Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Kdo jsi, Pane?" (Začalo to zklamáním 19)

Takový strach Saul ještě nepoznal. Leží na zemi a přemýšlí, co se to vlastně děje. Nakonec si dodá odvahu, zvedne svou hlavu a se zavřenýma očima se zeptá: "Kdo jsi, Pane?" Hlavu hned zase boří do země, protože oslňující záře, vycházející z toho neznámého, prochází i skrze víčka.

Neznámý, ze kterého vychází nesnesitelná záře, odpoví: "Já jsem Ježíš, kterého pronásleduješ. Teď vstaň a vydej se do města. Tam ti řeknu, co máš dělat!" Z hlasu neznámého vyzařuje nesmírná autorita a moc. Saul se zvedá, aby splnil příkaz.

Jenže, je tu problém. Když otevře oči, nic nevidí. Ještě před chvílí se utápěl v nesnesitelné záři, kterou najednou střídá absolutní tma. Saul chvíli šmátrá okolo sebe a hledá nějaký záchytný bod. To si ho už ale všímají muži z jeho doprovodu, kteří pochopili, že se něco děje. Slyšeli sice nějaký hlas, ale nerozuměli mu a navíc nic neviděli, protože Ježíš se ukázal jen Saulovi.

"Pane, co je s tebou?", ptají se mladého farizea. "Nic nevidím! Jsem najednou slepý. Odveďte mne, prosím, do města," žádá Saul, na jehož tváři je patrné, jak je tím vším šokován. Muži ho dovedli ke kočáru a on se opatrně posadil dovnitř. Nejdřív si myslel, že je jen oslněný slávou Ježíše a že to za chvíli přejde. Jenže, teď už jsou ve městě a on stále nevidí.

Nakonec se ubytoval v domě Judy, který, jak později Saul zjistí, patří také ke křesťanům. Ve svém pokoji zůstal sám. Křesťané po setkání s ním z pochopitelných důvodů netouží a on zase po setkání s Ježíšem nemá chuť něco vysvětlovat svým židovským spojencům. Takhle si tedy svůj příjezd do Damašku nepředstavoval.

Celé tři dny nic nejí, protože se postí. Ve svém pokoji je sám a tak ani neví, zda je noc nebo den. Má pocit, že pro něj začala nekonečná noc. Domnívá se, že ho Ježíš potrestal za to, jak pronásledoval jeho stoupence. Tři dny Saul sedí a rozjímá. V hlavě vidí Štěpánovu zářící tvář a slyší jeho zvolání: "Vidím otevřené nebe a v něm Ježíše po Boží pravici!" Teď už věří, že si Štěpán v té chvíli nevymýšlel. Mluvil pravdu. Ježíš skutečně žije.

Saul, přestože je slepý, najednou vidí všechno jinak. "Jak jsem mohl být tak slepý", opakuje si, "vždyť je to tak jasné. Přece o tom hovoří všichni proroci. Ježíš je Mesiáš..." Jeho nitro zmítají smíšené pocity. Na jedné straně má strach z Božího trestu. Současně mu ale něco uvnitř říká, že kdyby ho chtěl Ježíš zabít, mohl to udělat už tam, na cestě. "Jestli mne nechal žít", přemýšlí, "tak má se mnou asi nějaké plány. Řekl mi, že mám jít do města a ubytovat se. Slíbil, že mi tu řekne, co bude dál. Musím tedy počkat, až se mi Ježíš znovu ukáže." Saul nakonec pokleká a prosí: "Pane, čekám na tvé další příkazy. Zjev se mi, prosím."

Na opačném místě města bydlí Ananiáš, který patří ke zdejší křesťanské církvi. Ve chvíli, kdy Saul rozjímá nad tím, co ho potkalo, navštěvuje Ježíš právě tohoto křesťana. "Ananiáši", říká mu, "vstaň a vydej se hned k Judovi, který bydlí v Přímé ulici. Bydlí u něj Saul, který se narodil v Tarzu. Před chvíli jsem mu dal vidění. Spatřil tě, jak jdeš k němu, pokládáš své ruce na jeho hlavu, modlíš se a jemu se po tvé modlitbě vrací zpátky zrak. Tak už běž, ať nemusí dlouho čekat!"

Ananiáš nevěří svým uším. "Pane, to snad nemyslíš vážně! Copak jsi zapomněl, co Saul udělal mým bratrům a sestrám v Jeruzalémě? Kolik z nich má na svědomí? Vždyť mne posíláš na smrt!" Jenže Ježíš to vážně myslí: "Ananiáši, neodmlouvej mi. Jenom běž. Ze Saula se stane velký misionář. Nejen mezi židy, ale i mezi pohany. Bude dokonce kázat i panovníkům. Neboj se, a běž už!"

"Dále", zavolá Saul, když uslyší nesmělé klepání na dveře. Ananiáš opatrně vstoupí. "Saule, bratře, před chvílí jsi mne spatřil ve vidění, které ti dal Ježíš jako odpověď na tvou modlitbu. Zase ti vrátí zrak a naplní tě Duchem svatým, abys mohl splnit úkoly, které má pro tebe připraveny!"

Saul pokorně pokleká a čeká, až mu Ananiáš položí ruce na hlavu a pomodlí se. Sotva se tak stane, Saul zase vidí. Chvíli si zvyká na ten příliv světla a pak radostně objímá Ananiáše. Ten ho o chvíli později křtí v nedaleké řece a dává mu nové jméno, ze Saula se stává Pavel.

Oba dva bratři pak spolu ještě chvíli povídají u jídla. Pavel si totiž najednou uvědomuje, že má po třídenním půstu pořádný hlad. Ananiáš mu vypráví, jak se vyděsil, když mu Ježíš přikázal, aby šel za tím hrozným Saulem, kterému se všichni křesťané raději vyhýbají. A Pavel se mu svěřuje s tím, o čem přemýšlel poslední tři dny.

Na obloze už září hvězdy, když se nakonec loučí s tím, že je čas jít spát. Těší se na ráno, kdy chce Ananiáš Pavla představit dalším členům damašské církve.

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 4.7.2011 18:00 | karma článku: 9,04 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,02 | Přečteno: 655x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,27 | Přečteno: 296x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3901x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.