Dana Tenzler

Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 
  • Počet článků 989
  • Celková karma 19,65
  • Průměrná čtenost 1282x

Dana Tenzler

Proč se pohybují ručičky hodinek doprava?

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se ručičky hodinek pohybují právě doprava a ne doleva? (délka blogu 5 min.)

9.3.2020 v 8:00 | Karma: 33,40 | Přečteno: 1889x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč minerálka “perlí” a co má společného s klimatem?

Kde se bere v minerální vodě plyn, který se z ní pak uvolňuje v podobě malých bublinek? Proč mají některé značky minerální vody menší a některé větší perlivost? (délka blogu 3 min.)

5.3.2020 v 8:00 | Karma: 30,74 | Přečteno: 756x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč je smažené jídlo tmavší a křupavé?

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč jsou smažené a pečené potraviny hnědé (tmavší) a navíc křupavé? Proč se uvařené brambory liší od těch smažených? (délka blogu 3 min.)

2.3.2020 v 8:00 | Karma: 25,44 | Přečteno: 808x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč zůstávají na stěnách po obrazech tmavé rámečky?

Jev, o kterém bude dnešní blog, způsobuje tmavé rámečky na stěnách, v místech, kde nějakou dobu visely obrazy. Co je způsobilo? Dá se jim zabránit? (délka blogu 5 min.)

27.2.2020 v 8:00 | Karma: 28,54 | Přečteno: 1422x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - jaký olej používat na smažení?

Je lepší řepkový nebo olivový olej? Proč má přepálený olej štiplavý zápach a co má společného se svíčkou? (délka blogu 3 min.)

24.2.2020 v 8:00 | Karma: 33,23 | Přečteno: 2158x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Falkirk Wheel - Archimedův zákon v prax

Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou rovnající se tíze kapaliny tělesem vytlačené. Nudné? Ve skotském městě Falkirk ani náhodou. (délka blogu 5 min.)

20.2.2020 v 8:00 | Karma: 32,37 | Přečteno: 1469x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - dá se otrávit muškátovým oříškem?

Muškátový oříšek a muškátový květ - dá se přílišnou dávkou koření dobře naladit nebo spíš otrávit? (délka blogu 3 min.)

17.2.2020 v 8:00 | Karma: 30,71 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

O užitečné radioaktivitě - tentokrát v zemském plášti

Nebýt radioaktivity, nebyli bychom tu ani my. Zdá se vám to přemrštěné? Blog o tom, jak radioaktivita umožnila život na Zemi. Borexino. (délka blogu 5 min.)

13.2.2020 v 8:00 | Karma: 28,29 | Přečteno: 636x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč chutná celá cibule jinak než nakrájená?

Možná jste si toho všimli - cibule, když je vcelku, chutná trochu jinak než ta, kterou jste nakrájeli na malé kostičky. Čím je to způsobeno - a jak se vyhnout při krájení slzám? (délka blogu 5 min.)

10.2.2020 v 8:00 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Další obrázky z Marsu

Co je nového na Marsu? Obrázky s jedinečným rozlišením jsou tentokrát výsledkem práce ESA. Její sonda TGO už tři roky obíhá kolem Rudé planety a pořizuje zajímavé snímky. (délka blogu 5 min.)

6.2.2020 v 8:00 | Karma: 28,19 | Přečteno: 782x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Je jablko jedlé, i když má plesnivý jádřinec?

Určitě to znáte - rozkrojíte nádherné jablko - a je v něm plesnivý jádřinec. Nebo si na něm pochutnáte - a plíseň v jádře najdete až poté, co se doberete k ohryzku. Je jablko s plesnivým ohryzkem zdraví škodlivé? (délka 3 min.)

3.2.2020 v 8:00 | Karma: 33,84 | Přečteno: 4397x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč jsou mýdlové bubliny tak nestálé?

Jsou synonymem pro nesplnitelné sny. Mýdlové bubliny “žijí” jen pár vteřin, v lepším případě minut. Proč jsou tak nestálé? Dva recepty na mýdlovou vodu k experimentování. (délka blogu 8 min.)

30.1.2020 v 8:00 | Karma: 23,90 | Přečteno: 862x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč vám chleba tvrdne ale chipsy naopak změknou?

Když necháte někde ležet kus chleba, časem ztvrdne. Pohozené chipsy ale naopak změknou. Proč se chovají rozdílně? (délka blogu 3 min.)

27.1.2020 v 8:00 | Karma: 31,31 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co se děje s hvězdou Betelgeuze?

Dožijeme se v blízké době výbuchu supernovy? Změny, pozorované poslední dobou u hvězdy Betelgeuze. (délka blogu 3 min.)

23.1.2020 v 8:00 | Karma: 32,32 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci?

Všimli jste si, že v balíčku gumových medvídků nikdy nejsou modrá zvířátka? Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci? (délka blogu 3 min.)

20.1.2020 v 8:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 2257x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Vaří se voda v hrnci rychleji, když ji osolíte?

Vaří se osolená voda při stejné teplotě jako neosolená? A jak je to s potravinami - uvaří se rychleji v osolené nebo neosolené vodě? (délka blogu 10 min.)

16.1.2020 v 8:00 | Karma: 34,97 | Přečteno: 15467x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - emulgátor ve vajíčku a majonéza

Emulgátor lecitin v roli smírčího soudce při výrobě majonézy. Co je to lecitin, proč se nemá majonéza předčasně solit a proč se má okyselit? (délka blogu 10 min.)

13.1.2020 v 8:00 | Karma: 25,21 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jak se dělá světlo (4) - ode dneška už jen LED?

Ve jménu pokroku nám EU zakázala výrobu a prodej klasického zdroje světla - žárovek. Nahradily je LED lampy. Malé povídání o ledkách a bitce na stadionu chemie a fyziky. (délka blogu 15 min.)

9.1.2020 v 8:00 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jak se dělá světlo (3) Svícení jedem - zářivky

Plyn a světo - ve výbojkách se znovu reinkarnoval pojem “plynová lampa”. Dnes už světlo nepochází ze spalování ale vzniká díky elektrickému proudu. (délka blogu 8 min.)

6.1.2020 v 0:00 | Karma: 25,52 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jak se dělá světlo (2) - žárovky

Žárovky - dřívější a moderní verze. Jak vypadala první žárovka a čím ji důmyslní lidé vylepšili (dříve než ji zakázali)? (délka blogu dnes jen asi 5 min.)

2.1.2020 v 8:00 | Karma: 30,99 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jak se dělá světlo (1) - pazourkový zapalovač

Jak si svítili naši předkové, čím svítíme my a čím budou potomci? Malý výlet do chemie a fyziky světla. Díl 1. - pazourkový zapalovač (délka blogu 10 min.)

30.12.2019 v 8:00 | Karma: 27,53 | Přečteno: 878x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co bylo dřív - vánoční stromeček nebo vánoční ozdoby?

Malý výlet do historie ... a také chemie skleněných vánočních ozdob. Vánoční stromky a vánoční ozdoby prý skutečně nevznikaly ve stejnou dobu. (délka blogu 5 min.)

26.12.2019 v 8:00 | Karma: 20,51 | Přečteno: 394x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč křupe čerstvý sníh pod nohama?

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč sníh, po kterém kráčíte, tak zvláštně křupe? Ostatní povrchy to nedělají, například písek takové zvuky nevydává... (délka blogu 5 min.)

23.12.2019 v 8:00 | Karma: 25,56 | Přečteno: 887x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Třené těsto - na ostří nože s chemií a fyzikou

Katastrof, které vám pomohou zkazit třené nebo piškotové těsto, je hned několik. Nenakynout nebo překynout, nebo vám po vytažení z trouby “spadne” a z nadýchaného lehkého snu se promění v houževnatou hmotu bez pór. (délka 15 min.)

19.12.2019 v 8:00 | Karma: 23,91 | Přečteno: 657x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

S chemií a fyzikou v kuchyni - odpalované těsto

Jeho název zní drasticky. A stejně intenzivní je také jeho příprava. Výrobky z odpalovaného těsta se zahřívají hned dvakrát - jednou při přípravě a jednou při pečení. (délka blogu 8 min.)

16.12.2019 v 8:00 | Karma: 21,07 | Přečteno: 796x | Diskuse| Věda