Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otcem vlastních vnuků

            Na místě, kde ještě nedávno stála nádherná města, teď doutná spáleniště. Sodoma, Gomora s několika dalšími okolními městečky zanikly. Zvrhlý styl života přinesl své následky. Zkaženost těchto lidí dosáhla tak obludných rozměrů, že už se na to nemohla dívat ani nebesa.

            Jediní, kdo se zachránili, byl Lot a jeho dvě dcery. Dokonce i Lotova žena zemřela. Životní styl Sodomy jí tak přirostl k srdci, že i ji to nakonec stálo život. Lot s dcerami našli na několik hodin útočiště v městečku Sóar. Původně mělo také shořet, ale Hospodin ho nakonec ponechal, když ho Lot požádal, zda by se v něm mohl ukrýt.

             Proto nás nepřekvapí, že Lot s dcerami musí brzy odejít, protože obyvatelé Sóaru žádné přistěhovalce nechtějí: Lot pak vystoupil ze Sóaru a usadil se se svými dvěma dcerami na hoře, protože se bál usadit se v Sóaru. Usadil se s oběma dcerami v jeskyni.
Tu řekla prvorozená té mladší: "Náš otec je stařec a není muže v zemi, aby k nám podle obyčeje celé země vešel. Pojď, dáme otci napít vína a budeme s ním ležet. Tak dáme život potomstvu ze svého otce." Daly mu tedy té noci pít víno.
Pak vešla prvorozená a ležela s otcem. On však nic nevěděl, ani když ulehla, ani když vstala.
Příštího dne řekla prvorozená té mladší: "Hle, na dnešek jsem ležela s otcem já. Dáme mu pít víno i této noci a vejdeš ty a budeš s ním ležet. Tak dáme život potomstvu ze svého otce."
Daly mu tedy pít víno i této noci a mladší přišla a ležela s ním. On však nic nevěděl, ani když ulehla, ani když vstala.
Tak obě Lotovy dcery otěhotněly se svým otcem. I porodila prvorozená syna a nazvala ho Moáb (to je Z otce zplozený); ten je praotcem Moábců až podnes. A mladší porodila také syna a nazvala ho Ben-amí (to je Syn mého příbuzného); ten je praotcem Amónovců až podnes. (Genesis 19,30-38)

            Nechtěl bych být na místě Lota. Je otcem dětí svých dcer, takže se současně stává "otcem" vlastních vnuků. Zvláštní a pro nás nezvyklá, možná dokonce až pobuřující a hříšná skutečnost. Neměli bychom zapomínat, že v té době ještě neplatily "Mojžíšovy zákony", které něco takového zapovídaly. Nakonec, Adamovy děti také musely najít životního partnera mezi sourozenci. Jejich genetika ještě nebyla zdegenerovaná hříchem. Nehrozilo, že se jim narodí postižení potomci.

            Určitě to ale ani v té době nebylo normální. Jinak by obě dcery nemusely opíjet svého otce, aby ho pak v opilosti svedly k tomu, co by se asi nikdy nestalo, kdyby byl Lot střízlivý. Pokud nyní čekáte, že tu začnu rozvíjet úvahy o tom, že vše zavinil alkohol, tak vás zklamu, i když je to pravda. V tom příběhu mne zaujalo něco úplně jiného. Bylo to jednání dcer a pak chudák Lot, který udělal v minulosti špatné rozhodnutí a teď sleduje, co se díky tomu stalo s jeho dvěma holčičkami.

            Tato epizoda z Lotova života ještě dokresluje, jaké poměry byly v Sodomě. Pohlavní styk mezi příbuznými, sex se zvířaty, znásilňování a zneužívání slabších, skupinový sex… Asi neexistuje zvrhlost, kterou bychom v tomto městě nenašli. Obě dívky to vše mohly sledovat už od svého útlého dětství. Jejich kamarádky vyprávěly o tom, co mají doma, jaké to je když…

            Tato epizoda z Lotova života také dokládá, jak důležité je zvolit dobré místo k životu, když máme děti. To, co my zvládneme, protože rozumově dokážeme posoudit, co je správné a co ne, děti zvládnout nemusí. Na rozdíl od nás je to může poznamenat na celý život. Tak, jako se to stalo v životě obou Lotových dcer. Jejich budoucí manželé zemřeli v Sodomě a tak se rozhodly zplodit potomky se svým otcem. Neptaly se ho, co na to říká. Prostě ho opily a svedly. Postavily ho před hotovou věc.

            Co nám tato příhoda říká o Bohu?

Jednak dokládá, že Sodoma a Gomora byly opravdu plné zla. Tito lidé by se nakonec zničili sami. Jejich sexuální praktiky by je nakonec stejně zahubily, protože pohlavní choroby se v podobném prostředí šíří jako mor. Bylo by to pomalé a bolavé umírání.

Navíc se tu znovu dovídáme, že Bůh nám dává svobodu. Učí nás správnému životnímu stylu, ale pak už nechá na nás, jakým směrem se v životě vydáme. Je to naše volba a naše zodpovědnost. Pokud zvolíme špatně, můžeme nadávat jen sami sobě.

Autor: Vlastík Fürst | neděle 26.10.2014 13:00 | karma článku: 26,76 | přečteno: 1650x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 22,86 | Přečteno: 651x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,27 | Přečteno: 295x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 784x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3900x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.