Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svatý Václav u tankistů a písnička Sarajevo

Malý chlapec čůrající na přilbu vojáka připraveného ke střelbě. Údajně to není naaranžovaný snímek. Nejhorší je, že si člověk připadá jako voják Švejk. Slyším název knížky nebo filmu " Tankový prapor " a i-dnes si živě vybavím různé situace, které člověk zažil u tankistů na vojně sám. Pro některé lidi, kteří povinnou vojenskou službou neprošli je řada příběhů neuvěřitelných. Nikdy nezapomenu na velmi příjemného slovenského inženýra stavaře, který chodil spát už v sedm hodin večer a spokojeně pobíhal po vojenském pokoji kasáren v pyžamu. Když jsem ho tak viděl poprvé, tak jsem se ho zeptal:" Proč jdeš tak brzy spát ? " Odpověděl : " Miro, čas prespatý na vojně nie je prežitý na vojne - vieš ?". Na takový legální způsob úniku z vojenského prostředí se nedalo říci ani popel. Nikdo z nás nechtěl být profesionálním vojákem a chtěli jsme dělat svá povolání a neztrácet čas vojenským výcvikem k zabíjení a ničení. Byli mezi námi lékaři, kteří slíbili, že budou léčit a ne škodit. Byli tam i architekti, kteří ale měli těžkými tanky ničit domy. Zemědělští inženýři a zahradní architekti, kteří měli vytvářet krajinu a ne ji devastovat. Dodnes sbírám citáty moudrých a zajímavých lidí. Z jedné knížky o válce mi utkvěl v paměti velmi pravdivý výrok, který asi není úplně věrně zapsaný ." Ve válce se navzájem zabíjejí lidé, kteří se neznají - kvůli lidem, kteří se znají." To si člověk vzpomene na politiky, kteří se usmívají, když si podávají ruce a znají se jménem. Pak ale posílají statisíce lidí proti sobě a ti se jménem neznají a musí zabíjet druhé, aby nebyli zabiti protivníkem. Dokumentuje to smutný video-rozhovor s mladým 26-ti letým bosenským ostřelovačem v obleženém Sarajevu v roce 1993. Také náš písničkář Jarek Nohavica věnoval Sarajevu stejnojmennou písničku . Bohužel Sarajevo bylo odstřelováno i srbskými tanky (video) , a tak jsem si vzpomněl jak jsme u tankového praporu viděli těžké střely létat vzduchem. Na videu hoří i tramvaje z Tatry-Smíchov dodané do bývalé Jugoslávie. Málokdo ví, že v Sarajevu byla před II.světovou válkou silná česká menšina a měla tam svou československou obec. Podobné to bylo s Čechy v Záhřebu i Bělehradu.

Stalin a Ribbentrop 1939 o Polskuwww.flickr.com

Jak tank málem rozstřílel věž střelnice s důstojníky

U nejmenovaného tankového pluku a praporu v bývalém Československu sloužil po ukončení vysoké školy doktor přírodních věd jménem Václav , kterému byla vojenská služba velmi vzdálená. Prostě musel protrpět jeden rok služby ať chtěl nebo nechtěl. Jeho specializací byla paleontologie, kde se zabýval určitými typy živočichů - lilijicemi, které žily před mnoha milióny let a v mořích žijí dodnes. V civilu byl zaměstnancem jednoho muzea u Prahy. Jednou z mála jeho radostí na vojně byla cigareta a také trocha klidného spánku. Byla tam řada i dalších kamarádů, ale Václav byl unikát. Dohromady nás svedla jen ta skutečnost, že nás zařadila vojenská správa na jedno místo v Čechách. Zážitků bylo mnoho a část vzpomínek jsem už zde popsal. Například jsme měli tzv.ostré střelby z tanku, kdy se nestřílelo jen kulometem střelivem ráže 12,7 mm vloženým do velké hlavně, ale velkou ráží 100 mm. Tanky vždy odjely na palebnou pozici střelnice a střílelo se až na povel z vysílačky. Zvláštní pro nás bylo, že jsme po silném výstřelu viděli velkou hmotu střely jak letí vzduchem k cíli. Malé střely z kulometů a samopalů jsme nikdy nestačili vidět. Jednou velitel jednoho tanku udělal chybu a nabitou hlaveň otočil nechtěně směrem na velící věž střelnice, kde stáli důstojníci pluku. Tehdy jsme poprvé viděli jak nedůstojně utíkali po čtyřech naši nadřízení z věže pryč. Naštěstí tehdy neznámý velitel tanku nevystřelil tímto směrem a nikdo nezahynul. Pochopitelně byl zodpovědný velitel naštěstí jen kázeňsky potrestán.


Jak paleontolog Václav nevyhlásil poplach

Blížilo se divizní cvičení a očekávali jsme nácvik tzv. Bo-Po tj. bojové pohotovosti, kdy jsme museli v časovém limitu vyběhnout z kasáren do garáží k tankům a vyjet ven. Bylo to však veřejné tajemství, že to má být v určitou noc, a tak většina lidí si lehla na kavalec oblečená. Po vyhlášení poplachu (Bo-Po) v noci byl náš prapor až příliš rychlý a vyjelo se daleko dříve než se mělo. Byli jsme pak potrestáni tím, že jsme se museli ve dne převléknout do pyžam a trénovat převlékání a výjezd. To se zase časový limit nepodařilo splnit, a tak se cvičilo a cvičilo. Pak měl být někdy vyhlášen poplach v noci, ale už nebylo známo kdy. Onu noc měl službu pomocníka dozorčího útvaru náš kamarád paleontolog Václav, který hrál výborně šachy a všechny nás bez problémů porážel. Často promýšlel všechny možné varianty a možnosti.Důstojník z povolání, který měl službu dozorčího útvaru někam odešel a náš Václav spokojeně v teple poklimbával. Asi ve dvě v noci se ozval telefon, kde se ohlásil veltel útvaru a žádal pomocníka dozorčího, aby vyhlásil bojovou pohotovost. Náš Václav byl rozladěn, že byl probuzen a zeptal se do telefonu :"Vy jste opravdu velitel útvaru?" Z telefonu se ozval řev a Václav oddálil sluchátko a čekal, až se hladina decibelů sníží. Pak se stoickým klidem pronesl do sluchátka :" Jestli ty seš velitel útvaru, tak jájsem svatej Václav !" a zavěsil. Myslel si, že si z něj dělají legraci kamarádi. Co se dělo potom znám jen z vyprávění. Velitel pluku málem dostal mrtvici a ještě tentýž den nechal milého doktora přírodních věd zdegradovat z hodnosti svobodníka absolventa na tzv. "průvana" což byl vojín absolvent, kterému zůstaly na náramenících jen dvě kolejničky - a mezi nimi to "protahovalo". Stejně ale zůstal naším kamarádem a pomáhali jsme mu jak jsme mohli. Vždy si vzpomenu na výrok Švejka z filmu, kde ho hrál pan Hrušínský."Nestřílejte, vždyť jsou tady lidi ! ".

 

 

 

 

 

Autor: Miroslav Štorch | pondělí 20.4.2009 18:25 | karma článku: 17,74 | přečteno: 4126x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...