Proč se nevyrábějí modří gumoví medvídci?
Jeden z důvodů bude ten, že sladkosti mají připomínat svými barvami přírodní jídlo. Když naše jídlo vypadá přirozeně - jíme ho ochotněji. Jedli byste rádi porci bramborové kaše, která je obarvená na modro?
Výrobce nepoužívá nepřirozené barvy také proto, aby cukrátka vypadala “zdravě” - tedy jako něco, co je přírodní a co můžeme bez obav mlsat v jakémkoliv množství. Do extrému to dohnala kampaň za bonbony “nimm2”, kde byla cukrová obarvená hrudka prezentována jako významný zdroj vitamínů.
To ale není jediným důvodem. Problém totiž spočívá hlavně v tom, že modrým gumovým medvídkům nepřeje sama chemie.
Chemie nemá ráda modré gumové medvídky
V přírodě se modrá barva v jídle opravdu vyskytuje, můžete namítnout. Každý zná modré zelí nebo třeba borůvky. Jejích povrch je předpisově a intenzivně modrý.
To je sice pravda, šťáva ale už nemá onu sytou modrou barvu, jakou vykazuje povrch potraviny. Je spíš nafialovělá. Navíc - a to je pro výrobce sladkostí daleko větší problém - je tato barva velice nestálá.
Pigmenty, které se v přírodních potravinách starají o modrou barvu, se jmenují anthokyany. V zasedacím pořádku přísad do jídla mají číslo E163. Jako barvivo se tyto sloučeniny používají i v limonádách, alkoholických nápojích, mléčných výrobcích, zmrzlinách nebo sladkostech.
Není to ovšem jen tak ledajaké barvivo. Miluje převleky. Podle toho, jak kyselé nebo zásadité je jeho okolí, mění svou barvu od rudé, po fialovou, namodralou, zelenou nebo (v hodně zásaditém prostředí) až žlutou. Například modré zelí, které samo o sobě vykazuje modro-fialovou barvu, zalité octem zčervená. Pokud na něj naopak nalijete louh - zezelená nebo dokonce zežloutne.
Změna barvy je způsobena malými změnami v původní struktuře barviva. Kyselé prostředí vykazuje přebytek vodíkových iontů, které se mohou navázat do původní struktury barviva. Zásadité prostředí má spíše tendenci si nějaký ten vodík ze struktury barviva ukrást.
Modré medvídky nemá rád ani zákazník
Výrobci sladkostí ovšem dnes už znají metodu, jak obarvit cukrovinky na modro, proto by nebyl problém vyrobit modré gumové medvídky. Ukázalo se ale, že o ně zákazník nemá zájem. Toleruje sice modré bonbóny, ale gumové medvídky v modré barvě nechce. Za to, že si nemůžeme koupit medvídky v modré barvě, tedy nakonec nemůže chemie, ale spíše psychologie.
Není divu, že spotřebitelé upřednostňují jiné barvy. Ostatně ani v přírodě nenajdete moc čistě modrých plodů.
Nejspíš je to proto, že modrá barva nenabízí dostatečně vysoký barevný kontrast v zeleném listí rostlin. Zvířata a ptáci tak mohou modré plody přehlédnout. Pro rostlinu se tím pádem nevyplatí investovat energii do takto zbarvených bobulí. A my lidé proto nejsme na modré jídlo zvyklí.
Dana Tenzler
Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality
Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.
Dana Tenzler
Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?
Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.
Dana Tenzler
Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?
V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)
Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)
Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze
Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...
Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života
Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...
VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové
Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....
Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce
K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...
- Počet článků 976
- Celková karma 19,37
- Průměrná čtenost 1320x