- Počet článků 1664
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1269x
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016
Oblíbené články
Irena Aghová
Z babiččiných rad - Před heřmánkem klekni, před bezinkou smekni
Nabízím vám inspiraci na bezinkové směsi a doufám, že si vyzkoušíte bezinková povidla. Jsou výborná a já si myslím, stejně jak si to myslela i moje babička, že neškodí mít zavařené bezinky ve spíži, když přijde nemoc. Mám zkušenost, že se děti nad nimi ošívají, ale já bezinky považuji za nejlepší lék, který nikomu neuškodí, pokud si ovšem nevyrobí bezinkovou kořalku. Ta s vámi může pěkně zatočit.Pozor na bez chebdí, který je jedovatý a často roste blízko pravých bezinek.
Irena Aghová
Z mého receptáře - Bylinky a jejich využití - část 2.
Tyto recepty jsem vybrala z mnoha publikací a vyzkoušela je. Kromě pelyňku, ten tedy jen v nejhorším případě. Je strašně hořký a někomu nemusí dělat dobře. Ale vyzkoušela jsem puškvorec. Zabírá úžasně, ale pozor, je to halucinogen, takže velmi opatrně. Dědeček ho přidával do hořkých kořalek na žaludek. Já ho užívám roztlučený na prášek na špičku nože a hned je ho nutné zapít, neboť je opravdu velmi hořký. Na žlučník moc nefunguje, ale na žaludek.
Irena Aghová
Z mého receptáře - Král mezi octy - 3.
Jablečný ocet je tradiční léčebný prostředek. Už naši předkové věděli, že pomáhá při infekcích uší, nosu, krku, při alergiích, kloubních obtížích zánětlivého charakteru, hemeroidech, menstruačních a oběhových potížích, únavě, přispívá k prokysličení krve, ničí toxiny v zažívacím ústrojí, snižuje cholesterol a krevní tlak, prospívá cévám, srdci, pleti, imunitnímu systému, účinkuje desinfekčně a antibakteriálně.
Irena Aghová
Z mého receptáře - Levandule je hit - 2.
Levandule je můj hit, protože bezpečně odstraňuje pach těla při pocení. Pokud jsem byla v zemích, kde opravdu velké horko, měla jsem ji stále v koupelně. Divili byste se, že je nevtíravá svou vůní. Ale pokud nejsou k dostání květy buď čerstvé nebo sušené, ráda si dělám kosmetické prostředky z její esence. Čisté esence. Ta je vlastně podstatou všech kosmetických přípravků. A s tou se pak pracuje tak, že přidáte pár kapek esence do oleje nebo lihu s glycerolem, či dobrého pleťového mléka. Dobře protřepete, necháte zaležet ,a pak můžete používat. Ale nejdříve si vyzkoušejte na předloktí, jestli nebudete na přípravek nepříznivě reagovat. V lékárně vám poradí, jak si připravit toaletní vodu docela přesně, jsou to jediní lidé, kteří to opravdu ovládají.
Irena Aghová
Z mého receptáře: Bylinky a jejich využití - část 1.
Z mé sbírky receptů na bylinné prostředky jsem vybrala známé bylinky, které neobsahují ani toxické a ano alergenní látky, přesto buďte opatrní při jejich užívání. Jako bylinářskou autoritu uznávám pana Zentricha, z jehož receptur s odkazem na jeho dílo cituji, neboť jeho názory vycházejí ze současných výzkumů, a to je pro bylinky velmi důležité. Výzkum jejich užitečnosti stále pokračuje a je třeba, pokud máte zájem o takovou léčbu, to sledovat a konzultovat s odborníky na fytoterapii. Já se doznávám k tomu, že pro sebe si připravuji léčiva z bylin podle receptáře mé prababičky a babičky, které to zase pochytily od svých předků. A protože vím, že jde o velmi staré receptury, které nejsou dnes co do účinnosti ověřené, nikdy je nenabízím jiným lidem, ale já vím, že mně neškodí.
Irena Aghová
Třezalka tečkovaná má být stále při ruce
Rod Hypericum zahrnuje asi 380 druhů, které rostou převážně v subtropickém pásmu, nejvíce ve Středozemí, severněji jen několik druhů.
Irena Aghová
Bylinkové oleje
Samozřejmě, že k výrobě salátů, marinád a omáček jsou vynikající bylinkové oleje a octy, které jsou nejen zdravé, ale můžeme si je vyrobit samy.
Irena Aghová
Menopauza u mužů
Vybrala jsem pro vás články a výsledky výzkumů, které jsou publikovány v zahraničních časopisech. SLouží pouze pro informaci.
Irena Aghová
Cukety, česnek, recepty
Víte, co pro lidský organismus znamená česnek? A jak si udělat cuketu jako přílohu k masu? Vyhledávejte cenné potraviny pro vaši stravu, protože ve věku nad 50 let by mělo být pro vás jídlo lékem.
Irena Aghová
Jak pracovat s portálem veřejné správy
Než se začneme zabývat Portálem veřejné správy a kontaktem s úřady v různých životních situacích, podívejme se na velmi aktuální stav, který v současných dnech probíhá a to je rozvoj čiností Českého podacího, ověřovacího a informačního termínálu a datových schránek.
Irena Aghová
Čertův kořen - znáte ho?
ELEUTEROKOK OSTNITÝ ("čertův kořen", Eleutherococcus senticosus Maxim.), Eleuterokoku se také někdy říká Sibiřský ženšen, je to dáno výskytem této rostliny a také podobnými účinky.
Irena Aghová
Tonizační účinky Arálie mandžuské
ARÁLIE MANDŽUSKÁ (s. prodara mandžuská, Aralia mandshurica R. et M.), V lidovém léčitelství se tato droga užívala již dávno. Platí za tonizující prostředek při celkové únavě, depresích a rekonvalescenci po těžkých chorobách. Snižuje obsah cukru v krvi při diabetu, zvyšuje svalovou sílu, potenci a vitální kapacitu plic.
Irena Aghová
Seznamte se s adaptogeny, než se pro ně rozhodnete
Víte, co jsou adaptogeny? Je třeba se s nimi seznámit, protože jsou velmi důležité pro naše e zdraví a to zejména z pohledu posilování metabolismu a zbavování se nečistot, které způsobují mnohé choroby.
Irena Aghová
Z mého receptáře: Bylinkové koupele pro relaxaci a uvolnění
Téměř dva roky jsem sbírala recepty pro bylinné přípravky a v jedné staré knize jsem našla několik receptů pro bylinkové koupele, Vyzkoušela jsem si je a jsou velmi příjemné. A nádherně se po nich relaxuje.
Irena Aghová
Z mého herbáře: Lnice obecná
Lnice obecná má v lidovém léčitelství stále velkou váhu a to jak pro muže, tak i pro ženy. Použáví se tako na bércové vředy a nejrůznější zranění.
Irena Aghová
Z mého herbáře: O meduňce lékařské a karmelitských kapkách
Pokud nemůžete spát, máte potíže s trávením, jste stále napjati a nemůžete najít sami v sobě klid, pak si zkuste přečíst o meduňce.
Irena Aghová
Třapatka nachová patří mezi imunotonika
Třapatka nachová je pravděpodobně nejslavnější ze všech imunotonik. Za posledních 30 let se tato rostlina stala předmětem neuvěřitelně rozsáhlého výzkumu.
Irena Aghová
Jestli pociťujete úzkosti, cvičte
Musím se k něčemu doznat. Moje zaměstnání je sedavé a velmi stresové. Kromě toho mám ještě jinou práci a tak vlastně jsem stále připoutána ke kolečkové židli a pracuji. A pak najednou - bum. Jedno ráno jsem probudila s tíživými pocity a bolestí mezi lopatkami, sotva jsem udržela rovnováhu. Tak prášek a šla jsem k doktorovi ...
Irena Aghová
Vařím podle Rettigové -Polévky spíše pro muže
Polévky, které jsou nabídnuty jsou silné a a můžete je upravovat podle své libosti. Ale budou určitě více chutnat mužům.
Irena Aghová
Vařím podle Rettigové - Zeleninové polévky
Myslím, že následující recepty vám zachutnají a i způsob, jaký se nabízí k vaření. Polévku můžete nabídnout i dětem, určitě takovou i nikdy nejedly.
Irena Aghová
Vařím podle Rettigové - Luštěninové a jiné polévky
Polévky, které jsou popsány v této kapitole je to, co potřebujeme ke zdravé výživě a vy víte, že zdravá výživa se nerovná redukční stravě. Proto pozor na porce.
Irena Aghová
Vařím podle Rettigové- Zavářky do polévky
Zkoušela jsem je udělat do polévek hovězích, ale také do zeleninových. Jsou velmi jemné a pokud didržíte předpis, nemůžete je pokazit.
Irena Aghová
Povídejme si o mrkvi, cerelu, petrželi a černém kořenu
Vaření je věda a znát dobře vlastnosti ingrediencí, které dáváme k vaření, je tajemství, které dělá naši kuchyni tak jedinečnou. Ale také - víme, jak a čím posilovat naše zdraví a ubránit se chorobám, které přicházejí ze stárnutím. Nyní se už opravdu nesmíme odbývat a kvalitně se stravovat. To však neznamená, že draze - a v tom je ten vtip.
Irena Aghová
Vařím podle Rettigové - Hovězí maso
Pozor na výpadek hovězího masa ve Vašem jídelníčku. Zkuste staré recepty, které ho vrátí na vaše stoly. Jsou vynikající.
Irena Aghová
Nakládám si zeleninu, kdykoliv potřebuji
Tyto recepty jsou velmi jednoduché a nemusíte čekat na sezónu, až vám naroste na zahrádce. Přichucovat můžete podle chuti ...
předchozí | 1 2 3 4 | další |