Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén Martina Sáblíková

V běžné řeči znamená slovo fenomén - člověk s mimořádnými schopnostmi. Někdo má fenomenální paměť a někdo je mimořádně nadaný - je vynikající ve vědě, hudbě, malířství, tanci nebo i ve sportu. V naší malé, ale milé zemi jsme měli a máme fenomenální sportovce - Emila Zátopka, Věru Čáslavskou, Martinu Navrátilovou, Ivana Lendla, Jana Železného, Báru Špotákovou a vedle řady dalších i mladičkou Martinu Sáblíkovou (21 let).

World champion z rybníkuCTK

Vzácné talenty

V řečtině a filozofii slovo - Fenomén ( z řec. fainomenon od fainein, jevit se) znamená jev, to co se člověku ukazuje, a to bez rozlišení, zda se jedná o skutečnost nebo klam. Nám se však výsledky Martiny Sáblíkové nezdají, ale jsou velmi příjemnou skutečností. Právě dnes po 16 hodině se můžeme podívat na přímý přenos z mistrovství světa v rychlobruslení v norském Hamaru, kde se bude naše reprezentatka snažit získat jednu z medailí. Kdysi nám na fakultě tělesné výchovy a sportu Karlovy Univerzity v Praze přednášel zkušený pan docent. Dodnes si pamatuji jeho výrok :"Reprezentace státu je úměrná počtu obyvatel, a také státní podpoře sportu." Moudře se na nás budoucí učitele tělesné výchovy a trenéry podíval a dodal :"Takže se nemůžeme srovnávat se státy, které mají více než 100 miliónů obyvatel." Zřejmé to bylo v minulém roce na olympijských hrách v Pekingu, kde více než miliardová Čína měla nejvíce medailí a druhé byly Spojené Státy, které sport ve školství i na univerzitách silně podporují. Naopak Indie, která má také více než miliardu obyvatel do sportovního života příliš neinvestuje, a tak nemůže očekávat velké výsledky mimo tradičního sportů, ve kterých byla již dříve úspěšná. Investuje však třeba do kosmického výzkumu a vysílá vlastní rakety. Když se najde mimořádný talent, tak by měly být vytvořeny podmínky pro rozvinutí jeho schopností. Ať je to budoucí vědec, umělec nebo sportovec. Nakonec bohužel řada talentů odchází do zahraničí za lepšími podmínkami pro svůj rozvoj. např. Naši vědci v USA, Dánsku, Švýcarsku - zpěváci a baletní mistři v zahraničních divadlech. Také sportovci často startují v zahraničních klubech - Jaromír Jágr, Pavel Nedvěd a mnoho dalších hokejistů, fotbalistů, basketbalistů atp. Řada z nich si v zahraničí vybuduje novou existenci a zakládají tam i rodiny. Zvyknou si na jiný jazyk a kulturu a zůstávají tam. Často dostávají i cizí státní občanství a reprezentují jinou zemi. Není se co divit.

Bude Martina Sáblíková mistryní světa ve čtyřboji ? Ano už je !!!

Brzy budeme sledovat její boje na umělém ledovém oválu, který zatím v naší malé České republice má jen slíbený. Trénovala podle speciálních metod svého skvělého trenéra Nováka i doma na prkně v ponožkách. Trénovala na jen vzácně zamrzlých rybnících a jezírcích v Čechách, ale také na speciálních drahách v zahraničí.V posledních letech překonávala nejen rekordy drah, ale i světové rekordy na otevřených kluzištích i v halách. Bohužel byla v posledních měsícících zdravotně indisponována, ale jak řekl její trenér." Forma se jí vrací." Podle jeho smělé předpovědi by mohla zvítězit v celém čtyřboji. Martina se skromně vyjádřila, že by byla spokojena s jakoukoliv medailí. Přejme jí tu nejlepší. Po včerejším překonání vlastního českého rekordu na 500 m a vítězství na 3000 m je v těsném bodovém vedení před mnohem robustnějšími bruslařkami z Holandska, Německa a Kanady. Biomechanicky má Martina výhodu, že její svaly nemusí pohánět velkou hmotu těla a umí klouzat lépe, než ostatní na světě na dlouhých tratích. Těžké "výbušné" svaly jí ale chybí na sprinterských kratších tratích.

Jak říkal její trenér "Je na ní vidět, že si jízdu užívá a raduje se z ní". Všichni víme, že vrcholový sport bolí, ale o to více si ceníme jejího nasazení. Nedávno se na českém rybníku při mistrovství republiky pod ní málem propadl led při rozhovoru s televizním komentátorem. Doufejme, že nepropadne na mistrovství světa. I když by celkově nezvítězila ve čtyřboji, tak je stejně hrdinkou naší malé země. Když zvítězí-(článek ), tak to bude o to lepší.- Přenos z Hamaru začne na Eurosportu 1 až v 16.15 - ale ona už zvítězila. ( Martina dělá reklamu sportovnímu kanálu ČT4, ale ten bohužel bude snad dávat její jízdy ze záznamu? ) Tak alespoň zahraniční videozáznam z oslav vítězství.

M A R T I N O M O C T I D Ě K U J E M E A G R A T U L U J E M E ! I T R E N É R O V I !

ON - LINE Rozhovor s Martinou Sáblíkovou je zítra 19.února od 11 hodin na internetu. (doplněno 18.2)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | neděle 8.2.2009 15:54 | karma článku: 20,26 | přečteno: 3490x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:13

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:09

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

V Tatrách zemřel turista. Nebyl to Čech, ale Slovák, upřesnila horská služba

21. května 2024  22:37,  aktualizováno  22.5 11:01

Při úterním pádu ve Vysokých Tatrách na Slovensku nezemřel český turista, ale Slovák. Svou původní...

Feri obdrží od soudu výzvu k nástupu do vězení, rozsudek je vykonatelný

22. května 2024  10:59

Rozsudek, který poslal bývalého poslance Dominika Feriho na tři roky do vězení za znásilnění dívek,...