Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak ušetřit korun tisíc a víc - za vodu ?

Když jsem bydlel v Japonsku v rodinách, tak jsem viděl jak tam úspěšně šetří vodou. Oni většinou nesplachují WC pitnou vodou jako u nás v Čechách. To naše plýtvání mi bere dech. Ve světě denně umírají lidé po vypití znečištěné vody. Často musí jít pro vodu několik kilometrů a ještě nemají jistotu, že je nezávadná.  Některé české organizace pomáhají v zahraničí při vrtání studní a zajišťování pitné vody z místních zdrojů pro rozvojové země. U nás ale vyčištěnou a nepoužitou  pitnou vodu splachujeme do záchodu jen jako prostředek k dopravě obsahu WC do kanalizace. To je přece barbarské plýtvání. Představte si, že nakoupíte pitnou neperlivou vodu v supermarketu a doma  s její pomocí budete splachovat. To je absurdní představa, ne ? Při troše "ekologické" námahy můžete ušetřit při běžném provozu domácnosti tisíc korun i víc za rok. Jak ? To ví mnoho lidí, ale málokdo to v Čechách využívá. Ale chápu, že pro někoho s velkými příjmy není úspora tisíce korun za rok  zajímavá a je pohodlnější plýtvat pitnou vodou.

Mnoho lidí v Japonsku neplýtváPohlednice sopky Fudži-san

Jak to dělají v Japonsku a jinde?

Řešení je velmi jednoduché. Odpadní voda například z umyvadla je vedena stěnou ( nebo i před ní) do splachovací nádržky záchodu, kde se postupně shromažďuje např. po mytí rukou, praní atp. Když na spláchnutí není dostatečné množství vody, tak si můžete připustit neradi kohoutem drahou pitnou vodu. Hostitelská rodina nás  v Japonsku se systémem seznámila ihned po příjezdu. Chytrost nejsou žádné čáry a šetrnost je v dnešní době zcela jistě na místě. Naše pohodlnost a zaběhaný životní styl je věc druhá. V letošní mrazivější zimě byla celá řada českých domácností krátkodobě bez přívodu vody, protože popraskala v zemi přívodní potrubí. Běhat se kbelíkem k cisterně před domem nebo do supermarketu pro pitnou vodu není nic příjemného. V hlavním městě Mexika, které má už  18 miliónů obyvatel bylo nedávno bez vody 2 milióny lidí . Velkoměsta mají  velké problém s dodávkami vody.

Ekologické záchody

Odborníci na ekologii navrhují pro domácnosti ekologické chemické záchody, kde se nepoužívá žádná voda na splachování. Takové se používají úspěšně v automobilech pro cestování -  karavanech.- Někdo namítne, že musí mít voda spád do nádržky.(Bohužel nemám snímek z Japonska) Tam je umyvadlo na WC umístěno výš než je u nás běžné. Ale zdatný kutil si místo kbelíku pod umyvadlem odčerpá vodu malým čerpadlem kamkoliv potřebuje. Šikovná instalatérská firma by snadno využila tohoto vylepšení a náklady na instalaci úsporného oběhu by se majitelům domácnosti rychle vrátily.

Improvizované okamžité  řešení

Jako provokaci přidávám improvizované řešení na dvou snímcích. Pokud nemáte pod umyvadlem keramickou nohu, tak stačí odšroubovat dolní víčko sifonu a odpadní vodu shromažďovat ve kbelíku.Pak můžete snadno spláchnout obsah WC již použitou vodu. Že to je nepohodlné a nechutné? Není, pokud si uvědomím, že šetřím vzácnou pitnou vodu. Je třeba zaslepit odpadní trubku do stěny, aby vám do místnosti neproudil vzduch z kanalizace. Cenová kalkulace je jednoduchá. Náklady na jeden m3 pitné vody bývají složeny ze dvou částí. Platíme "vodné" za přivedenou pitnou vodu a "stočné" za odvod a vyčištění odpadní vody. Dohromady se nyní cena pohybuje kolem 60 Kč za kubický metr. Kolik spotřebuje vaše domácnost? Sečtěte odhadem spotřebu na praní, vaření, hygienu, zalévání květin, vytírání podlahy aj. za týden nebo měsíc. To vše s použitím drahé pitné vody. :- (

Úspory pitné vody

V naší domácnosti se splachovalo WC nečištěnou vodou z potoka přivedenou potrubím na zalévání zahrad. To je možné používat ale jen v době, kdy nemrzne. Znám lidi, kteří splachují WC vodou po praní v automatické pračce, kterou nepouštějí do odpadu, ale do vany. Úsporná řešešení jsou různá. Bydlel jsem kdysi v Praze 4 - Podolí těsně vedle vodárny a pamatuji se na obrovské bazény v budovách. Praze to nemůže stačit, a tak se přivádí voda z mnoha jiných míst -  až ze Želivky atp. ( Napsala mi mailem reakci  jedna paní, které vyschla studna po stavbě dálnice D11 u rodiného domku. Také si musela vozit vodu ze studny od sousedů a šetřit.  Voda se dá využít třeba třikrát - umyju si ruce mýdlem v umyvadle, mýdlovou vodu zachytím do kbelíku a naliju pro praní do automatické pračky, vodu z automatické pračky zachytím do vany a použiji třeba na spláchnutí WC. Nepřeju vám, aby vám nešla voda. Ale většina lidí to už zažila - doplněno 22.února) 

Ztráty pitné vody

Přeji vám, ať vám doma voda stále teče a zbytečně vám neuteče. Netěsné kohoutky jsou malé, ale nepříjemném ztráty. Nedávno mi uteklo mnoho pitné vody na WC, když jsem odešel do zaměstnání a zasekl se plovák ve splachovací nádržce. Nečekal jsem a nekontroloval, zda se voda zastavila. Nekapala, ale tekla proudem více než 9 hodin. :- ( A tak teď šetřím. Když nejde voda, tak často lidé hledají doma pitnou vodu v lahvích  ve spíži a někdy i v nádržce WC, kde je PITNÁ VODA ZE ZÁCHODA. Odborníci na pitnou vodu tvrdí, že často voda z vodovodu má kvalitu vyšší než balená voda z obchodů. Dokonce někde mají i kojeneckou kvalitu, která vyhovuje přísným normám pro malé děti. Nyní nastaly problémy s likvidací PET lahví. Nekupujte je zbytečně. Voda z vodovodů je  opravdu dobrá. Pro ty, komu nechutná - tak ji stačí převařit na čaj, kávu atp. Navíc existují moderní systémy domácích filtrů s aktivními čistícími látkami.

Šťastný ten, kdo má vlastní studnu, nebo  malou vodárnu. Voda nad zlato. Kdysi se zpíval popěvek.

Pit - ná  vo - da  ze    - choda !!!

( Rád bych poděkoval kolegům blogerům Karlu Drábkovi a Stanislavu Wienerovi za trpělivé písemné konzultace - jak umístit fotografie ve vhodné úpravě vedle sebe, když použití parametrů nefungovalo. Pánové  ještě jednou díky.:-)

 

 

Autor: Miroslav Štorch | pátek 20.2.2009 19:51 | karma článku: 19,92 | přečteno: 6239x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Kam na dovolenou v Česku? Nová místa i cíle, které zatím neobjevily davy lidí

2. června 2024  13:20

Češky a Češi se vracejí do přírody. Stále více lidí lze potkat během dovolené na turistických...

Sociální dávky lákají uprchlíky z Afriky, notovali si Dostálová s Vondrou

2. června 2024

Migrační pakt je podle lídra koalice SPOLU Alexandra Vondry nedostatečný. Uvedl to v diskusním...

Malostranský zápisník: Kdo byl Karel Kramář? A co je forčeking?

2. června 2024

Premium Zlatí kluci z Prahy i jeden profesor z Brna si možná rozšířili obzory. Supermatka Jermanová nakojí...

Braniborskému Bernau pomohlo proti husitům pivo, teď to slaví spolu s Čechy

2. června 2024  12:51

V braniborském Bernau nedaleko Berlína v neděli vrcholí třídenní husitské slavnosti, které jsou...