Proč je smažené jídlo tmavší a křupavé?
Většina potravin při smažení hnědne. Není to náhoda. Každá z nich totiž obsahuje dvě složky, které při smažení reagují - a vytvářejí nové sloučeniny. Jedná se o cukry (hlavně glukózu, tedy jeden z nejjednodušších druhů cukru, hroznový) a různé aminokyseliny.
Když se směs těchto sloučenin zahřeje na určitou teplotu, vznikají z poměrně jednoduchých výchozích substancí složitější. Jedná se o tzv. melanoidiny.
Melanoidiny
Nejspíš si řeknete: “Fuj, co to má zase být? Melanoidiny?” … přitom je dobře znáte. Dokonce jste je dnes už určitě jedli. S největší pravděpdobností jste je konzumovali při snídani a pokračovali v tom při obědě.
Melanoidinyjsou organické chemické látky, obsahující dusík. Mají nahnědlou až černou barvu a vznikají při zahřátí potraviny spojením cukru s aminem s následnou kondenzací (tedy odštěpením) vody. Přesné složení (někdy značně komplikovaných molekul) je dodnes předmětem zájmu vědců. |
Naše jídlo je prostě komplikované. Přesto se tvorba melanoidinů a další procesy tzv. Maillardovy reakce, která způsobuje změny smažených a pečených potravin, využívá každý den. A zvládne to i ta nejneobratnější kuchařka.
Tmavnutí potraviny pomocí teploty (tedy nikoliv enzymů, což by byla jiná možnost) totiž neprobíhá samo o sobě. Doprovází ho změna vůně a chuti - a to jsou velice důležité vlastnosti, kterým věnujeme u jídla největší pozornost. Zatímco jídlo při smažení a pečení tmavne, stává se také chutným.
Není to ovšem tak jednoduché. Problematický je fakt, že naše potraviny obsahují velké množství různých druhů sloučenin. Při zahřátí této směsi se pak samozřejmě odstartují chemické reakce, které tvoří neméně různých dalších sloučenin. Některé z nich jsou zdraví prospěšné - a některé ne. Trik tedy spočívá v tom, že vybereme takové podmínky chemické reakce, při kterých vznikají pokud možno jen prospěšné látky.
Lidstvo k tomuto účelu vymyslelo smažení v oleji a pečení v teplém vzduchu
Pečení v teplém vzduchu se samozřejmě odvozuje od úpravy potravin na ohni - prvnímu zdroji energie, který byl dostupný už našim nejstarším předkům. Trik s olejem byl vynalezen až daleko později. Dnes je olej tzv. výživovými poradci často zatracován - a přitom je to právě on, kdo umožňuje vytvořit stabilnější prostředí, ve kterém probíhají změny, vyvolané v potravině teplem. Olej totiž přivádí k potravině teplo určitým přesně definovaným způsobem - a je schopen přebytek tepla zase odvést. Zaslouží se tak o to, aby se potravina nespálila (pokud tedy nepřekročíme jeho kapacitu a jeho schopnosti se nevyčerpají tím, že přidáme pokrmu příliš mnoho tepla).
Reakce, které probíhají bez účasti zprostředkovatele tepla (oleje), můžete pozorovat například na toustovém plátku chleba. Také brambory v troubě hnědnou i bez účasti oleje. Většinou ale chutnají trošku jinak než ty, které jste smažili na pánvi s olejem.
Nejen že jim olej nepřidal svou typickou vůni a chuť - vznikly v nich totiž navíc díky vlivu teploty, neregulované olejem, ještě daleko různorodější látky.
To by se mohlo zdát pozitivní - ve skutečnosti ale není. Může tu totiž vznikat také tzv. akrylamid, látka, u které existuje předpoklad, že je zdraví škodlivá.
Dnes je známo, že akrylamid vzniká především v suchých a silně ohřívaných potravinách. Takže ho najdete především v kůrce chleba, čipsech nebo také kávě, která se musí pražit při vysoké teplotě.
Co způsobuje křupavost upečeného jídla?
Jednak se při pečení (tedy ohřátí na teplotu, vyšší než bod varu) z povrchu jídla vypaří voda. Už to samo o sobě způsobuje, že je vrchní vrstva potraviny tvrdá.
Při chemických reakcích navíc vznikají z relativně malých výchozích molekul velké a komplikované molekuly. Nově vzniklé sloučeniny jsou pak senzoricky “tvrdší” a “méně vláčné”. Za křupavost potraviny, kterou jste osmažili nebo upekli, tak může nejen fyzika (absence vody) ale také… chemie.
Zdroje:https://www.uni-muenster.de/imperia/md/content/lebensmittelchemie/pdf/diss_liedke.pdf,http://archiv.pressestelle.tu-berlin.de/tui/01nov/kaffee.htm
Dana Tenzler
Pravidlo tří vteřin
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Jídlo, které upadlo na zem, se prý může jíst, když neleželo na zemi moc dlouho. Co je pravdy na lidové pověře? (délka blogu 2 min.)
Dana Tenzler
Voyager 1 - sonda je zachráněna
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Na staré sondě, která startovala do vesmíru ze Země v roce 1977, stále ještě fungují čtyři přístroje. Voyager 1 se nyní nachází zhruba 24 miliard kilometrů od Země. Opustil Sluneční soustavu a nachází se v mezihvězdném prostoru.
Dana Tenzler
Proč se někdy nepovede dort nebo koláč?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Už se vám někdy při pečení „srazil“ dort, i když jste dodrželi recept i pracovní postup? Pečení dortového korpusu nebo koláčů je komplikovaná záležitost. Na vině je (a vy to tušíte) ... chemie a někdy i fyzika.
Dana Tenzler
Jak funguje lidová medicína?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Jsou cibulové, tvarohové a octové zábaly spíš jen pro uklidnění nervů - nebo mají skutečný léčebný vliv? Dá se vysvětlit působení lidové medicíny vědeckými metodami?
Dana Tenzler
Proč se po alkoholu tloustne?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/18/02/21667/w230/Bf329814.jpeg)
Alkohol (přesněji řečeno etylalkohol) je opravdu zajímavá chemická látka. Mohl by nás jednoduše otrávit, kdyby evoluce nezařídila, že nám může být svým (dnes kontraproduktivním) způsobem prospě ̈
Další články autora |
Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu
Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...
Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí
Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...
Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody
Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...
600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů
Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...
Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr
Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...
Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží
Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...
Nejbližší týdny rozhodnou, řekl Biden. V kampani spoléhá na rozhovor i pletichy
Joe Biden se nehodlá vzdát, alespoň to tak vypadá podle jeho plánů na frontální útok v...
Beryl, nečekané hurikánové monstrum. Žene se k Jamajce a Kajmanským ostrovům
Hurikán nejvyšší kategorie Beryl, jehož větry dosahují rychlosti přes 250 kilometrů v hodině a...
Školák zkolaboval po užití HHC-P, za tři dny prázdnin případů rychle přibylo
Na jednotce intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici skončil školák, který vyzkoušel zakázanou...
![Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?](//1gr.cz/u/free.gif)
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...
- Počet článků 989
- Celková karma 20,13
- Průměrná čtenost 1282x