Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z mého receptáře - Bylinky a jejich využití - část 2.

Tyto recepty jsem vybrala z mnoha publikací a vyzkoušela je. Kromě pelyňku, ten tedy jen v nejhorším případě. Je strašně hořký a někomu nemusí dělat dobře. Ale vyzkoušela jsem puškvorec. Zabírá úžasně, ale pozor, je to halucinogen, takže velmi opatrně. Dědeček ho přidával do hořkých kořalek na žaludek. Já ho užívám roztlučený na prášek na špičku nože a hned je ho nutné zapít, neboť je opravdu velmi hořký.  Na žlučník moc nefunguje, ale na žaludek.

Na štěstí existují prodejny s již usušenými bylinkami, které si můžete koupit a nebo pořídit i přes internet, pokud nemáte takovou možnost jako my lidé ve větších městech. Babička mne naučila se chystat na zimní neduhy! Opatřuji si nezbytné bylinky pro období chřipek, na možné zimní úrazy, ale i na péči o tělo a duši. A potěší, když si mohu v klidu připravit šípkový čaj, který obsahuje mnoho vitamínů nebo si dát voňavý a uklidňující odvar z bylinek do koupele po celodenním lopotěním se za chlebem vezdejším či si ošetřit vlasy nebo pleť po pobytu v mrazivém počasí.

KOPŘIVA DVOUDOMÁ
Jak na vlasy? V zimě dostávají zabrat. Odvar z kopřiv si připravíme půlhodinovým povařením 100 g jemně nařezané drogy v 1 litru vody okyselené octem. Tak jej můžeme použít k večernímu mytí vlasů i jako prostředek zabraňující jejich vypadávání. Můžete do tohoto odvaru použít jablečný ocet, který je na spalchování vlasů ideální. Po opláchnutí vlasů bylinnou směsí již vlasy vodou neoplachujeme. To je důležitá zásada. Můžete si dopřát i lehkou masáž vlasové pokožky. 
Trápí vás hemeroidy? Následující směs, která je doporučována obsahuje také kopřivu a přidávají se další bylinky. Tak tedy : připravte si 15 g kopřivy, 10 g smetanky, 30 g natě řebříčku a 30 g natě jablečníku. Polévková lžíce směsi se krátce povaří v 1/2 litru vody, nechá se 10 min. ustát a pije se během dne. 
Obecně používáme listy kopřivy, ale je možno používat i sušené kořeny a rozdrcené nažky.

ANDĚLIKA LÉKAŘSKÁ
Andělika lékařská je velmi známá bylinka. Dříve ji kořenářky používaly pro zmírnění ženských chorob. Ale tato bylinka má i mnoho jiných možností.Ovlivňuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje trávení, povzbuzuje sekreci a nervovou činnost, uvolňuje křeče. Pro zimní neduhy je pro nás zajímavé, že usnadňuje odkašlávaní a má močopudný a potopudný účinek Je ji možno také použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny. A společně s jinými aromatickými drogami ji můžete použít do posilujících koupelí. Doporučuje se 200 g drogy na koupel.

KONTRYHEL OBECNÝ
Kontryhel mám vždy po ruce. Používá se proti průjmům, střevním katarům, při silné menstruaci, špatném trávení, nadýmání, katarech dýchacích cest, plicní tuberkulóze, žaludečních vředech, cukrovce, vodnatelnosti, jaterních a ledvinových chorobách, zánětech močového měchýře, krvácení a k posílení dělohy před porodem. a preventivně k potlačení klimakterických příznaků. Má i mírný protikřečový a močopudný účinek. Je také součástí metabolických čajových směsí používaných při redukční dietě. 
Jak si připravit zápar? Dvě čajové lžičky řezané drogy na šálek, který se po 10 min. scedí. Pije se neslazený dvakrát denně. Při silné a bolestivé menstruaci se doporučují dva šálky záparu denně v druhé polovině cyklu. 
Ale má také zevní použití. Dříve se používal k omývání špatně se hojících ran, ekzémů, bércových vředů. Ale také ho mlůžee použít ke kloktání při zánětech dutiny ústní a k výplachům při krvácení z nosu a výtocích. Zápar nebo odvar připravíme z dvojnásobného množství drogy, než čaj k pití.

RŮE ŠÍPKOVÁ
Čaj ze šípků je vynikající zejména v zinmním období a to koncem zimy nebo brzy na jaře. Ale pochopitelně, že ho můžete pít celý rok. Je účinný při horečnatých onemocněních. Ovšem, kolem přípravy šípkového čaje se hodně hovoří o tom, jak zachovat co nejvíce účinných látek, aby se vařením neznehodnotily. 
Mám praxi s touto přípavou.Asi 10 g rozdrcených šípků nechávám vyluhovat v 1/2 l studené vody po dobu 1 hodiny. Pak přivedu výluh k varu a asi 1/4 hodiny před slitím opět nechám vařené šípky vyluhovat. Ale je také se doporučuje í nechat šípky vyluhovat přes noc ve studené vodě, před pitím zahřát na teplotu nápoje (60 až 80 °C). někdy se doporuje nechat 15 minut povařit.
Pozor na kovy! Šípkový čaj by neměl přijít do styku s kovy. Také ho nenechávejte dlouho stát nebo se nedoporuje šípky skladovat na světle. V tomto případě je asi vhodnější si pořídit lahev s tmavého skla, kde šípky uskladníme. 
Čaj se šípků přeceďte přes hustou tkaninu. Šípky mají jednu nevýhodu, že obsahují jemné chloupky, které mohou dráždit nebo se usazovat v organismu.

TŘEZALKA TEČKOVANÁ
Třezalka je obecně známý čaj a je dobré, když ho má člověk stále při ruce. Užívá se při ledvinových a plicních chorobách, revmatismu, ischiasu, spáleninách, astmatu, gynekologických zánětech, hnisavých ranách, nechutenství a proti hlístům. Třezalková naťje součástí čajových směsí s antisklerotickým a hypotenzívním účinkem a čajovin podporující trávení. Extrakt je součástí několika hromadně vyráběných léčivých přípravků s uklidňujícím a protizánětlivým účinkem.
Pro vnitřní použití se připravuje zápar z polévkové lžíce drogy a 1 l vody. To se osvědčuje při při chorobách trávicí soustavy (nechutenství, choroby jater a žlučníku), při nervových poruchách (nespavost, dráždivost, nervová vyčerpanost, migrény, deprese, noční pomočování apod.), při zánětech močových cest, gynekologických potížích a pro zlepšení krevního oběhu.
Ale z třezalky si můžete připravit i koupel na hemeroidy
Je vynikající na obklady na rány a ke kloktání. 
A připomenu i třezalkový olej, o kterém jsme hovořili v minulých kapitolách. Je vhodný k léčbě popálenin, kůže spálené sluncem a zanícených ran včetně hemeroidů.

KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ
Kostival lékařský je hojně používaná bylina a je obsažen v mastích i gelech na bolesti kloubů a artritidu. Ovlivňuje krevní oběh, hlavně však zmírňuje bolest a podporuje regeneraci tkání. Dle J. A. Zentricha pomáhá hojit zlomené kosti, příznivě působí při zánětech, podvrknutí, výronech, pohmožděninách, bércových vředech, menších popáleninách či omrzlinách. Víte, že kostival lze používat i vnitřeně? Působí totiž hojivě na trávicí trakt (např. při žaludečních vředech), na záněty žaludku a střev, uplatní se i při léčbě respiračních chorob spojených s kašlem. 
Pro obklady se aplikuje jemně strouhaný čerstvý kořen nebo kašička uvařená z mletého, sušeného kořene a vody. 
Kostivalové víno se podává jako protikrvácivý a posilující prostředek, zejména při rekonvalescenci po těžkých chorobách nebo po chirurgickém zákroku. 
Na hojení drobnějších hnisajících ran je účinná i kostivalová mast připravená povařením strouhaného čerstvého kostivalového kořene se sádlem.

LÍPA VELKOLISTÁ
Lipový čaj je známý již z historie jako lék proti nemocem z nachlazení, jako jsou rýma, kašel, záněty průdušek, angína, chřipka. Podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Pro tento účel se také podává lipový čaj s květem černého bezu. Květu černého bezu lze také přičíst slabé protizánětlivé a močopudné účinky, uvolňuje křeče a podporuje chuť k jídlu. 
Lipový čaj, sám o sobě, má lahodnou chuť i vůni. Lze ho sladit medem.
Víte jak si lipový čaj připravit? Jednu polévkovou lžíci drogy spařte sklenicí vařící vody a nechte 10-15 min. vyluhovat. Droga nemá vedlejší účinky a v malých dávkách ji lze používat dlouhodobě.
K zevnímu použití: Je velmi vhodná k splachování vlasů po umytí

LNICE OBECNÁ
Lnici obecné věnovaly staré herbáře mnoho pozornosti. Lnice se osvědčila při chorobách dýchacích cest. Její šťáva je i dnes doporučována proti žloutence. Byla používána i při léčbě rakoviny, vředů a neštovic. Nejčastěji se však používala při léčbě chorob jater, sleziny a ledvin, zejména ve spojení se zadržováním moče.
Nejznámější však byla mast, nesoucí název Unguentum linariae, pro svůj protizánětlivý účinek používaná při hemeroidech, zánětech křečových žil, bércových vředech, furunkulózách a různých vyrážkách. 
Odvar z rostliny je dodnes považován za účinný při katarech trávicího traktu.
Tinktura je doporučována při zbytnění prostaty a s tím spojených obtížích při močení. 
Zevně se používá ke zmírnění zánětlivých onemocnění buď k obkladům, kdy je nejčastěji doporučován kašovitý obklad připravený z 20 g drogy svařené s 1/2 l mléka a přikládaný na postižené místo, nebo ke koupelím s přísadou odvaru ze dvou čajových lžiček drogy ve sklenici vody, případně mast, obsahující výtažek. 
Zevní použití k léčbě hemeroidů, bércových vředů a křečových žil tedy lze doporučit. 
Dříve se u nás vyráběla čajovina Vulneran, která lnici obsahovala a sloužila k přípravě obkladů a koupelí na rány různého druhu.
Léčivé čaje mají nejen účinky na naše zdraví, ale současně přispívají očistě organismu. Zbavují náš nezdravého vzhledu a přispívají k celkové harmonizaci organismu a tím působí na naši krásu.. Jejich účinnost však nelze přeceňovat. Vždy je nutné před jejich užíváním se poradit s odborníkem, abychom se uchránili neblahých následků. Léčivé čaje neužíváme nikdy déle, než po dobu, stanovenou receptem. Je také nutno vzít na vědomí, že léčivé rostliny obsahují dráždivé a jedovaté látky, které nás mohou poškodit. Proto i zde je nutná konzultace s lékařem nebo zkušeným fytoterapeutem. Léčivé čaje jsou vždy je podpůrným prostředkem k léčbě a je žádoucí si pohovořit s lékařem, zda přírodní prostředky neutlumí účinky léků, které nám lékař předepisuje.
Nejčastější způsoby přípravy čajů jsou tyto :

MACERÁT
Macerát je výluh z drogy za studena a připravuje se tak, že droga se přelije vodou, která má teplotu 1520 °C, nechá na předepsaný čas stát (0,5 12 hodin) a výluh se přecedí přes navlhčenou vatu anebo filtrační papír. Takto se připravuje výluh z drog obsahujících sliz (např. z kořene ibišku lékařského alfo z lněného semene).

ZÁPAR (INFÚZE)
V domácích podmínkách se zápar připravuje tak, že se droga po navlhčení přeleje předepsaným množstvím vroucí vody a nechá se stát 15 minut v přikrytém nádobě, přičemž se občas protřepe; po vychlazení se přecedí. Zápar se dělá z měkkých rostlinných částí, jako jsou květy, listy atd.
Používají se naň silicové drogy (např. máta peprná, meduňka lékařská), ale i lipový květ, čínský čaj atd.

ODVAR (DEKOKTUM)
Odvar se získává tak, že se droga zalije předepsaným množstvím vody a přivede se do mírného varu, který trvá obyčejně 1015 minut; odstavený výluh se nechá asi 15 minut chladnout a potom se odstaví. Na odvar se používají hlavně drogy z tvrdých rostlinných částí (z kůry, dřeva atd.).

RECEPTY NA PŘÍPRAVU BYLINNÝCH ČAJž A JINÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKÚ
PUŠKVOREC OBECNÝ
ČAJOVÉ SMĚSI, PRÁŠEK,ZAVAŘENÝ V CUKRU, VINNÝ ODVAR,ČAJ
V lékařství se využívá v čajových směsích (mám s tím nejlepší zkušenosti, ihned účinkuje) nebo kapkách při poruchách trávení. Připravený roztok se používal k vymývání ran. Dále se používal při nespavosti, neurózách, poruchách paměti nebo epileptických záchvatech.
Vařený ve víně nebo v medovice, nebo vysypaný prášek z tohoto kořene do vín nebo medové vody zbore účinkuje při bolestech břicha, sípání, dušnosti. Přidává se také k lékům připravovaným proti účinkům jedů.

RECEPT : PUŠKVORCOVÝ KOŘEN V CUKRU
Pěkný, vyzrálý puškvorcový kořen se zalije vodou, pomalu se vaří až změkne a tím se z něho ztratí i ta jeho charakteristická hořká chuť. Potom jej očistěte od vlásek na povrchu. Musí hodně nabobtnat. Pak se rozřízne po délce, ale pokud je ještě hořký, zase ho vařte, vysušte na sítku. Pak na něho nalijte teplý, nikoliv horký, hustý svařený cukr. Musí být té cukrové husté vody tolik, aby byl do něho vařený puškvorec zcela ponořený a cukr do sebe vtáhl všechnu vlhkost z kořene a necháme odstát den a noc. Potom se scedí a svaří do sirupovité hustoty a opět se nalije na kořeny teplý roztok hustého cukru. To se opakuje, pokud se drží v kořenech vlhkost. 
Tento přípravek je zvláště vhodný pro žaludeční potíže, které jsou způsobeny škodlivými vlhkostmi v žaludku, Protože tyto vlhkosti absorbuje a posiluje zažívání, způsobuje vonný dech, pomáhá proti ucpávání vnitřních orgánů, odvodňuje a upravuje menstruační cyklus.

Asi si myslíte, že je to velmi pracné, ale pokud trpíte úpornými zažívacími problémy, puškvorec je vynikající prostředek, který mám sama vyzkoušený, i když chuť – nic moc. Ale pokud si nechcetet přidávat práci, pak můžete připravit puškvorcový čaj.

RECEPT : PUŠKVORCOVÝ ČAJ
Puškvorcový čaj si připravíme následujícím způsobem: 1 čajovou lžičku jemně řezaného nebo utlučeného oddenku na prášek přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 5-10 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme dvakrát denně jeden šálek před jídlem.

PŘÍPRAVA ČAJE Z KONTRYHELOVÉ NATI
Jednu vrchovatě naplněnou lžíci dáme do 1/4 litru vody, jenom spaříme a necháme krátce vyluhovat.

OBKLAD Z KONTRYHELOVÉ NATI
Potřebné množství čerstvých rostlin rychle umyjeme, rozmělníme na desce válečkem na nudle a pak přiložíme.

KOUPEL Z KONTRYHELOVÉ NATI
Pro celkovou koupel použijeme 200 g sušených nebo několik dvou hrstí čerstvých bylin, dáme je na noc do nádoby se studenou vodou. Následující den vše zahřejeme a tekutinu přilijeme do koupele.
Používá se při zámětech sliznice v ústní dutině a krku, bílém výtoku z rodidel, na rány a mokvající ekzémy.

SLÉZ PŘEHLÍŽENÝ (MALVA NEGLECTA) 
KLOKTADLO
Užívá se při žaludečních či dvanácterníkových vředech, jako kloktadlo při zánětu dutiny ústní či při kašli.
Koupele: Také ve formě koupele se osvědčil při ekzémech (zejména atopickém), neboť tlumí zánětlivost a svědění.

NÁLEV, MACERÁT
Připravuje se ve formě nálevu nebo macerátu, pije se po malých dávkách v průběhu celého dne.

PASTA
Používám slézovou mast k nekonečnému boji s vráskami. Tedy vím, že je sléz kosmeticky využitelný. I pasta připravená z práškovaného slézu smíchaného v trošce vody odstraňuje kruhy pod očima.

PROSKURNÍK LÉKAŘSKÝ
Sliz v droze obsažený chrání sliznice před škodlivými vlivy, proto tlumí kašel, ulehčuje odkašlávání, mírní dráždění sliznice, užívá se při chorobách plic a průdušek, angíně, bolesti v krku, astmatu, droga se osvědčila i při chorobách cest močových, ledvin či trávícího ústrojí (těžké průjmy, ale i zácpy neboť sliz mechanicky podporuje vylučování stolice). 
K zevnímu použití se doporučuje při popáleninách nebo poleptání, na abscesy, na špatně se hojící rány nebo na změkčení zatvrdlin. 
A jako kloktadlo se užívá při zánětu mandlí a dutiny ústní.

MACERÁT
Sliz se nejlépe získá macerací ve studené vodě, v níž se dobře rozpouští (luhuje se 6 až 8 hodin). Berou se obvykle 2 čajové lžičky na sklenici vody, macerát se lehce přihřívá.

ODVAR
Při zánětu střev se připraví odvar z 20 g drog na ½ l studené vody, která se přivede k varu a nechá se 10 minut vyluhovat. 
Informace v tomto odstavci převážně převzaty z: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 4.

RECEPT : ČAJ Z PROSKURNÍKU
Čaj připravíme tak, že 1 čajovou lžičku rozdrceného kořene dáme do studené vody a 1 až 2 hodiny necháme za občasného míchání vyluhovat, scedíme a mírně ohřejeme. Při kašli pijeme až čtyřikrát denně po doušcích vypijeme 1 šálek.

PELYNĚK ČERNOBÝL
Pelyněk černobýl podporuje trávicí činnost (bere se proto např. při nechutenství). Tlumí křeče a to zejména střevní, zmírňuje menstruační bolesti, osvědčil se při nemocech žlučníku a pomáhá i při dýchacích potížích (chronický zánět průdušek).

NÁLEV,PRÁŠEK
Nálev připravíme tak, že 1 lžička drogy dáme do 1/4 l vroucí vody. Užívá se se 1x až 3x denně. Kořen se podává ve formě prášku. Vzhledem k tomu, že pelyněk černobýl je drogou mírně jedovatou, neměl by se nikdy užívat dlouhodobě (otrava se projevuje poklesem krevního tlaku, poruchami srdečního rytmu, případně poškozením nervového systému). 
Z Dálného východu je známa prastará léčebná technika moxa (moksa), která spočívá v prohřívání akupunkturních bodů speciálním zapáleným doutníkem, jež se vyrábí z jemně nasekaného, sušeného pelyňku černobýlu.

RECEPT: ČAJ Z PELYŇKU
Připravíme tak, že 1 necelou čajovou lžičku nati přelijeme 1/4 litrem vroucí vody, necháme přikryté deset minut vyluhovat a scedíme. Pijeme dvakrát denně 1 šálek – při nechutenství vždy 30 minut před jídlem, při zažívacích potížích naopak po jídle.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 16.12.2010 2:14 | karma článku: 8,43 | přečteno: 659x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rus s modro-žlutými vlasy hlásil krádež, dostal pokutu za diskreditaci armády

21. května 2024  10:27,  aktualizováno  22.5 11:32

Komunikaci s policií už si asi příště rozmyslí pětadvacetiletý Stas Netěsov z Moskvy. Mladý Rus...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:30

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Zloděj ukradl kolo cyklistovi, který po pádu ztratil vědomí. Pomoc nezavolal

22. května 2024  11:29

Cyklistika je jeho celoživotní vášní. V noci z neděle na pondělí se Michal zrovna vracel z...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:13

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...