Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rafael Nadal a Grand Slam letos ?

Dlouhých 40 let uplynulo nejen od prvního přistání lidí na Měsíci, ale také od neuvěřitelného výkonu australského fenomenálního tenisty Roda Lavera , který v roce 1969 vyhrál Grand Slam - tj. všechny čtyři hlavní turnaje v Melbourne, Paříži, Wimbledonu a také mezinárodní mistrovství USA. Protože jsem pamětník, tak vzpomínám na jeho nádherný levoruký backhand. Byl to příběh chudého chlapce, který setenisovou posedlostí vypracoval na světovou sportovní hvězdu. Od té doby se to nepodařilo získat Grand Slam žádnému tenistovi. Jen v roce 1988 získala tzv. Zlatý Grand Slam německá tenistka Steffi Gráfová, která vedle čtyř hlavních turnajů zvítězila i na olympijských hrách. V minulém roce 2008 vyhrál Rafael Nadal mezinárodní mistrovství Francie na antuce již po čtvrté za sebou - poprvé zvítězil ve Wimbledonu, kde znemožnil Federerovi překonat rekord Švéda Borga v počtu 5-ti titulů bez přerušení. Ale v USA se nedostal Nadal do finále, kde Roger Federer vyhrál už popáté za sebou. Roger Federer mohl získat Grand Slam již dvakrát, ale v letech 2006 a 2007 ho vždy v Paříži na antukovém povrchu porazil právě Rafael Nadal. V letošním roce má Nadal mimořádnou možnost získat Grand Slam, ale odborníci tvrdí, že především mu musí sloužit zdraví a musí mít také trochu štěstí na vylosování soupeřů v pavouku grand slamových turnajů. V minulém roce totiž nehrál 2,5 měsíce pro zranění kolen.

Grand Slam 1969 - Rod LaverReuters

Levoruký Nadal jako Laver

V současné době technicky velmi vyrovnaných hráčů rozhoduje často především momentální forma, taktická vyspělost, psychologická odolnost a zdravotní stav . Dodnes si pamatuji jak bývalá srbská světová jednička Monika Selešová prohrála zápas ve finále turnaje v Paříži s Aranxtou Sanchezovou. Selešová byla někdy v útoku těsně u sítě a Sanchézová daleko za koncovou čarou, ale Selešová místo krátkých míčů za síť - prudce vystřelovala míče a většinou mimo kurt. O vůli po vítězství není třeba mluvit. U většiny hráčů vidíme maximální nasazení, ale někteří rezignují zejména když hrají s Nadalem, protože vrací míče, které už považovali za vítězné. Silná topspinová hra Rafaela Nadala velmi připomíná hru Švéda Borga , který vyhrál Wimbledon 5x za sebou. Pro řadu hráčů je nepříjemná hra proti hráčům hrajícím levou rukou, protože se na ATP okruhu tak často nevyskytují. Vyrovnaná utkání mezi bývalou světovou jedničkou Federerem a Nadalem jsou ozdobou všech turnajů. Nyní se schyluje k finále na antuce v Římě, kam už Nadal postoupil, když si ve čtvrtfinále poradil opět s krajanem Verdascem 6:3, 6:3. (Bylo to podobné semifinále jako letos v Melbourne.) V semifinále Nadal porazil Fernada Gonzalese 6:3, 6:3. Federer si v semifinále Říma dnes neporadil se Srbem Novakem Djokovičem, když jako nastávající otec má asi jiné starosti. Prohrál po přerušení deštěm 6:4, 3:6, 3:6. Ve finále Říma se zítra v neděli utká loňský vítěz Djokovič a Nadal.

Když by Nadal po letošních vítězstvích na antuce v Monte Carlu, Barcelově zvítězil po Římě i v Paříži, tak by měl splněnu polovinu Grand Slamu. Ve Wimbledonu to tak lehké mít nebude a na mezinárodním mistrovství USA také ne. Ale v loňském roce dokázal, že umí vyhrávat i na trávě Wimbledonu a letos v Melbourne i na betonu. Pak by asi fanouškové postavili Nadalovi sochu podobnou soše Roda Lavera před jeho arénou. Australané také postavili arenu Margareth Smithové-Courtové , která vyhrála Grand Slam dokonce dvakrát.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 2.5.2009 18:38 | karma článku: 13,25 | přečteno: 2915x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...