- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Máslové nočky
Dobře utřeme 7 dkg másla a při míchání přidáme k němu 2 celá vajíčka, ale vždy jedno po druhém. Až je vše dobře umíchané, osolíme a vsypeme tam tolik mouky, aby bylo těsto vláčné. S moukou zároveň přidáme 3 lžíce studené vody. Lžící zavařujeme malé nočky do hovězí polévky s necháme 8 minut vařit. Tyto nočky jsou velmi kypré.
Krupičné nočky
7 dkg přepuštěného másla utřeme, až se zpění, Pak k němu přidáme 3 vajíčka, trochu zelené sekané petrželky a mícháme znovu. Pak vsypeme krupici, osolíme a přidáme 2 – 3 lžíce mléka. Vše promícháme a těsto necháme hodinu odpočinout. Pak vykrahujeme lžící podlouhlé nočky. Klademe je dovařící polévky a necháme je 8 minut vařit.
Smetanové noky
Celá dvě vejce, 2 lžíce kyselé smetany, 2 lžíce mleté žemle osolíme a dobře omícháme. Z tohoto těsta uděláme lžící noky, na rozpáleném sádle necháme usmažit a dáváme do hnědé polévky.
Šunkový závin do polévky
Ušleháme z 5 bílků hodně tuhý sníh, pak do něho zamícháme zlehka 5 žloutků, 8 dkg mouky a trochu soli.Těsto namažeme na vymaštěný a moukou posypaný plech a dáme jej péci. Upečené těsto posypeme jemně krájenou šunkou a rychle, dokud je teplé, zavineme. Až závin vychladne, krájíme z něho kolečka a uovnáme na mísu. Podáváme k dobré polévce.
Smažený hrášek z páleného těsta
Do 1l mléka dáme 3 dkg másla, 28 dkg mouky, zrnko soli a necháme za stálého míchání vyvařit v tuhou kaši, až se nechytá kastrolku. Pak odstavíme nádobu. Do zchladlé kaše zamícháme 6 celých vajíček – po jednom. Z těsta dobře umíchaného děláme malé kuličky a vysmažíme do horkého sádla.
Další články autora |
Francouzská třída, Plzeň - Východní Předměstí
13 500 Kč/měsíc