Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z mého receptáře: Bylinky a jejich využití - část 1.

Z mé sbírky receptů na bylinné prostředky jsem vybrala známé bylinky, které neobsahují ani toxické a ano alergenní látky, přesto buďte opatrní při jejich užívání. Jako bylinářskou autoritu uznávám pana  Zentricha, z jehož receptur s odkazem na jeho dílo cituji, neboť jeho názory vycházejí ze současných výzkumů, a to je pro bylinky velmi důležité. Výzkum jejich užitečnosti stále pokračuje a je třeba, pokud máte zájem o takovou léčbu, to sledovat a konzultovat s odborníky na fytoterapii. Já se doznávám k tomu, že pro sebe si připravuji léčiva z bylin podle receptáře mé prababičky a babičky, které to zase pochytily od svých předků. A protože vím, že jde o velmi staré receptury, které nejsou dnes co do účinnosti ověřené, nikdy je nenabízím jiným lidem, ale já vím, že mně neškodí.

 

HLOH PROSTŘEDNÍ

Hloh působí příznivě zejména na srdce a krevní oběh. Rozšiřuje věnčité tepny, snižuje krevní tlak, působí protiskleroticky, zklidňuje srdeční neurózu, užívá se při arytmii, na doléčení infarktu myokardu. Osvědčuje se v prevenci ischemické choroby srdeční, při angině pectoris, při otocích srdečního původu, migrénách nebo klimakterických potížích. Příznivé účinky hlohu byly zaznamenány zejména při jeho dlouhodobém užívání starými lidmi postiženými „srdeční slabostí“.

TINKTURA

Nejvhodnější lékovou formou je tinktura, která se podává 3x denně po 30 až 50 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách.

RECEPT : ČAJ Z HLOHU

Hloh je možné připravit i ve formě čaje (1 čajová lžička drogy se přelije šálkem vroucí vody, luhuje se 5 minut, pijí se 3 až 4 šálky denně).

LÉČIVÁ KOŘALKA

V domácích podmínkách je možné vyrobit i léčivou kořalku (plody hlohu se nasypou do vodky nebo žitné, přidá se cca 100 g cukru, nechá se 4 až 6 měsíců stát a poté se užívá jako léku!).
Informace v tomto odstavci částečně převzaty z: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 2.

ČEKANKA OBECNÁ

Dle J.A.Zentricha dále léčí záněty zažívacího ústrojí, zlepšuje činnost srdce, příznivě působí na funkci jater a žlučníku.
Zevně lze aplikovat při některých kožních chorobách (vyrážky, vředy, uhry), očních zánětech (užívá se výhradně květ) nebo na zanícené či opuchlé klouby. Lze ji použít při léčbě jaterních chorob (žloutenka) i v léčbě nemocí sleziny.

NÁLEV

Obvykle se užívá nálev jedné čajové lžičky na 200 ml a to 2x až 3x denně. Droga se rovněž často míchá s jablečníkem, heřmánkem nebo smetankou.

ČERSTVÁ ŠŤÁVA

Čerstvá šťáva z kořene vmasírovaná do pokožky hlavy podporuje růst vlasů.

ČAJ Z ČEKANKY

Připravíme tak, že 1 čajovou lžičku čekankové natě \(s kousky kořene nebo bez kořene) přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme 20 minut táhnout těsně pod bodem varu a scedíme. Dvakrát až třikrát denně po doušcích vypijeme 1 šálek, vždy před jídlem.

PŘESLIČKA ROLNÍ

 

Používá se vnitřně i zevně a v domácím použití je dosud oblíbená.
Vnitřní používání: Zvyšuje vylučování moči, při zánětech močových cest, při výskytu močových kamenů. Uplatnění nalezla také jako antisklerotikum, na zastavení různých krvácení, jako prostředek omezující pocení při tuberkulóze. Kyselina křemičitá hojí poškozená místa v tkáních (v plicích, cévní stěně), chrání tkáň močových cest před tvorbou povlaku z rozkladných látek pocházejících z moči (prevence močových kamenů).

KOUPELE, OBKLADY,KLOKTADLO

Zevně se pak používá do koupelí a na bylinné obklady na špatně se hojící rány a vředy, na kloktání při zánětech mandlí a na výplachy nosu při krvácení.

RECEPT: ČAJ Z PŘESLIČKY ROLNÍ

Připravíme tak, že 1 čajovou lžičku přesličkové natě přelijeme 1 šálkem vody, povaříme 5 minut, necháme 5 až 10 minut vyluhovat a scedíme. Během dne v časových odstupech vypijeme 3 šálky zapíjené vždy 1 šálkem vody.

LEVANDULE LÉKAŘSKÁ

Zápar připravený z jedné kávové lžičky květů a šálku vody pijeme dvakrát denně.Na vnější použití připravíme zápar ze tří lžic drogy a litru vody. Do koupele pak přidáváme šest lžic tohoto záparu na litr vody.
Toxicita a vedlejší účinky: Při dodržení terapeutických dávek nemá rostlinná droga vedlejší účinky a není toxická.

AROMATERAPEUTICKÉ POUŽITÍ:

Levandulová silice je velice oblíbená v aromaterapii. Má sladce bylinnou, jemnou, lehce květinovou vůni. Získává se destilací vodní párou z květů levandule lékařské.

DALŠÍ VÝZNAM

Lze ji použít neředěnou přímo na kůži, což je u silic vlastnost ojedinělá. Díky svým vlastnostem nachází uplatnění při ošetření spálené pokožky, při dezinfekci odřenin a menších ran. Zastavuje krvácení a urychluje hojení. Pomáhá překonat svědění a bolest při poštípání hmyzem. Lze ji aplikovat malým dětem při bolestech spojených s růstem zubů. Zklidňuje při nervovém napětí, hysterii a depresi, pomáhá navodit klidný spánek. Používá se při bolestech hlavy. Snižuje krevní tlak. Je součástí masážních olejů pro těhotenství a porod.
Levandule má silně kořenitou hořkou chuť. Oblíbená je jako koření především ve francouzské, italské a španělské kuchyni. Lístky nebo kvetoucí natí se ochucují pokrmy z dušeného masa a zeleniny. Přidává se do džemů a octů. Levandule je velice oblíbená v parfumerii a kosmetice. Levandule odpuzuje hmyz, proto se v domácnostech používá proti molům. Do šatníku vložte sušené snítky, které nejenže prádlo ochrání, ale i příjemně provoní.

RECEPT: ČAJ Z LEVANDULE LÉKAŘSKÉ

Čaj připravíme tak, že 2 čajové lžičky levandulového květu přelijeme 12 šálkem horké vody, necháme 5 minut vyluhovat a scedíme, Před spaním vypijeme 2 šálky, Při zesílení uklidňujícího účinku je vhodná kombinace s kozlíkovým kořenem.

 

HEŘMÁNEK PRAVÝ

Heřmánek je příjemná a známá bylinka, která krásně voní při cestách na letních procházkách a má i vynikající léčebné účinky. Droga zejména uvolňuje křeče, působí protizánětlivě, dezinfekčně a potopudně. Dle J.A.Zentricha také příznivě působí při léčbě zánětů trávícího ústrojí, proti peptickému vředu, při nadýmání, ničí jedovaté produkty látkové výměny mikroorganismů jako jsou streptokoky nebo stafylokoky.

KLOKTADLO

Je vhodný při angíně či zánětech v dutině ústní nebo hrtanu jako kloktadlo.

ČAJ

Preventivně lze dále heřmánku požít při potížích s trávením a stolicí (zácpy, průjmy), kdy se pije 2x denně nalačno heřmánkový čaj a k tomu se bere 1 až 2 lžičky mléčného cukru – není-li přítomno závažnější onemocnění, dokáže tato kůra během 3 až 4 týdnů napravit zcela střevní flóru. Obvykle se heřmánek bere formou nálevu, který se připravuje ze dvou čajových lžiček drogy na 200 ml vroucí vody.
Při inhalaci se 1 polévková lžíce drogy vaří asi v 200 ml vody a pod přikrývkou se vdechuje 10 minut.

LÉČBA POPÁLENIN

Protizánětlivého účinku chamazulenu (azulénů) se využívá při léčbě popálenin či při poškození kůže radiovým nebo rentgenovým zářením, neboť tato látka urychluje hojení, snižuje bolest a eliminuje tvoření jizev.

OBKLADY,KOUPELE

Obklady či koupele z heřmánku lze použít i při dalších zánětlivých onemocněních, jako jsou např. hemeroidy.

KOSMETIKA

Heřmánku se hojně využívá i v kosmetice, masti s chamazulénem urychlují hojení a zamezují tvorbu jizev, koupele se užívají při ošetření vlasové pokožky a zesvětlení vlasů, extrakty z heřmánku bývají v pleťových maskách nebo ústních vodách.

RECEPT: ČAJ Z HEŘMÁNKU PRAVÉHO

Připravíme tak, že 1 vrchovatou polévkovou lžíci heřmánkového květu přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme přikryté 10 minut vyluhovat a scedíme. Třikrát až čtyřikrát denně pijeme mezi jídly.
Použitá literatura
Tamtéž, str. 132

MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ

Meduňka obsahuje asi 0,1% silic (citral, citronelal, citronelol, geraniol, linalol), asi 4% tříslovin, kyseliny hydroxytriterpenové (např. kyselina ursolová), trochu hořčin, sliz, flavonoidy a minerální látky.
Meduňkou si lidé léčí neurózy zejména v oblasti trávicího traktu, ale i se používá na uklidnění. Podle J.A.Zentricha rovněž posiluje centrální nervový systém, působí sedativně, uvolňuje křeče a napětí svalstva. Lze ji použít u lehčích forem neurastenií, depresí, proti migréně, u alergií nervového původu (např. astma vyvolané stresem), pomáhá při bolestech břicha, při nadýmání, při infekčních průjmových chorobách, při bolestivé menstruaci i v klimakteriu.

NÁLEV

Zevně lze meduňky použít na revmatické opuchliny, pohmožděniny a krevní podlitiny, u kojících žen při nebezpečí ztvrdnutí mléka v prsech. Nálev se obvykle připravuje z jedné čajové lžičky drogy na šálek vroucí vody – denně se pijí 2 až 3 šálky.

RECEPT: ČAJ Z MEDUŇKY LÉKAŘSKÉ

Čaj z meduňky pijeme při žaludečních, urologických a střevních potížích, tak že přelijeme 2 čajové lžičky meduňkového listu 1 šálkem vroucí vody, necháme přikryté 5 minut vyluhovat a scedíme. Několikrát denně pijeme 1 šálek vždy po jídle.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 16.12.2010 1:27 | karma článku: 7,52 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...