Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nic není čisté samo v sobě

Nedávno jsem od svého křesťanského kolegy slyšel, že Zákon je už zbytečný, protože nám stačí láska. Po jeho prohlášení jsme pak diskutovali o tom, jak taková láska vypadá. Vystačí si jen s tím, co pronesou naše ústa?

Podle Pavla se tato láska projevuje hlavně ohledem na druhé. Dává mi sílu dělat věci, které bych nedělal, kdyby to nebylo potřeba pro záchranu mých duchovních sourozenců: "Vím a jsem přesvědčen v Pánu Ježíši, že nic není nečisté samo v sobě, ale tomu, kdo něco pokládá za nečisté, je to nečisté.
Trápí-li se tvůj bratr pro to, co jíš, nežiješ už v lásce. Neuváděj tedy svým jídlem do záhuby toho, za nějž Kristus umřel!
Nevydávej v potupu to dobré, co jste přijali. Vždyť království Boží není v tom, co jíte a pijete, nýbrž ve spravedlnosti, pokoji a radosti z Ducha svatého.
Kdo takto slouží Kristu, je milý Bohu a lidé si ho váží." (Římanům 14,14-18)

Apoštol pokračuje ve své úvaze o tom, že i naše jednání, které je v souladu se Zákonem, může vést k pohoršení toho, kdo nemá stejné poznání jako já.

Něco podobného popisuje i ve svém listu do Korintu, kde měli křesťané zřejmě stejné problémy, s jakými se potýkala církev v Římě: "Dejte si pozor, aby se tato vaše svoboda nestala kamenem úrazu pro slabé.
Když někdo tebe, který máš poznání, uvidí za stolem v pohanském chrámě, zda tím nepřivedeš svědomí toho slabého bratra k tomu, aby také jedl maso obětované modlám? Jenže tak bude ten slabý tvým poznáním uveden do záhuby - bratr, pro kterého Kristus zemřel!
Když takto hřešíte proti bratřím a ubíjíte jejich slabé svědomí, hřešíte proti Kristu. A proto: je-li jídlo kamenem úrazu pro mého bratra, nechci už nikdy jíst maso, abych nepřivedl svého bratra k pádu." (1. Korintským 8,9-13)

Každá doba má své "maso obětované modlám". Každé křesťanské společenství má své citlivé téma, kde můžeme svou neohleduplností ubližovat těm, kteří nemají poznání shodné s tím našim.

Apoštol Pavel dobře věděl, že modla nic neznamená. Pro něho byla modla kusem dřeva, kovu nebo kamene. Proto neměl problém sníst maso, které bylo obětováno v pohanském chrámu. Kvůli těm, pro které by to mohlo být překážkou na jejich cestě k Ježíši, se rozhodl raději takové maso nejíst.

Četli jsme, že "království Boží není v tom, co jíte a pijete, nýbrž ve spravedlnosti, pokoji a radosti z Ducha svatého." Patřím k církvi, která se rozhodla akceptovat biblický pohled na "čisté" a "nečisté" pokrmy, jak jsou rozlišeny v 11. kapitole knihy Leviticus. Rozhodl jsem se tak s ohledem na mé zdraví. Věřím, že můj Stvořitel ví nejlépe, co mému tělu svědčí a co mu naopak ubližuje.

V každém případě ale i v této oblasti platí Pavlova slova z dopisu do Korintu: "Pokrm nás Bohu nepřiblíží; nejíme-li obětované maso, nic neztrácíme, jíme-li, nic nezískáme." (1. Korintským 8,8)

Určitě je dobré dodržovat biblický jídelníček. Přitom by nám ale nemělo uniknout to, co je podle Pavla podstatnější. Upozorňuje nás na tři oblasti našeho duchovního života, které by měly pozitivně ovlivňovat i náš praktický každodenní život:

1.       Spravedlnost
Tento pojem zmiňuje apoštol ve svém listu třicetkrát. Je to tedy jedno z ústředních témat celé knihy. Spravedlnost je v ní vždy dávána do souvislosti s vírou a s Bohem. Za vzor je dáván Abraham, o kterém Pavel napsal: "Kdyby Abraham dosáhl spravedlnosti svými skutky, měl by se čím chlubit - ale ne před Bohem! Co říká Písmo? `Uvěřil Abraham Bohu, a bylo mu to počítáno za spravedlnost.´" (Římanům 4,2+3)

2.       Pokoj
Pokoj Pavel vzpomíná devětkrát. Ten, který nám nabízí Ježíš, je důsledkem správné víry: "Když jsme tedy ospravedlněni z víry, máme pokoj s Bohem skrze našeho Pána Ježíše Krista." (Římanům 5,1)

3.       Radost
O radosti Pavel v tomto dopise píše jen sedmkrát. Většinu textů na toto téma máme ještě před sebou. Jeden z nich říká: "Bůh naděje nechť vás naplní veškerou radostí a pokojem ve víře, aby se rozhojnila vaše naděje mocí Ducha svatého." (Římanům 15,13) Opět máme pohromadě celou trojici: víra (která vede k ospravedlnění), pokoj a radost.

I když bych si to přál, nemohu o sobě říci, že se  mne už žádné "pře" o názorech netýkají. Občas se do něčeho takového nechám zatáhnout. Ve svých modlitbách prosím Boha, abych raději věnoval čas budování víry, která mi pomůže prožívat ospravedlnění a díky tomu přinášet lidem ve svém okolí pokoj a radost. Snad i o mně jednou bude platit: "Kdo takto slouží Kristu, je milý Bohu a lidé si ho váží." (Římanům 14,18)

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 10.5.2012 18:00 | karma článku: 13,54 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,02 | Přečteno: 655x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,27 | Přečteno: 296x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3901x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.