Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přejme Slovákům, že jsou napřed

Kdo sleduje co se děje na Slovensku, tak si musí říci, že nás přátelé ze Slovenska předběhli. Vstoupili jsme ve stejnou dobu do Evropské unie a Slovensko již nyní má zavedeno euro jako vlastní užívanou měnu. Bývalý místopředseda vlády Martin Jahn prohlásil, že pro český průmysl je přijetí euroměny klíčové. Zatím naše podivně řízená ekonomika váhá a podmínky pro přijetí eura ještě delší dobu nesplníme - nebo nechceme splnit ? V Čechách se stále hovořilo po trapném průběhu první volby prezidenta ČR v roce 2003 o politické vhodnosti přímé volby prezidenta, ale ani při druhé volbě roku 2008 na to nedošlo. Na Slovensku si mohli voliči sami přímo zvolit, zda chtějí současného prezidenta Gašparoviče nebo paní Radičovou. My jsme si nemohli vybrat mezi bývalým prezidentem, který sliboval, že bude nadstranický a profesorem Švejnarem. V hokeji jsme sledovali jak se družstvo Slovenska postupně propracovalo do elitní skupiny A mistrovství světa. Slovensko české družstvo po letech porážek několikrát porazilo, a pak se stalo dokonce mistrem světa v roce 2002 . Česká reprezentace tehdy v hokeji nezískala žádnou medaili. Naopak v roce 2005 vyhráli čeští hokejisté ve Vídni mistrovství světa a Slovensko bylo bez medaile. Naposledy nás Slovensko porazilo v hokeji letos 2009 v přípravném utkání a v kopané na Letné 2:1, když všechny góly vstřelili slovenští hráči včetně vlastního gólu. Jak to dopadne na mistrovství světa v hokeji letos a jak na mistrovství světa v kopané příští rok ? Jaká bude sloveská a česká ekonomika za rok ?

Pokles HDP ve 4.Q 2008 www.kurzy.cz

Nadsazený vtip v Mladé Frontě

Před lety jsem si vymyslel vtip, který jsem poslal do soutěže "Zlatá mříž" v Mladé Frontě na podzim 1992. Bylo před neplánovaným, ale očekávaným rozdělením Československa na dvě části. Ale můj vtip nebyl otištěn, a tak jsem si říkal, že byl asi příliš politicky ostrý a nehodil se. Pak mi ale kamarád řekl "Ty si vyděláváš psaním křížovek?" Odporoval jsem, že křížovky jen luštím, ale do novin je neposílám. Najednou jsem zjistil, že z mého vtipu udělala redakce MF tajenku křížovky, která vyšla v tištěné podobě. Fiktivní sportovní reportér hlásí :"Velký úspěch družstev bývalého Československa. Ve finále mistrovství světa v kopané se utkalo - Česko a Slovensko." Všichni víme, že je to při současné výkonnosti opravdu jen fikce. Budeme rádi, když zázrakem česká reprezentace postoupí na MS v Jihoafrické republice 2010. Původně jsem chtěl vtipem upozornit na fakt, že Skotsko, Wales i Severní Irsko a Anglie mají vlastní reprezentační družstva v kopané, rugby i jiných sportech, ale patří stejně do Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Spojené království se nerozdělillo, ale Slovenská republika se oddělila od České republiky1.1.1993 po pomlčkové "válce" a vyhlášení svrchovanosti již v červenci 1992. Slovenský reportér při letošním přímém přenosu Česko-Slovensko v kopané se zeptal :" Padla česká vláda, padne také trenér Rada?" Nyní již víme, že trenér Rada byl také odvolán po ostudném chování některých českých reprezentantů před utkáním - v něm i po něm.


Ekonomické ukazatele


Podle různých ekonomických kritérií bylo Slovensko úspěšnější v růstu hrubého národního důchodu v minulých letech, ale tato čísla jsou relativní a mírně zavádějící . Kdysi údajně řekl bývalý britský premiér a držitel Nobelovy ceny za literaturu Winston Churchill :"Věřím jen těm statistikám, které jsem sám zfalšoval." Nyní je v úřednické vládě premiérem České republiky předseda Českého statistického úřadu Ing. Jan Fischer, CSc. Doufejme, že zveřejňované statistiky o stavu našeho hospodářství budou hodnověrné. Slovensko nyní má důvěryhodnější vládu než Česká republika, kde parlament vyslovil vládě nedůvěru. Nic není černobílé. I na Slovensku se mluvilo o kupování hlasů voličů pro prezidenstké kandidáty v přímé volbě za 3 eura za každý hlas. To je demokracie v praxi. V diskuzi můžete uvést vlastní názory a postřehy na současné vztahy Čechů a Slováků. Přejme přátelům Slovákům jejich úspěchy a poučme se také z jejich chyb. Ať je to reforma zdravotní péče nebo daňového systému. Podle mého názoru má slovenská politika vyšší morální a diplomatickou úroveň než česká, kde bývalý premiér a také ministr financí používají vulgární gesta a ostatní "zákonodárci" se chovají i v přímých televizních přenosech velmi nevhodně a netaktně. Podobné je to s morálkou i ve sportu. A na výsledcích se to prokazatelně projevuje. Přejme Slovensku vyšší úroveň v některých částech společenského života i sportu a poučme se jak naše řízení společnosti zlepšit.

Jak říká staré české přísloví :" Přej a bude ti přáno."

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | pátek 10.4.2009 17:08 | karma článku: 19,46 | přečteno: 3548x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...