Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K98l45á30r25a 88T21ů49m45o64v62á
Přesně to si pamatuju z předchozích rozborů tématu, že běžně používané množství soli prakticky nemá vliv.
D65a22n43a 67T66e48n92z34l33e76r
Daly by se používat jiné chemikálie, ale to už by to potom opravdu ale opravdu nechutnalo.
Přeju krásný večer, Kláro, Vám i zvířátkům.
R36e93n39é 78M68e19l13i31c90h17a93r
Krása! Bude se mi vařirt lépe, radostněji a o špetku soli chytřeji
D97a73n76a 55T11e18n44z68l23e96r
Vy máte dnes také moc hezký blog, René! Děkuju za milá slova! Krásný večer Vám i Vaší rodině.
D21a41n85a 86T48e85n72z86l40e93r
Jste moc hodný, děkuju. Krásný večer přeju.

J60a87n16a 70M66a47j65o22v64á
Safra...ode dneška budu při solení vody přemýšlet nad tím, jak to s tím vařením, nevařením osmózamí a zákony je :-). Tak doufám, že se nespletu a neosladím ji :-).
Vám díky za (nejen dnes) to, že píšete.

K40l58á64r19a 79T28ů64m90o44v44á
Přemýšlení jsem už vzdala, solím na začátku. Jinak zapomínám.

M32a55r98t28i60n 82B66u87r89s17a
Nejsem chemik ani fyzik ale nefunguje náhodou osmóza obráceně? kapalina (i s rozpuštěnými látkami) přechází z méně slaného prostředí do slanějšího.
T57o38m29á45š 29T32a76t75í85č30e44k
To je naprostá pravda, ovšem v hrnci s ingrediencemi k vyvaření to bude fungovat tak, že když vodu osolím, hůře vniká do buněk zeleniny nebo masa, takže nesnižuje intenzitu jejich chuti, zatímco když ji nechám neslanou, vnikne jí tam tolik, že kvůli vzniklému tlaku na stěny buňky zevnitř dojde k jejich narušení. To vídám na cibuli, která, když nechám vyvařit celou, jak se to tak dělá, že ano, potom při vytlačování zbylé šťávy z vyvařené zeleniny přes cedník má úplně blátivou konzistenci, zatímco za syrova člověk potřebuje na nakrájení opravdu ostrý nůž.
P51e18t47r 60K69o55r86e10c59k75y
Tak a je to,zrovna si vařím vývar,maso s kostí a zelenina a teď čtu co jsem udělal špatně,no pozdě. Díky za info
D58a11n20a 42T85e62n36z43l81e31r
Rádo se stalo. Je to v podstatě hrozně jednoduché. Když chcete, aby se to vylouhovalo, tak do studené a nesolené vody. Když chcete, aby se naopak šmak v potravině udržel, tak do horké a hlavně osolené vody.
Jsem ráda, že se líbilo a přeju krásný večer.

H87o93r16s18t 59A48n65t34o93n 32H56a79s26l50b65a17u11e19r
Mám výhodu, nemám rád sůl na silnici ani v jídle. Dano, děkuji za vysvětlení
D10a60n98a 56T12e22n34z22l30e83r
Já děkuju za milou návštěvu. Krásný večer Horste.
T59o56m11á42š 35T51a64t67í91č95e75k
Pokud nasypeme do 1 litru vody 58 g kuchyňské soli, bude hotové kuchařské dílo nepoživatelné aneb totálně přesolené.
O49d80s92t63r93a73n81ě93n85ý 72U55ž29i27v92a63t94e76l
P96a40v97e94l 74V52é63b96r
Dobré a poučné, paní Dano. Jako vždy, jako vždy.
K tomu odloženému varu: Podle doporučení na jednom návodu k uvaření špaget (složitá záležitost, jak všichni víme ) osolím až vařící vodu, což neuklidní var, ale naopak, voda vzkypí (ne jako v "Hrnečku vař!", ale pěkně to zabublá). Podle onoho památného návodu to má mít ten význam, že se do vody dostane vzduch a těstoviny se údajně nemají tolik lepit.
P.S. Čumák projevil výrazné speleologické sklony. Vytvořili jsme rozložením pohovky nízký prostor a Čumák tam zalezl a celý večer si tam lebedil. Budu mu muset něco takového vytvořit napořád.
D63a41n57a 86T52e89n17z63l32e17r
V mém receptu je proti slepování bojováno chrstnutím trochy olivového oleje.
Pokud bude váš Čumák jako ten náš, tak si podobnou skrýš umí udělat sám. Pod garáží. A možná také bude obratně skrývat ten půl kubík vyryté země za keříčky živého plotu...
Krásný večer Vám i Čumáčkovi.
- Počet článků 1079
- Celková karma 17,97
- Průměrná čtenost 1265x