Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ježíš nebo Zákon?

V seriálu "Pořádek nebo anarchie" je dnes na řadě otázka: "Jaký vztah má Ježíš Kristus k zákonu, který dnes známe jako biblické Desatero?" Podle jedněch stále platí, podle druhých ho Ježíš zrušil, když zemřel na kříži.

Podívejme se, co o zákonu říká sám Ježíš Kristus. Nejznámější jsou jeho výroky z "kázání na hoře". Několik dnů před tímto kázáním začal svou veřejnou náboženskou činnost. Nejen, že začal kázat na téma pokání, ale dělal zázraky - uzdravoval nemocné.
Víte, jaký je podle Židů rozdíl mezi zázrakem a náhodou?
Zázrak je událost, kdy chce Hospodin dát najevo svou existenci.
Naproti tomu náhoda je událost, kdy chce Hospodin zůstat inkognito, tedy v anonymitě.
Ježíš už na počátku své veřejné činnosti doprovází svá kázání o pokání uzdravováním nemocných.

1.      Nepřišel jsem zrušit, ale naplnit
Když se kolem něj shromažďuje velký zástup, očekávající další zázraky, Ježíš je vede k hlavnímu poslání, které si vytyčil pro svou službu.
Ve svém kázání říká: „Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit. Amen, pravím vám, dokud nepomine nebe a země, nepomine ani jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane.“ (Mat.5,17+18)

Vzhledem k naší dnešní tématice bychom tímto Ježíšovým výrokem mohli končit. Ježíš tu totiž hovoří zcela otevřeně a srozumitelně o tom, jaký má vztah k Božímu zákonu. Jenže někteří lidé mají zvláštní logiku.
Možná by se dala popsat následující anekdotou:
Blondýna si u firmy objedná výměnu oken. Přijede kamion s okny, řemeslníci je vymění a majitel firmy čeká na zaplacení faktury. Posílá upomínky a pořád nic.
Po roce blondýnce zavolá a ta mu bezelstně odpoví: „Proč bych vám měla něco platit? Vy jste mi přece jasně říkal, že jsou to tak vynikající okna, že se do roka zaplatí samy. Teď už je to víc jak rok, tak snad se už zaplatila. Nebo jste mi lhal?“
Mám pocit, že někteří lidé stejně vykládají Desatero

Ježíš to říká zcela jasně: „…nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit.“ A pak k tomu dodává:  „Amen, pravím vám, dokud nepomine nebe a země, nepomine ani jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane.
Nechává tu Ježíš nějaký prostor pro možnost vykládat tato jeho slova tak, že přišel zákon zrušit? Nebe a země ještě nepominuly a dále trvají, jako trvá platnost Božího zákona.

2.      Kdo zruší přikázání, riskuje věčný život
Ježíš zná myšlení lidí. Proto svou argumentaci ještě zdůrazňuje, když pokračuje slovy: Kdo by tedy zrušil jediné z těchto nejmenších přikázání a tak učil lidi, bude v království nebeském vyhlášen za nejmenšího; kdo by však zachovával a učil, bude v království nebeském vyhlášen velkým.“ (Mat.5,19)

Ježíš to s platností svých zákonů myslí vážně. Říká:
KDO ZRUŠÍ JEDINÉ PŘIKÁZÁNÍ, RISKUJE SVÉ MÍSTO V MÉM KRÁLOVSTVÍ!

Když kupujeme nějaké dražší zboží, dostáváme při jeho nákupu také záruční list, který většinou upřesňuje, za jakých podmínek platí záruka.
Představte si, že v Kauflandu koupíte svému dítěti hodinky. Dítě pak jde na přehradu a tam s nimi skočí do vody. Celé odpoledne pak dovádí s kamarády. Plave, jezdí na vodních lyžích, pak zase na nafukovacím lehátku.
Večer se vrátí domů a stěžuje si, že hodinky asi byly nějaký šmejd, protože už po pár hodinách provozu nejdou.
Vezmete hodinky, účet a záruční list a vydáte se reklamovat vadné zboží.
Máte nějakou šanci s reklamací u hodinek, které nebyly vodotěsné?
Nejen při nákupu zboží se vyplatí číst a dodržovat záruční podmínky. Také v případě smlouvy s Bohem je třeba pozorně číst, k čemu se zavazuje Bůh a k čemu já.

3.      Spravedlnost pro Boží království
V Ježíšově kázání je ale ještě něco, pro nás velice důležité. Přečtěme si to: „Neboť pravím vám: Nebude-li vaše spravedlnost o mnoho přesahovat spravedlnost zákoníků a farizeů, jistě nevejdete do království nebeského.“ (Mat.5,20)

Pro Židy byl životní styl zákoníků a farizeů příkladem dokonalého věřícího člověka. Lépe už se žít nedalo.
Tito lidé dodržovali precizně nejen všechny paragrafy Božího zákona, ale i stovky dalších, které ještě k Boží normě přidali.
Dokonaleji se už žít nedalo.
A do toho Ježíš říká: „Nebude-li vaše spravedlnost o mnoho přesahovat spravedlnost zákoníků a farizeů, jistě nevejdete do království nebeského.“
Co tím Ježíš myslí?
Vede nás tu k poustevnickému způsobu života?
Chce po nás ještě větší askezi?
Znamená to, že budou spaseni jen ti svatí a dokonalí?

V době, kdy Ježíš začíná působit na území Palestiny, mají lidé ještě v živé paměti kázání Jana Křtitele, na která se scházely davy lidi z širokého okolí. Také na Ježíšova kázání se scházely zástupy lidí. Většina z nich cítila stejný problém - snažili se žít poctivě a dodržovat Boží zákony, ale stále se jim to nedařilo tak, aby je jejich svědomí neobviňovalo.  Proto přicházejí k Ježíši s očekáváním, že u něj naleznou to, co zatím marně hledají – sílu k dokonalosti.
Tyto lidi vede Ježíš k tomu, aby si uvědomili, že svými skutky nikdy nedosáhnou stavu, kdy je jejich svědomí nebude obviňovat. Toho nedosáhli ani ti, které si brali za své vzory – zákoníci a farizeové.

Ježíš vede své posluchače, že je dobře, když se řídí principy Božích zákonů. Morálka a mravnost by měli být součástí našeho každodenního života. Nemáme být ale zaměřeni jen na sebe a lhostejní k problémům lidí okolo nás. Ježíš varuje: "Kdybyste věděli, co znamená, `milosrdenství chci, a ne oběť´, neodsuzovali byste nevinné." (Matouš 12,7)
Podobná slova později Ježíš vyslovil na adresu těch, kdo se domnívali, že to nejdůležitější v životě věřícího člověka je slepá poslušnost zákonů: "Běda vám, zákoníci a farizeové, pokrytci! Odevzdáváte desátky z máty, kopru a kmínu, a nedbáte na to, co je v Zákoně důležitější: právo, milosrdenství a věrnost. Toto bylo třeba činit a to ostatní nezanedbávat." (Matouš 23,23)

Ježíš nepřišel na náš svět, aby zrušil Desatero. Přišel, aby sám na sobě ukázal, jak vypadá život člověka, který pochopil, že principy Božího zákona jsou tím nejlepším návodem a radostný a smysluplný život.
Ježíš také říká: "Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele. Vy jste moji přátelé, činíte-li, co vám přikazuji. Už vás nenazývám služebníky, protože služebník neví, co činí jeho pán. Nazval jsem vás přáteli, neboť jsem vám dal poznat všechno, co jsem slyšel od svého Otce. (Jan 15,13-15)
Ježíš není v rozporu s Desaterem. Jeho život je praktickou ukázkou toho, jak by měl Boží zákon a jeho principy uchopit každý, kdo si podle něj říká křesťan.

 

Příště se podíváme na otázku, jakou roli hraje biblické Desatero v životě křesťana. Na co potřebujeme zákon, když můžeme být zachráněni jen díky Boží milosti? Pokud vás tato otázka zajímá, těším se naše další společné zastavení.

Autor: Vlastík Fürst | neděle 5.9.2010 19:10 | karma článku: 30,12 | přečteno: 2066x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,02 | Přečteno: 653x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,27 | Přečteno: 296x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 785x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Jak Sergej Lavrov odsoudil i V. V. Putina

Krátce před párečním útokem Iránu na Izrael hovořil Hosejn A. Abdollahija, iránský ministr zahraničí, s ruským protějškem, Sergejem Lavrovem o situaci na blízkém východě. Jinými slovy - Rusko Iránu jeho útok na Izrael schválilo.

15.4.2024 v 8:20 | Karma: 37,41 | Přečteno: 3901x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.