak. Proto i dnes nevidím moc dobře. Ukázal se mi vzkříšený Ježíš a já si najednou nepřipadal jako svatý a dokonalý, jako předtím. V jeho přítomnosti jsem si připadal tak zkažený, že jsem se bál, že zemřu. Ale Ježíš mi řekl, že se mám stát jeho služebníkem, který o něm bude vyprávět zvláště lidem, kteří nepocházejí z židovského prostředí."

Pavel vypráví a jeho posluchači pozorně naslouchají. Cítí, že Ježíš může zaplnit vnitřní prázdnotu, kterou už delší dobu pociťují. Přestože jsou bohatí, mají  rodiny a dobré postavení, stále něco postrádají. Díky apoštolovi teď ví, že jim chybí důvěrný vztah s Ježíšem. Domlouvají se, že hned, jak to půjde, ho navštíví znovu, aby jim mohl vyprávět dál.

Večer Pavel sedí, dívá se z okna a jeho srdce plní nová radost. Děkuje Bohu, že může kázat i lidem, kteří bydlí  za zdmi císařského paláce. Prosí, aby mu Ježíš dal znovu prostřednictvím Ducha svatého moudrost, pokud se znovu setkají.

Na dalším setkání projeví jeden z úředníků přání, aby byl pokřtěn. Cítí, že jeho skutečným pánem není císař Nero, ale Ježíš Kristus. Přidávají se k němu i další a Pavel potom může v dopise filipským křesťanům napsat: "Pozdravují vás i ostatní bratří, zvláště ti, kteří jsou z císařského domu." (2)
________________________________________________________________________________________________________________ (1)1.Korintským 1,26; (2)Filipským 4,22;

Autor: Vlastík Fürst | středa 24.8.2011 18:00 | karma článku: 25,20 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,86 | Přečteno: 648x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,03 | Přečteno: 292x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 783x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3900x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,14
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.