Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Film pro všechny " Cesta na Měsíc - 3D "

Nádherné prostorově působivé počítačové animace skutečné cesty amerických astronautů na Měsíc v červenci 1969 se doplňují ve scénáři s pohádkovými náměty ze světa hmyzu pro děti. Scénáristé se snaží zaujmout jak dospělé diváky, tak i děti. Pozornost dětí se snaží získat milými postavičkami tří muších neposlušných mladíků, kteří chtějí zažít něco dobrodružného. Lidé se v této době pokoušejí o uskutečnění přistání na Měsíci poprvé v dějinách lidstva. A tak se muší hrdinové se zvláštními jmény IQ, Nat a Cvalda snaží dostat tajně do rakety připravené k odletu, aby se mohli pochlubit svým starším kamarádům, že něco zvláštního zažili. Film má označení jako rodinný a řekl bych, že na něj mohou jít především prarodiče s vnoučaty, protože dědečkové a babičky ještě pamatují přímé televizní přenosy ze startu i přistání na Měsíci v červenci 1969. Z dospělých se může na film jít podívat kdokoliv, kdo má jen trochu zájem o historii  výzkumu vesmíru a zajímavé třírozměrné (3D) pohledy na Zemi a Měsíc. Budete mít opravdu prostorový dojem, že jste s astronauty vystoupili také  na měsíční povrch a rozhlížíte se..

To není fotografie, ale CAD-kresba z filmucestanamesic3d.cz

Letos je výročí 40.- ti let od prvního přistání lidí na Měsíci

Film se mimo jiné také krátce zabývá historií dobývání kosmu, kdy bývalý Sovětský svaz dal lekci USA při zahájení letů do vesmíru už v roce 1957 družicí Sputnik. První družice Luna také ze SSSR dopadla na Měsíc a první kosmonaut Jurij Gagarin byl v roce 1961 také ze Sovětského svazu. Američané vyslali do vesmíru šimpanze, který byl velmi hezky vykreslený  jak vibruje při startu v duchu amerických grotesek. Malým dětem budou některé komentáře nesrozumitelné a nepochopitelné, ale obrázky se jim líbí a animované postavičky se před nimi hýbou v prostoru , protože v kině dostanete speciální brýle pro 3-dimenzionální vidění (3D). Podrobné informace k filmu "Cesta na Měsíc-3D" najdete v češtině i angličtině jistě na internetu. Také se zde dozvíte, kde a kdy se promítá film v různých městech. Nemusí to být jen velká kina systému IMAX. Vstupné do kina není zase tak extrémně drahé, jak by se mohlo zdát a děti do 12-ti let mají velkou slevu. ( Jestli máte právě  u počítače také 3D brýle, tak si spusťte Galerii (Gallery) obrázků na stránce k filmu www.flymetothemoonthemovie.com/ a na "stereoprohlížeči - NWAWE  VIEWER" Kliknutím myši si zvolíte stereokotouček - kde máte bez brýlí dvourozměrné obrázky 2D, nebo 3D z filmu a 3D z kosmu.) Ovládá se to stejně jako dřívější české stereoprohlížeče - stlačení červené páčky vpravo - na obrazovce -kliknutím levého tlačítka  na myši počítače. Kliknutím na obrázek zvětšíte třeba Mars :-) nebo Slunce na snímcích NASA. Video ukázka z filmu zde - zapněte si reproduktory - český dabing. (2min) Bonus video NASA let na Měsíc  - obsahově souvisí s filmem 4:27 min.

I filmoví kritici se vyjadřují "pochvalně"

V tisku se vyskytlo jen několik suchých komentářů filmových kritiků k tomuto filmu.Není se co divit. V jednom článku hodnotí třeba tři filmy současně z jednoho pohledu odborníka na filmové umění. Animované filmy až na vzácné výjimky nejsou považovány za špičkové umění. Z hlediska dramaturgie je sloučení téměř dokumentárního animovaného filmu a animované pohádky neobvyklé. Prvních  33 minut máte pocit, že jste přišli na film s "Broučky" od českého autora Karafiáta, ale v americkém provedení na Floridě blízko mysu Canaveral, odkud startují rakety do vesmíru. Někteří kritici považují prostorové zobrazení za samoúčelné efekty s prolétáváním trávy jako nudné, ale dětem se to v kině líbilo. Dětskýma očima je ten film zábavný a pro dospělé, kteří nepamatují přímé přenosy z Měsíce je poučný. Filmovými odborníky byl hodnocen nízko,  (40%) ale dětem se líbil. Kdysi jsem jako mladík psal do Washingtonu do rozhlasové stanice "Hlas Ameriky". Poslali nám zdarma veliký barevný plakát s nakresleným postupem přistání lunárního modulu na Měsíci. Pochopitelně pro mne to bylo zajímavé a současný animovaný film prožívám jinak, než filmový kritik. Osobně mám raději film natočený podle skutečné události, než film oceněný Oskary, který si někdo vymyslel u stolu. Nicméně i kritici konstatovali, že první krok na Měsíci,  pořád nejsilněji zabírá.

Osobně se mi nelíbila podivná  akční zápletka, že ruští " muší " agenti chtěli sabotovat návrat astronautů z kosmu a střetli se s domácími obránci v dlouhotrvajícím souboji, kde domácí pochopitelně zvítězili. Bylo to ve stylu kreslených filmů "Rychlá rota" nebo "Jen počkej zajíci." Bizarní konverzace probíhá mezi dvěma ruskými tajnými agenty v Moskvě, které děti zřejmě nerozuměly. Jeden agent tvrdí, že půjde dělat vyhazovače v baru do Miami Beach.

Kvalita animace

Nejsem odborník na počítačovou animace, ale technická část, kde se pohybují rakety, Země a Měsíc působí jako  barevný film. Kdo zná originální snímky z letu na Měsíc, tak televizní byly pochopitelně nízké kvality a fotografické byly ostré, ale nebyly pořízeny za letu logicky z venku. Animace muších postaviček Cvaldy, IQ a Nata byly výborné, protože tak detailně pohyb mouchy neznáme a pro děti je to zábavné. Pohyby lidských postav byly při chůzi mírně toporné, ale ve srovnání třeba se Shrekem to bylo jiné. Film byl vyroben v koprodukci USA a Belgie již v roce 2007 a trvá 85 minut, kdy se nebudete nudit. Nevím zda byl film nominován na Oscara v kategorii animovaných filmů, ale pravděpodobně druhý rok po produkci to asi není možné. Třeba se mýlím a Američané jako patrioti ho nominují letos ke 40 tému výročí letu.

Kdo má rád animované pohádky a  rekonstrukci skutečného letu na Měsíc , tak se může jít rád podívat.

Stojí to za to. Krásný je konec filmu, kde vystoupí osobně starší pán -druhý astronaut na Měsíci  Edwin Eugene Aldrin, který s vážnou tváří tvrdí, že je vědecký nesmysl, aby mouchy letěly s ním a dalšími astronauty na Měsíc. Šibalsky se  při tom usmívá, protože jeho všeobecně oficiálně používaná přezdívka "Buzz" znamená v překladu "bzučící" a někdy se to chápe také jako "Moucha". V češtině také říkáme, že "bzzzučííí " :-)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | pondělí 19.1.2009 22:09 | karma článku: 15,03 | přečteno: 5564x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...