Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

WC je dočasně mimo provoz

            Možná jste se už s podobnou cedulkou na dveřích WC setkali. Většinou ji tam najdeme v ten nejméně vhodný okamžik. Často ve chvíli, kdy máme pocit, že už to nevydržíme ani pár vteřin.

            Ve čtvrtek jsem se vracel z Prahy. Vybral jsem si odpolední spoj a chvíli po třetí hodině se náš vlak vydal směrem na východ. V kupé jsme měli dobrou pohodu. Pár kilometrů před Hranicemi se z reproduktoru ozvalo, že ve stanici Studénka je porucha na trakčním vedení, a proto vlak svou jízdu ukončí už ve stanici Hranice na Moravě. Cestující mají dál pokračovat po vlastní ose, protože náhradní doprava není zajištěna.

            Chvíli jsme na sebe v kupé nevěřícně zírali a začínali plánovat, jak se vyhrneme na výpadovku a budeme stopovat. Po chvíli se ozvalo nové hlášení. Vlak bude pokračovat dál, ale se značným zpožděním... To už jsme ale zastavovali ve stanici Hranice na Moravě. Po chvíli zhasla světla v kupé. Někdo to komentoval vtipem, na který další reagoval vzpomínkou na to, co prožil ve vlaku.

            Asi po půl hodině naši veselou zábavu v kupé přerušila výzva, abychom si přesedli do druhého vlaku, protože náš vlak bude odkloněn na náhradní trasu. Mají v něm zůstat jen cestující, kteří jedou do Žiliny.

            Vystoupili jsme na nástupiště a náš vlak odjel. Po chvíli přijel další spoj, ve kterém nebylo ani jedno volné sedadlo, proto jsme se natlačili do uličky. S partou z našeho kupé jsme obsadili "místa" na plošině mezi vstupními dveřmi, před WC. Vedle se postavila další parta – mladík a dvě slečny. Jeli z nějakého školení. Někde z útrob vagónu se ozývalo nějaké brblání, ale u našeho WC byla dobrá nálada. A jak jsem si všiml, pomalu se šířila i dál.

            Asi po půl hodině prohlásil onen mladík, že potřebuje na WC. Teprve v té chvíli jsme zaregistrovali lístek, na kterém bylo napsáno: "WC dočasně mimo provoz!" Starší pán to komentoval slovy: "Mladíku, ještě nemáte v obličeji popelavě šedou barvu a nepotíte se smrtelným potem, takže nebojte, ještě chvíli vydržíte." Někdo navrhl, aby se zkusil prodrat na druhou stranu vagonu, ale ten byl tak plný, že by to bylo možné jen po hlavách ostatních cestujících.

            Neujal se ani návrh, aby se na cestu vydal se slovy: "Dovolíte? Budu asi zvracet!" Po dalších patnácti minutách se mladík začal potit. Navrhl jsem mu, že mu poskytnu téměř prázdnou PET láhev. Už už se zdálo, že tuto nabídku využije, když se ozvala jeho mladá kolegyně: "Jestli to uděláš, tak se na tebe zítra v práci nebudu moci ani podívat!" Zatnul zuby a prohlásil, že to ještě vydrží.

            O chvíli později jsme na chvíli zastavili někde v polích. Otevřely se dveře a průvodčí nám oznámil, že budeme chvíli čekat na zelenou. Připomenul, že nemáme vystupovat, protože by nás mohl srazit protijedoucí vlak. Požádali jsme ho, aby nám půjčil klíč od WC. Po chvíli přemlouvání nakonec souhlasil. Mladík zmizel v kabince. Po dvou vteřinách byl zase zpět a jeho barva byla ještě horší. "Než tam, to raději ještě chvíli vydržím!"

            Znovu jsme se rozjeli, ale po pěti minutách vlak opět stál. Z reproduktorů se ozvalo, že budeme stát delší dobu, a proto si kuřáci mohou vystoupit. Průvodčí přišel otevřít a znovu varoval, abychom nepřecházeli přes koleje.

            V té chvíli to už mladík nevydržel a vystartoval přes koleje do polí. Bylo mu jedno, jestli mu mezitím vlak ujede. Nereagoval ani na pískání průvodčího. "Když musíš, tak musíš", komentoval své počínání, když se vrátil. Po delším čekání jsme se konečně rozjeli a s tříhodinovým zpožděním dorazili do Ostravy.

            Proč o tom všem píšu? Ne, nechci si stěžovat na našeho dopravce. V těch všech patáliích mne potěšilo, s jakým humorem jsme vše prožili. A jak už jsem psal, byl ten humor asi nakažlivý, protože se brzy rozšířil do celého vagónu.

            Z médií mám občas pocit, že jsme národ nasr*ných lidí, kteří se už neumí ani zasmát. Ta skoro sedmihodinová cesta vlakem mne přesvědčila, že humoru máme pořád ještě dost. Dokonce i ve chvíli, kdy bylo dost důvodů k nadávání a brblání. A to je dobře.

Autor: Vlastík Fürst | středa 9.10.2013 15:15 | karma článku: 38,92 | přečteno: 4821x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Vážím si Andreje Babiše

Je to už drahně let, co jsem pod svým blogem otevřel rubriku „Vážím si“. Psal jsem v ní o bezdomovcích, Miloši Zemanovi, Václavu Klausouvi, o hasičích nebo o jednom samoživiteli... Dnes chci v této rubrice zmínit Andreje Babiše.

25.2.2024 v 13:10 | Karma: 43,40 | Přečteno: 10919x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Když Sparťan fandí Slávii (a naopak)

Pokud máte rádi fotbal, tak vás včerejší zápas Sparty musel potěšit. Pokud Spartu nenávidíte, pak vám včera večer po vítězství a postupu Sparty zůstal jenom zoufalý skřípot zubů.

23.2.2024 v 9:40 | Karma: 19,10 | Přečteno: 458x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Omluva Markétě Šichtařové

Včera jsem po ránu na blogu iDNES.cz zveřejnil článek s názvem „Nemám ráda EU, ale korýtko v EP bych brala“. Inspiroval mne k němu billboard, na kterém je Markéta Šichtařová mezi pány Divišem a Vondráčkem.

22.2.2024 v 10:10 | Karma: 30,86 | Přečteno: 2039x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Nemám ráda EU, ale korýtko v EP bych brala

Možná jste tu zprávu také zaznamenali. Naše kolegyně, několikanásobná „blogerka roku“, se v listopadu minulého roku tak trochu potichu stala členkou „Strany Svobodných“ a momentálně kandiduje do Evropského parlamentu.

21.2.2024 v 8:10 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Jak je dobré mýti sousedku

Záměrně jsem nechal v nadpise chybu. Správně měl znít „Jak je dobré míti sousedku“, jenže Word mi to automaticky opravil na „mýti“. Nejspíš to AI vyhodnotila tak, že je snazší sousedku umývat, než ji vlastnit.

20.2.2024 v 8:40 | Karma: 27,38 | Přečteno: 665x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 29,93
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.