Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vítězný Únor - Sáblíkové, Záhrobské a Liberce také ?

Martina Sáblíková po vítězství minulý týden na mistrovství světa v rychlobruslařském  čtyřboji v norském Hamaru - opět zvítězila. Tentokrát v holandském Heervenveenu ve své parádní trati na 5000 m. Jako jediná ujela trať pod 7 minut ( průměrná rychlost  42,84 km/h )  Martina Sáblíková si tak již potřetí za sebou zajistila vítězství ve Světovém poháru v rychlobruslení na dlouhých tratích. Ve stejný den na mistrovství světa v alpském lyžování získala vynikající Šárka Záhrobská  z malého krkonošského Benecka stříbrnou medaili mezi světovou elitou žen ve slalomu. Ve francouzském centru Val d´Isere před očima tisíců diváků na místě a milióny diváků u televizorů na celém světě.  Ustálené spojení slov "Vítězný Únor" má pro většinu z nás v Čechách nepříjemný význam. Můj otec byl s mnoha dalšími studenty vyhozen z politických důvodů z vysoké školy. Mnoho lidí přišlo o svůj majetek, svobodu a ideály. Mnoho lidí emigrovalo a někteří byli ve vězení dlouhá léta, přestože nasazovali svůj život a zdraví při osvobozování Československa. Mezi ně patřili i sportovci - nejvíce známý je případ mistrů světa v hokeji z roku 1947 a  1949, kteří byli uvězněni po vykonstruovaném procesu v roce 1950. Doufejme, že podobné případy se v naší historii  již nebudou opakovat.

Znovu alpská medaile na mistrovství sveta 2009Reuters

 Famózní forma  Martiny Sáblíkové

Ještě letos v lednu na mistrovství Evropy v rychlobruslařském čtyřboji vybojovala Martina bronzovou medaili, když po dvou disciplinách byla na čtvrtém místě. Ve vítězném únoru v norském Hamaru byla po dvou disciplinách již na prvním místě a podařilo se jí poprvé celkově zvítězit nad všemi konkurentkami z celého světa, kde se rychlobruslení provozuje. Ve světě se soutěží ve 31 zemích na čtyřech kontinentech. Je registrován téměř jeden milión závodících rychobruslařů. Mezi nimi zvítězila minulý týden Martina Sáblíková poprvé v rychlobruslařském čtyřboji v konkurenci mnoha zkušených soupeřek.  Musí většinou trénovat v zahraničí,protože u nás nejsou vhodné přírodní podmínky. jak napsal dnes v zajímavém článku (Šaty si přepírám ve sprše) redaktor Tomáš Macek - V Holandsku je 14 stadionů s umělým povrchem a desítky dalších přírodních drah. V Rusku je 85 stadiónů, v Kanadě 56, v Japonsku 34 a v Polsku 21. U nás zatím  není žádný rychlobruslařský stadion s umělou ledovou plochou pro světovou rekordmanku a držitelku řady medailí z mistrovství světa. Dnes zvítězila v holandském Heerenveenu a s velkým předstihem se stala vítězkou Světového poháru v rychlobruslení na dlouhých tratích. Dokonce ani nemusí startovat ve finále v Salt Lake City a může se připravovat na mistrovství světa na jednotlivých rychlobruslařských tratích v březnu v kanadském Vancouveru 2009. Formu se trenérovi Novákovi daří vylaďovat výborně. Doufejme, že celý tým, který pomáhá při přípravě Martiny na olympijské hry ve Vancouveru 2010 bude úspěšný i příští rok. Martina byla vyhlášena sportovkyní České republiky za rok 2007. Přejme jí, aby jí vydrželo dobré zdraví a mohla svým velkým talentem  a tvrdým tréninkem úspěšně reprezentovat naši malou republiku i v dalších letech. Některá města ve světě mají větší počet obyvatel než celá naše republika :-)

ON-LINE rozhovor s Martinou Sáblíkovou - záznam na internetu ze čtvrtka 19.2 od 11.00 h. ( Doplněno 19.2 ) 

Šťastný los otce a stříbrná medaile Šárky Záhrobské.

Kdo by před mnoha lety tušil, že český trenér z Krkonoš bude stavět  tratě pro slalomářky z celého světa. Po prvním kole  slalomu byla Šárka Záhrobská čtvrtá, i když trať stavěl německý trenér. Jako stavitel druhého kola byl vylosován otec Šárky, který jí mohl postavit trať "na míru". Šárka obhajovala titul mistryně světa z roku 2007 ve slalomu, ale konkurence je velmi vyrovnaná a mezi soupeřkami byly velmi malé rozdíly v setinách a desetinách sekundy. V rozhovoru sice tvrdila, že trať byla stejně těžká pro všechny, ale přece jen její otec za mnoho let zná její jezdecké přednosti a slabiny soupeřek. Německá špičková slalomářka Maria Riesch byla o několik setin sekundy po prvním kole za Šárkou, ale ve druhém kole vedla a Šárka nebyla rychlejší a zůstala na druhém místě. Vypadalo to, že zůstane celkově pátá, když soupeřky s lepšími časy z prvního kola dojedou do cíle. Ale ouha. Vypadla jak francouzská slalomářka Aubertová(3) před prezidentem, který přihlížel, tak americká medailistka Lindsey Vonnová (2). Zbývala vítězka prvního kola Italka Molggová, ale ta na obtížné trati otce  Petra Záhrobského také vypadla z rytmu  i z trati těsně před  cílem. Takže stříbrná medaile je vlastně vítězstvím. Doufejme, že příští rok ve Vancouveru se podaří podobný medailový kousek. Na televizní stanici Eurosport už svítí  často nápis ROAD TO VANCOUVER. ( Když přijedete do Krkonoš na Benecko, tak pod chatou "Na Špici" sjedete na lyžích do údolí k začátku svahu, kde Šárka Záhrobská začínala lyžovat - je to prudký,ale krátký "nealpský" kopec. U vleku bývá mladý pan Strach, který dělá Šárce kondičního trenéra. Zdravíme a gratulujeme k úspěchu. :-)) Jinak máme také  mistra světa v lyžování Johna Kuceru z Kanady, ne ? :-)

Jak bude reprezentovat Českou republiku v únoru  Liberec ?

Doufejme, že doslova "největší" reprezentant České republiky - město Liberec a organizační výbor mistrovství světa předvedou tradičně výbornou organizaci celosvětové sportovní soutěže. Zdá se, že svatý Petr se nad Českou republikou smiloval a teplota bude pod bodem mrazu. Sníh v malé nadmořské výšce by mohl vydržet tam, kde minulý rok nebyl. Doufejme, že se sníh nebude navážet opět z Jizerských hor, protože pak si závodníci stěžují na poškození skluznic kamínky z navezeného sněhu. Doufejme, že i hoteliéři se umoudří a zahraniční výpravy si nebudou stěžovat na předražené ubytovací služby. Jako se to stalo v minulých letech při přípravných pobytech. Nechceme přece mezinárodní ostudu. Jak dopadnou naši sportovci ? Nejsem odborník na klasické lyžování, i když jsem kdysi pracoval ve vrcholovém sportu a běžci na lyžích naběhali každý den v Krkonoších 50 - 70 km. Pak na olympiádě v Insbrucku (1976) byli přetrénovaní a neúspěšní. Dnes již trenéři umí lépe vyladit formu i namazat lyže pro klasickou běžeckou techniku než dříve. Lukáš Bauer jako vítěz Světového poháru z minulého roku by mohl na své trati 15 km a před svým publikem získat medaili, když se ale uzdraví. Ve štafetě mužů máme také šance při optimální sestavě  a zdraví. Skokani na lyžích mohou příjemně překvapit. Skokan Jakub Janda před pár lety vyhrál Světový pohár. Chtělo by to realizovat úspěšně spolu s dalšími skokany (Koudelka) vzpomínky na minulost. Třeba někdo jiný příjemně překvapí. Bohužel olympijská vítězka Kateřina Neumanová už na trať nevyběhne, aby opět  bojovně hájila čest českých barev.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 14.2.2009 21:07 | karma článku: 20,67 | přečteno: 4420x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...