Tonizační účinky Arálie mandžuské

ARÁLIE MANDŽUSKÁ (s. prodara mandžuská, Aralia mandshurica R. et M.), V lidovém léčitelství se tato droga užívala již dávno. Platí za tonizující prostředek při celkové únavě, depresích a rekonvalescenci po těžkých chorobách. Snižuje obsah cukru v krvi při diabetu, zvyšuje svalovou sílu, potenci a vitální kapacitu plic.

Je stimulátorem nervového systému

Slouží jako stimulátor centrálního nervového systému při léčbě neurastenie, při různých typech slabosti, psychických stavech, impotenci, nízkém krevním tlaku a při fyzické a duševní únavě. V Číně slouží rovněž k léčbě astmatu a tuberkolózy, v Japonsku rakoviny zažívacího traktu.

Má i adaptogenní efekt

Vědecké výzkumy posledních let potvrzují, že preparáty z některých druhů aralek mají adaptogenní efekt, ale rovněž působí jako antidiabetikum, diuretikum, antiseptikum a karminativum.

Jak se užívá

Používá se především extrakt z kořenů (poměr kořenů k 60-70 % ethanolu je 1:5), kdy se podává 30-40 kapek 2-3krát denně. Lékařská praxe v Rusku používá preparát Saparal (Saparalum), který představuje množství 50 mg čistých amonných solí aralosidů A,B a C v tabletě (užívá se jedna tableta 2-6krát denně). Tyto preparáty nelze užívat při vysokém krevním tlaku, epilepsii, nespavosti a zvýšené citlivosti nerovové soustavy.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 14.12.2010 0:03 | karma článku: 8,47 | přečteno: 705x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07