Vařím podle Rettigové- Zavářky do polévky

Zkoušela jsem je udělat do polévek hovězích, ale také do zeleninových. Jsou velmi jemné a pokud didržíte předpis, nemůžete  je pokazit.

Máslové nočky

Dobře utřeme 7 dkg másla a při míchání přidáme k němu 2 celá vajíčka, ale vždy jedno po druhém. Až je vše dobře umíchané, osolíme a vsypeme tam tolik mouky, aby bylo těsto vláčné. S moukou zároveň přidáme 3 lžíce studené vody. Lžící zavařujeme malé nočky do hovězí polévky s necháme 8 minut vařit. Tyto nočky jsou velmi kypré.

Krupičné nočky
7 dkg přepuštěného másla utřeme, až se zpění, Pak k němu přidáme 3 vajíčka, trochu zelené sekané petrželky a mícháme znovu. Pak vsypeme krupici, osolíme a přidáme 2 – 3 lžíce mléka. Vše promícháme a těsto necháme hodinu odpočinout. Pak vykrahujeme lžící podlouhlé nočky. Klademe je dovařící polévky a necháme je 8 minut vařit.

Smetanové noky
Celá dvě vejce, 2 lžíce kyselé smetany, 2 lžíce mleté žemle osolíme a dobře omícháme. Z tohoto těsta uděláme lžící noky, na rozpáleném sádle necháme usmažit a dáváme do hnědé polévky.

Šunkový závin do polévky
Ušleháme z 5 bílků hodně tuhý sníh, pak do něho zamícháme zlehka 5 žloutků, 8 dkg mouky a trochu soli.Těsto namažeme na vymaštěný a moukou posypaný plech a dáme jej péci. Upečené těsto posypeme jemně krájenou šunkou a rychle, dokud je teplé, zavineme. Až závin vychladne, krájíme z něho kolečka a uovnáme na mísu. Podáváme k dobré polévce.

Smažený hrášek z páleného těsta
Do 1l mléka dáme 3 dkg másla, 28 dkg mouky, zrnko soli a necháme za stálého míchání vyvařit v tuhou kaši, až se nechytá kastrolku. Pak odstavíme nádobu. Do zchladlé kaše zamícháme 6 celých vajíček – po jednom. Z těsta dobře umíchaného děláme malé kuličky a vysmažíme do horkého sádla.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | pondělí 13.12.2010 16:39 | karma článku: 4,92 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07