![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/sp5/Bf329814.jpeg)
Dana Tenzler
- Počet článků 989
- Celková karma 19,65
- Průměrná čtenost 1282x
Dana Tenzler
Proč se pohybují ručičky hodinek doprava?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/03/21667/w230/Bf417485.jpeg)
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se ručičky hodinek pohybují právě doprava a ne doleva? (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Proč minerálka “perlí” a co má společného s klimatem?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/03/21667/w230/Bf417127.jpeg)
Kde se bere v minerální vodě plyn, který se z ní pak uvolňuje v podobě malých bublinek? Proč mají některé značky minerální vody menší a některé větší perlivost? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Proč je smažené jídlo tmavší a křupavé?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/03/21667/w230/Bf416919.jpeg)
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč jsou smažené a pečené potraviny hnědé (tmavší) a navíc křupavé? Proč se uvařené brambory liší od těch smažených? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Proč zůstávají na stěnách po obrazech tmavé rámečky?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/02/21667/w230/Bf416676.jpeg)
Jev, o kterém bude dnešní blog, způsobuje tmavé rámečky na stěnách, v místech, kde nějakou dobu visely obrazy. Co je způsobilo? Dá se jim zabránit? (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - jaký olej používat na smažení?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/02/21667/w230/Bf416496.jpeg)
Je lepší řepkový nebo olivový olej? Proč má přepálený olej štiplavý zápach a co má společného se svíčkou? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Falkirk Wheel - Archimedův zákon v prax
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/02/21667/w230/Bf416098.jpeg)
Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou rovnající se tíze kapaliny tělesem vytlačené. Nudné? Ve skotském městě Falkirk ani náhodou. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - dá se otrávit muškátovým oříškem?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/02/21667/w230/Bf415763.jpeg)
Muškátový oříšek a muškátový květ - dá se přílišnou dávkou koření dobře naladit nebo spíš otrávit? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
O užitečné radioaktivitě - tentokrát v zemském plášti
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/02/21667/w230/Bf415465.png)
Nebýt radioaktivity, nebyli bychom tu ani my. Zdá se vám to přemrštěné? Blog o tom, jak radioaktivita umožnila život na Zemi. Borexino. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Proč chutná celá cibule jinak než nakrájená?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/02/21667/w230/Bf415217.jpeg)
Možná jste si toho všimli - cibule, když je vcelku, chutná trochu jinak než ta, kterou jste nakrájeli na malé kostičky. Čím je to způsobeno - a jak se vyhnout při krájení slzám? (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Další obrázky z Marsu
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/02/21667/w230/Bf414947.png)
Co je nového na Marsu? Obrázky s jedinečným rozlišením jsou tentokrát výsledkem práce ESA. Její sonda TGO už tři roky obíhá kolem Rudé planety a pořizuje zajímavé snímky. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Je jablko jedlé, i když má plesnivý jádřinec?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/02/21667/w230/Bf414706.jpeg)
Určitě to znáte - rozkrojíte nádherné jablko - a je v něm plesnivý jádřinec. Nebo si na něm pochutnáte - a plíseň v jádře najdete až poté, co se doberete k ohryzku. Je jablko s plesnivým ohryzkem zdraví škodlivé? (délka 3 min.)
Dana Tenzler
Proč jsou mýdlové bubliny tak nestálé?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/01/21667/w230/Bf414386.jpeg)
Jsou synonymem pro nesplnitelné sny. Mýdlové bubliny “žijí” jen pár vteřin, v lepším případě minut. Proč jsou tak nestálé? Dva recepty na mýdlovou vodu k experimentování. (délka blogu 8 min.)
Dana Tenzler
Proč vám chleba tvrdne ale chipsy naopak změknou?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/01/21667/w230/Bf414267.jpeg)
Když necháte někde ležet kus chleba, časem ztvrdne. Pohozené chipsy ale naopak změknou. Proč se chovají rozdílně? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Co se děje s hvězdou Betelgeuze?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/01/21667/w230/Bf414067.jpeg)
Dožijeme se v blízké době výbuchu supernovy? Změny, pozorované poslední dobou u hvězdy Betelgeuze. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/01/21667/w230/Bf413850.jpeg)
Všimli jste si, že v balíčku gumových medvídků nikdy nejsou modrá zvířátka? Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Vaří se voda v hrnci rychleji, když ji osolíte?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/01/21667/w230/Bf413620.jpeg)
Vaří se osolená voda při stejné teplotě jako neosolená? A jak je to s potravinami - uvaří se rychleji v osolené nebo neosolené vodě? (délka blogu 10 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - emulgátor ve vajíčku a majonéza
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/01/21667/w230/Bf413355.jpeg)
Emulgátor lecitin v roli smírčího soudce při výrobě majonézy. Co je to lecitin, proč se nemá majonéza předčasně solit a proč se má okyselit? (délka blogu 10 min.)
Dana Tenzler
Jak se dělá světlo (4) - ode dneška už jen LED?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/01/21667/w230/Bf413106.jpeg)
Ve jménu pokroku nám EU zakázala výrobu a prodej klasického zdroje světla - žárovek. Nahradily je LED lampy. Malé povídání o ledkách a bitce na stadionu chemie a fyziky. (délka blogu 15 min.)
Dana Tenzler
Jak se dělá světlo (3) Svícení jedem - zářivky
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/01/21667/w230/Bf412872.jpeg)
Plyn a světo - ve výbojkách se znovu reinkarnoval pojem “plynová lampa”. Dnes už světlo nepochází ze spalování ale vzniká díky elektrickému proudu. (délka blogu 8 min.)
Dana Tenzler
Jak se dělá světlo (2) - žárovky
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/20/01/21667/w230/Bf412380.jpeg)
Žárovky - dřívější a moderní verze. Jak vypadala první žárovka a čím ji důmyslní lidé vylepšili (dříve než ji zakázali)? (délka blogu dnes jen asi 5 min.)
Dana Tenzler
Jak se dělá světlo (1) - pazourkový zapalovač
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/19/12/21667/w230/Bf412073.jpeg)
Jak si svítili naši předkové, čím svítíme my a čím budou potomci? Malý výlet do chemie a fyziky světla. Díl 1. - pazourkový zapalovač (délka blogu 10 min.)
Dana Tenzler
Co bylo dřív - vánoční stromeček nebo vánoční ozdoby?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/19/12/21667/w230/Bf411868.jpeg)
Malý výlet do historie ... a také chemie skleněných vánočních ozdob. Vánoční stromky a vánoční ozdoby prý skutečně nevznikaly ve stejnou dobu. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Proč křupe čerstvý sníh pod nohama?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/19/12/21667/w230/Bf411716.jpeg)
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč sníh, po kterém kráčíte, tak zvláštně křupe? Ostatní povrchy to nedělají, například písek takové zvuky nevydává... (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Třené těsto - na ostří nože s chemií a fyzikou
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/19/12/21667/w230/Bf411339.jpeg)
Katastrof, které vám pomohou zkazit třené nebo piškotové těsto, je hned několik. Nenakynout nebo překynout, nebo vám po vytažení z trouby “spadne” a z nadýchaného lehkého snu se promění v houževnatou hmotu bez pór. (délka 15 min.)
Dana Tenzler
S chemií a fyzikou v kuchyni - odpalované těsto
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/19/12/21667/w230/Bf411144.jpeg)
Jeho název zní drasticky. A stejně intenzivní je také jeho příprava. Výrobky z odpalovaného těsta se zahřívají hned dvakrát - jednou při přípravě a jednou při pečení. (délka blogu 8 min.)
předchozí | ... 16 17 18 19 20 21 22 ... | další |