Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Josef zvaný "egyptský"

        Otrokáři pokračují z Dótan, kde koupili mladého otroka, dál na jih. Josef se stále nemůže probrat z šoku, který mu způsobili bratři. Na rukou má pouta. Jde pěšky za velbloudem, na kterém sedí jeho nový pán. V jednu chvíli poznává pohoří, za kterým táboří jeho táta. V té chvíli má pocit, že ho všichni opustili. I Bůh jeho otce.

Z otroka správcem Potífarova domu
        Po dlouhé pouti se Josef ocitá v Egyptě. Na trhu v městě Avaris, kde měl tehdy svůj palác samotný faraón, kupuje mladého Hebreje Potífar, velitel panovníkovy ochranky. Líbí se mu jeho inteligentní tvář. Věří, že se mu z něho podaří vychovat spolehlivého sluhu, který se nebude muset živit jen rukama.
        Potífarův předpoklad se rychle naplňuje. Josef se během cesty do Egypta rozhodl, že zůstane věrný svému Bohu i zásadám, kterým ho učil jeho táta. "Všude kolem sebe viděl neřest a slyšel nemorální řeči, avšak jednal, jako by neviděl a neslyšel... Netoužil si získat oblibu u Egypťanů za cenu porušení svých zásad. Nesnažil se zatajit skutečnost, že uctívá Hospodina."(1)
        Jeho pán mu svěřuje stále zodpovědnější práce. Nakonec mu svěřuje správu celého majetku. "Ponechal tedy všechno, co měl, v rukou Josefových. Nestaral se přitom o nic, leda o chléb, který jedl."(2) Potífar tím řeší problémy, které mu vznikají kvůli tomu, že se díky své náročné práci u faraóna doma moc nezdržuje.

Pomsta odmítnuté ženy
        Jeho mladá žena se doma stále více nudí. Vše za ni dělají služebné. Sleduje mladého správce. Josef je pohledný muž. Moc se jí líbí.
        Když zjistí, že mladý Hebrej je panic, začne po něm toužit ještě víc. Od toho okamžiku mu nedá ani chvíli pokoj. Pak se jí konečně podaří zastihnout Josefa samotného. "Spi se mnou!"(3) rozkáže mu. Ale Josef se brání: "Jak bych se mohl dopustit takové špatnosti a prohřešit se proti Bohu!"(4)
        Mladík se snaží utéct, ale Egypťance se ještě podaří mu strhnout plášť. Pak začíná volat o pomoc. Všichni se k ní sbíhají a ona, uražena odmítnutím, začíná vyprávět, že se ji Josef snažil znásilnit. Nakonec to tvrdí i svému muži, který nechá Josefa vsadit do vězení. Dává tím najevo, že své manželce nevěří, protože to by Josefa čekala poprava.

Roky v díře
        Po deseti letech u Potífara je na tom najednou Josef ještě hůř než na začátku svého pobytu v Egyptě. Ale ani ve vězení ho jeho Bůh neopouští. I tady si správce věznice brzy všímá schopného vězně a tak se Josef po několika týdnech stává jeho zástupcem.
        V těch dnech se ve stejné věznici ocitají i faraónův pekař a číšník. Oba mají jednou v noci sen, ale neví si s ním rady. Josef jim sny vyloží: "Číšníku, ty budeš za tři dny znovu povýšen do svého úřadu. A tebe, pekaři, tebe za tři dny pověsí!" Číšník Josefovi děkuje za příznivé vyložení snu a ten ho prosí, aby se o jeho případu zmínil svému vladaři.
        Třetí den je číšník skutečně povýšen a pekař popraven. Josef se těší, že se o jeho osudu konečně doví i faraón. Jenže čas běží a Josef poznává, že na něho číšník zapomněl. Chvílemi pochybuje o tom, že se ještě někdy dostane na svobodu.

Znovu povýšen
        O dva roky později dává Bůh sen i samotnému faraónovi. Nikdo z jeho rádců mu ho ale není schopný vysvětlit. Teprve v té chvíli si číšník vzpomněl na svůj pobyt ve vězení. Jde hned ke svému vladaři a vše mu vypráví.
        Faraón se nejprve brání, aby prosil o pomoc hebrejského vězně. Nakonec je ale Josef předveden před samotného vládce Egypta, který mu říká: "Zdálo se mi, že stojím na břehu Nilu. Pojednou z Nilu vystupuje sedm krav vykrmených a krásného vzhledu a popásají se na říční trávě. A hle, za nimi vystupuje jiných sedm krav, nevzhledných, velice bídného vzrůstu a vychrtlých. Něco tak šeredného jsem neviděl v celé egyptské zemi. A ty vychrtlé a šeredné krávy sežraly prvních sedm krav vykrmených. Ačkoli se dostaly do jejich útrob, nebylo znát, že tam jsou. Zůstaly nápadně šeredné jako předtím. Vtom jsem procitl."(5)
        Pak vypráví ještě druhý sen, který byl velice podobný. Josef mu odpoví: "Faraónův sen je jeden a týž. Bůh faraónovi oznámil, co učiní. Sedm pěkných krav, to je sedm let... Sedm vychrtlých a šeredných krav, vystupujících za nimi, je sedm let, stejně jako sedm prázdných a východním větrem sežehlých klasů; to bude sedm let hladu... Přichází sedm let veliké hojnosti v celé egyptské zemi. Po nich však nastane sedm let hladu a všechna hojnost v egyptské zemi bude zapomenuta. Hlad zemi úplně zničí. V zemi nebude po hojnosti ani potuchy pro hlad, který potom nastane, neboť bude velmi krutý...
Ať se tedy faraón nyní poohlédne po zkušeném a moudrém muži a dosadí ho za správce egyptské země. Nechť farao ustanoví v zemi dohlížitele a po sedm let hojnosti nechť vybírá pětinu výnosu egyptské země. Ať po dobu příštích sedmi úrodných let shromažďují všechnu potravu a ve městech ať uskladňují pod faraónovu moc obilí a hlídají je. Tato potrava zabezpečí zemi na sedm let hladu, která přijdou na egyptskou zemi. A země nezajde hladem."(6)
        Faraón poděkoval a pak nechává Josefa odvést. Ptá se svých rádců. Přemýšlejí spolu o tom, kdo by se nejlépe hodil pro úkol, který nastínil Josef při výkladu snu. Nakonec se panovník zeptá: "Zda najdeme podobného muže, v němž je duch Boží?"(7)
        Nikdo nic nenamítá. Faraón znovu předvolá Josefa, kterému oznámí: "Když ti to vše dal Bůh poznat, nikdo nebude tak zkušený a moudrý jako ty. Budeš správcem mého domu a všechen můj lid bude poslouchat tvé rozkazy. Budu tě převyšovat jen trůnem." (8)Pak dodá: "Hleď, ustanovuji tě správcem celé egyptské země."(8) Nato sundá z ruky pečetní prsten, předá ho Josefovi a pak ho ještě nechává obléct "do šatů z jemné látky a na šíji mu zavěsil zlatý řetěz."(9)

        Ráno byl Josef ještě vězeň, teď je z něj nejmocnější muž Egypta. Ustojí to? Nezpychne?
_____________
(1)Na úsvitu dějin str. 99;  (2)Genesis 39,6;  (3) Genesis 39,7;  (4) Genesis 39,8;  (5)Genesis 41,17-21;  (6)Genesis 41,25-36;  (7)Genesis 41,38;  (8)Genesis 41,39-41;  (8)Genesis 41,42; 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 31.1.2013 18:00 | karma článku: 3,92 | přečteno: 137x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

Jak se vám dnes vstávalo? Už jste se těšili na vše, co vás v průběhu dne čeká? Ovenka, naše čtyřiadevadesátiletá babička, vstávala s obavami. V noci se jí ztratily její „spodní zuby“.

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 20,38 | Přečteno: 424x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Budu plnit sliby, které jsem ti dal

Dnešní žalm má v záhlaví napsáno: „Davidova píseň pro sólový zpěv za doprovodu strunného nástroje.“ Jako mnohé Davidovy písně i tato začíná naléhavým voláním, doslova „úpěním“.

17.5.2024 v 19:10 | Karma: 12,74 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Včera básníkem, dnes atentátníkem

Slovensko včera zažilo šok – jedenasedmdesátiletý básník Juraj Cintula vytáhl zbraň a vypálil několik kulek, z nichž tři skončily v těle slovenského premiéra. Poeta vyměnil boj slovem za skutečnou zbraň...

16.5.2024 v 14:48 | Karma: 30,97 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Jourová se prý úplně zbláznila

Tvrdí to o ní Andrej Babiš. Není to sice žádná žhavá novinka, protože to zveřejnil už před měsícem, přesto nebude na škodu se u jeho vyjádření ještě jednou na chvíli zastavit.

10.5.2024 v 10:39 | Karma: 33,91 | Přečteno: 3586x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

8. květen – nejdůležitější výročí mého života

V mém životě je mnoho významných dnů, ale 8. květen je od roku 1986 tím nejdůležitějším a nejvýznamnějším výročím a svátkem mého života.

8.5.2024 v 8:47 | Karma: 24,73 | Přečteno: 513x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 3341
  • Celková karma 28,24
  • Průměrná čtenost 793x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.