Z babiččiných rad - Před heřmánkem klekni, před bezinkou smekni
Bez černý (lat.Sambucus nigra L.) je naší známou domácí dřevinou, která roste na vlhkých, dusíkem bohatých stanovištích podél komunikací, v sídlech podél zdí a plotů, na rumištích. Roste také podél Černého moře směrem na Kavkaz až ke Kaspickému moři. Známe široké využití jeho chocholičnatých květů, které rozkvétají v květnu a červnu a plodů, které tvoří drobné, kulovité, černofialové lesklé peckovice, které dozrávají v srpnu a září. Květy i plody bezu černého jsou dodnes hojně užívaným a uznávaným léčebným prostředkem v dřívějších dobách se mu připisoval magická moc.
Jak využívat bez?
Naši předkové používali v podstatě všechny části rostliny. V současnosti však využíváme jen některé jeho části. Jak byl bez černý našimi předky využívá, svědčí Matthioli, který uvádí ve svém slavném herbáři bezovou kůru jako prostředek proti vodnatelnosti a prach z listí na zástavu krvácení z nosu. Zmiňuje také používání mladých bezových výhonků. Matthioli dále doporučuje přikládat obklady z černého bezu na sluncem popálenou kůži. Proč to nezkusit? Moje babička například používala čerstvé listy jako obklady na otoky kolen. Černý bez se také používal jako prostředek proti bolestem hlavy.
Jaké účinné látky obsahují květy?
Květy černého bezu obsahují silice, flavonidy (až 3 procenta rutinu), třísloviny, aminy, cukry, organické kyseliny a vitamin C, sliz, minerální látky a rozpadové produkty glykosidu sambunigrinu. Plody obsahují antokyanová barvia, provitamín A, složky vitamínu B, třísloviny a karotenoidy.
Jak bez působí na organismus?
Čaj z květů černého bezu se používá, pro jeho vynikající potopudné účinky, při horečnatých onemocněních a při chorobách z nachlazení. Droga účinkuje také močopudně, a to díky obsahu flavonidů a draselných solí. Květ černého bezu má také mírně stimulující účinek na tvorbu mléka u kojících žen. Plody mají ve větším množství projímavý účinek, tlumí bolest při migrénách a bolestech trojklanného nervu, i když tuto bolest neodstraní úplně. Jinak se plody používají při shodných indikacích jako květ.
Jak připravit odvar z květu bezu černého?
Běžná dávka k přípravě čaje je jedna čajová lžička na šálek záparu. Jako potopudný prostředek se květ černého bezu často kombinuje s jinými drogami, např. s lípou či diviznou. Běžná dávka u plodů je 1,5 gramu.
Jiná využití
Plody a věty se zpracovávají v domácí kuchyni. Z květů se připravují tzv. kosmatice, obalovaná a smažená květenství. Z květů se vyrábí chutná a osvěžující limonáda, z plodů zase bezinkový likér.
Recepty
Bezinkový likér
Z pokus stojí si připravit bezinkový likér. Je velmi chutný a jeho příprava není složitá. Takže, čisté, umyté a odšťopkované bezinky dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny bezinky pod hladinou – utopené a dáme je vařit. Potom si připravíme citron, který oloupeme od kůry, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek. Pozor! Pokud necháte pecky, šťáva zhořkne.
Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálé míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citron, necháme vařit 2 minuty a vypneme. Celou směs necháme den uležet na chladnějším místě. Šťávu přecedíme přes hadřík a z plodů se snažíme vymačkat také co nejvíce šťávy. Samozřejmě přes hadřík.
Potom dáme šťávu vařit a přidáme cukr, který vaříme 5 minut a pak přidáme vanilkový cukr, který vaříme 2 minuty. Šťávu necháme zchladit a nakonec do ní přilejeme rum.
A tady jsou ingredience:
cukr | |
---|---|
citron | |
rum | |
hřebíček |
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup je vhodný do vody nebo čaje, taktéž výborný na kašel a posílení imunity. Není složité si ho vyrobit je opravdu vynikající osvěžující.
Jak postupovat?
Bezinkové květy ostříháme, z citronu vymačkáme šťávu. Převaříme si vodu a necháme vychladnout. Květy s citronovou šťávou vložíme do čtyřlitrové sklenice a dolijeme studenou převařenou vodou. Necháme odstát do druhého dne. Odstátou vodu přecedíme přes plátno a do připravené tekutiny dáme všechen cukr. Zahřejeme na maximální teplotu 80°C a plníme do sklenic.
Perníková povidla z bezinek
Představuji vám vynikající povidla z bezinek. Moje babička je uměla báječně připravit chutnají znamenitě.
Jak na to?
Bezinky zbavíme stopek, přebereme a opereme. Pak bezinky necháme okapat. Perník nastrouháme najemno. Bezinky přesypeme do hrnce, podlijeme trochou vody, přidáme cukr, med, perník a rozvaříme je na kaši. Do bezinkové kaše vmícháme citrónovou šťávu a zvolna vaříme, až zůstane hmota povidlové konzistence. Do bezinkových povidel přilijeme trochu rumu, aby povidla dostala říz.
Perníková povidla z bezinek rozdělíme do čistých skleniček, uzavřeme a při 85 °C sterilujeme 10 – 15 minut podle velikosti skleniček. A můžeme zdravě mlsat!
Bezinkový džem
Udělejme si zásobárnu vitamínů a chuti v podobě bezinkového džemu. Je vynikající a jednoduchý na přípravu!
Začneme tak, že zralé bezinky zbavíme stopek a dobře propereme. Podlijeme malým množstvím vody a vaříme do zhoustnutí. Zatím si ze všech citronů vymačkáme šťávu. Potom vmícháme cukr, citrónovou šťávu, petózu a ještě chvíli vaříme, aby se všechen cukr úplně rozpustil. Horkým bezinkovým džemem plníme připravené čisté sklenky, uzavřeme a při 85°C sterilujeme přibližně 20 minut.
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Lod při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště
Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...
Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí
Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...
Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér
Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....
Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin
Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016