Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z babiččiných rad - Před heřmánkem klekni, před bezinkou smekni

Nabízím vám inspiraci na bezinkové směsi a doufám, že si vyzkoušíte bezinková povidla. Jsou výborná a já si myslím, stejně jak si to myslela i moje babička, že neškodí mít zavařené bezinky ve spíži, když přijde nemoc. Mám zkušenost, že se děti nad nimi ošívají, ale já bezinky považuji za nejlepší lék, který nikomu neuškodí, pokud si ovšem nevyrobí bezinkovou kořalku. Ta s vámi může pěkně zatočit.Pozor na bez chebdí, který je jedovatý a často roste blízko pravých bezinek.

Bez černý (lat.Sambucus nigra L.) je naší známou domácí dřevinou, která roste na vlhkých, dusíkem bohatých stanovištích podél komunikací, v sídlech podél zdí a plotů, na rumištích. Roste také podél Černého moře směrem na Kavkaz až ke Kaspickému moři. Známe široké využití jeho chocholičnatých květů, které rozkvétají v květnu a červnu a plodů, které tvoří drobné, kulovité, černofialové lesklé peckovice, které dozrávají v srpnu a září. Květy i plody bezu černého jsou dodnes hojně užívaným a uznávaným léčebným prostředkem v dřívějších dobách se mu připisoval magická moc.

Jak využívat bez?
Naši předkové používali v podstatě všechny části rostliny. V současnosti však využíváme jen některé jeho části. Jak byl bez černý našimi předky využívá, svědčí Matthioli, který uvádí ve svém slavném herbáři bezovou kůru jako prostředek proti vodnatelnosti a prach z listí na zástavu krvácení z nosu. Zmiňuje také používání mladých bezových výhonků. Matthioli dále doporučuje přikládat obklady z černého bezu na sluncem popálenou kůži. Proč to nezkusit? Moje babička například používala čerstvé listy jako obklady na otoky kolen. Černý bez se také používal jako prostředek proti bolestem hlavy.

Jaké účinné látky obsahují květy?
Květy černého bezu obsahují silice, flavonidy (až 3 procenta rutinu), třísloviny, aminy, cukry, organické kyseliny a vitamin C, sliz, minerální látky a rozpadové produkty glykosidu sambunigrinu. Plody obsahují antokyanová barvia, provitamín A, složky vitamínu B, třísloviny a karotenoidy.

Jak bez působí na organismus?
Čaj z květů černého bezu se používá, pro jeho vynikající potopudné účinky, při horečnatých onemocněních a při chorobách z nachlazení. Droga účinkuje také močopudně, a to díky obsahu flavonidů a draselných solí. Květ černého bezu má také mírně stimulující účinek na tvorbu mléka u kojících žen. Plody mají ve větším množství projímavý účinek, tlumí bolest při migrénách a bolestech trojklanného nervu, i když tuto bolest neodstraní úplně. Jinak se plody používají při shodných indikacích jako květ.

Jak připravit odvar z květu bezu černého?
Běžná dávka k přípravě čaje je jedna čajová lžička na šálek záparu. Jako potopudný prostředek se květ černého bezu často kombinuje s jinými drogami, např. s lípou či diviznou. Běžná dávka u plodů je 1,5 gramu.

Jiná využití
Plody a věty se zpracovávají v domácí kuchyni. Z květů se připravují tzv. kosmatice, obalovaná a smažená květenství. Z květů se vyrábí chutná a osvěžující limonáda, z plodů zase bezinkový likér.

Recepty

Bezinkový likér
Z pokus stojí si připravit bezinkový likér. Je velmi chutný a jeho příprava není složitá. Takže, čisté, umyté a odšťopkované bezinky dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny bezinky pod hladinou – utopené a dáme je vařit. Potom si připravíme citron, který oloupeme od kůry, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek. Pozor! Pokud necháte pecky, šťáva zhořkne.
Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálé míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citron, necháme vařit 2 minuty a vypneme. Celou směs necháme den uležet na chladnějším místě. Šťávu přecedíme přes hadřík a z plodů se snažíme vymačkat také co nejvíce šťávy. Samozřejmě přes hadřík. 
Potom dáme šťávu vařit a přidáme cukr, který vaříme 5 minut a pak přidáme vanilkový cukr, který vaříme 2 minuty. Šťávu necháme zchladit a nakonec do ní přilejeme rum. 
A tady jsou ingredience:

cukr
citron
rum
hřebíček

Bezinkový sirup
Bezinkový sirup je vhodný do vody nebo čaje, taktéž výborný na kašel a posílení imunity. Není složité si ho vyrobit je opravdu vynikající osvěžující.
Jak postupovat?
Bezinkové květy ostříháme, z citronu vymačkáme šťávu. Převaříme si vodu a necháme vychladnout. Květy s citronovou šťávou vložíme do čtyřlitrové sklenice a dolijeme studenou převařenou vodou. Necháme odstát do druhého dne. Odstátou vodu přecedíme přes plátno a do připravené tekutiny dáme všechen cukr. Zahřejeme na maximální teplotu 80°C a plníme do sklenic.

Perníková povidla z bezinek
Představuji vám vynikající povidla z bezinek. Moje babička je uměla báječně připravit chutnají znamenitě. 
Jak na to?
Bezinky zbavíme stopek, přebereme a opereme. Pak bezinky necháme okapat. Perník nastrouháme najemno. Bezinky přesypeme do hrnce, podlijeme trochou vody, přidáme cukr, med, perník a rozvaříme je na kaši. Do bezinkové kaše vmícháme citrónovou šťávu a zvolna vaříme, až zůstane hmota povidlové konzistence. Do bezinkových povidel přilijeme trochu rumu, aby povidla dostala říz. 
Perníková povidla z bezinek rozdělíme do čistých skleniček, uzavřeme a při 85 °C sterilujeme 10 – 15 minut podle velikosti skleniček. A můžeme zdravě mlsat!

Bezinkový džem
Udělejme si zásobárnu vitamínů a chuti v podobě bezinkového džemu. Je vynikající a jednoduchý na přípravu!
Začneme tak, že zralé bezinky zbavíme stopek a dobře propereme. Podlijeme malým množstvím vody a vaříme do zhoustnutí. Zatím si ze všech citronů vymačkáme šťávu. Potom vmícháme cukr, citrónovou šťávu, petózu a ještě chvíli vaříme, aby se všechen cukr úplně rozpustil. Horkým bezinkovým džemem plníme připravené čisté sklenky, uzavřeme a při 85°C sterilujeme přibližně 20 minut.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 16.12.2010 2:26 | karma článku: 10,99 | přečteno: 2234x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Lod při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!