Čertův kořen - znáte ho?

ELEUTEROKOK OSTNITÝ ("čertův kořen", Eleutherococcus senticosus Maxim.), Eleuterokoku se také někdy říká Sibiřský ženšen, je to dáno výskytem této rostliny a také podobnými účinky.

Zkoumání účinku

Podle některých názorů eleuterokok v řadě svých působení klasický ženšen převyšuje. Eleuterokok se využíval v tradiční ruské a sibiřské přírodní léčbě od pradávna, širšího využití a podrobného výzkumu léčebných vlastností se dočkal v době, kdy se začala hledat rostlina, která by mohla nahradit obtížně pěstitelný žen-šen. Impulzem bylo také využívání přípravků z Eleuterokoku ostnitého Ruskými olympioniky.Mezi adaptogeny zaujal velmi významné postavení, protože drogy z něj získané jsou snadno dostupné.

Léčebné použití

Léčebně je používán asi 30 let. Používají se kořeny a nyní i nadzemní část. Z drogy se získávají výtažky buď tekuté nebo suché. Eleuterokok ostnitý zesiluje činnost některých žláz s vnitřní sekrecí (zvýšená inkorporace jódu), snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje aktivitu některých enzymových systémů, zvyšuje obsah proteinů a hladinu aspartátamino-transferasy v prsních svalech (u kuřat),zvyšuje metabolismus nukleových kyselin (RNA), snižuje hladinu glukózy v krvi (antidiabetický účinek), inaktivuje diabetický beta-lipoprotein, má příznivý účinek na  metabolismus dusíkatých látek (mírná anabolizace), zvyšuje využití vitaminů B organismem  a stimuluje anaerobní glykolýzu, brzdí negativní účinek vysoce oxidovaných tuků na samce (zvyšuje sexuální aktivitu a kvalitu semene), má výraznou adaptogenní aktivitu (zlepšení  psychického stavu) a vykazuje ochranný účinek při některých typech mikrobiální infekce zásahem do obecného adaptačního syndromu vyvolaného infekcí.

Imunostimulační aktivita

Eleuterokok má významnou imunostimulační aktivitu, brzdí růst některých nezhoubných i zhoubných nádorů a růst jejich metastáz, které se šíří krevní cestou. Využitelný je také jeho ochranný účinek vůči gama-záření a některým léčivům, používaným především v terapii zhoubného bujení. Vykazuje také ochranný vliv na oběhový systém (srdce a cévy). V terapii je využíván jako adaptogenní prostředek v těžkých provozech navozujících stres (řidiči městské dopravy, hutě, doly, námořní doprava aj.). U stařeckých pacientů s astenickým syndromem a změnami psychiky způsobenými hlavně arterio-sklerózou, pro zvýšení úrovně podmíněných reflexů, při traumatických postiženích mozku k urychlení posttraumatické restituce a normalizace mozkové hemodynamiky, ke zvýšení ostrosti vidění a sluchu, snížení oční únavy, k podpůrné léčbě arteriosklerotických projevů na sklerotizovaných koronárních cévách, podpůrně ke snížení hladiny glukózy v krvi, při léčbě zhoubných nádorů jako doplněk radioterapie a chemoterapie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 14.12.2010 0:09 | karma článku: 5,51 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07