Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když mne bohové nechali bloudit

            Minule jsme spolu otevřeli příběh, který prožili Abraham a Sára v Geraru. V době sucha tam hledají pastviny pro svá stáda. Abraham má obavy, aby ho tamní panovník nezabil, protože Sára byla nádherná žena. Proto se spolu domluvili, že bude vystupovat jako jeho sestra.

            Něco podobného už jednou zkusili v Egyptě a nebýt Boží pomoci, tak by to dopadlo zle. Také tentokrát je výsledek stejný. Bez Božího zásahu by se Sára stala součástí královského harému. Abímelek, gerarský král, ji vzal k sobě, ale Bůh ho zastavil velice důrazným varováním, které doprovodila i náhlá neplodnost všech žen v jeho království.

            Abímelek uznává svou chybu a ráno vše vypráví svým služebníkům. Dnes se podíváme na závěr příběhu: Abímelek tedy zavolal Abrahama a řekl mu: "Jak ses to k nám zachoval? Čím jsem se proti tobě prohřešil, že jsi na mne a na mé království uvedl takový hřích? Dopustil ses u mne něčeho, co se přece nedělá."
Dále se abímelek Abrahama otázal: "Co tě k tomu mělo, že jsi udělal takovou věc?"
Abraham odvětil: "Řekl jsem si, že na tomto místě určitě není bázeň Boží a že mě kvůli mé ženě zabijí. Ona také vskutku je má sestra; je to dcera mého otce, ale ne dcera mé matky; stala se mou ženou. Když mě bohové po odchodu z otcova domu nechali bloudit, řekl jsem jí: »Prokazuj mi toto milosrdenství: na každém místě, kam přijdeme, říkej o mně, že jsem tvůj bratr«."
Abímelek tedy vzal brav a skot, otroky a služebnice a dal je Abrahamovi a navrátil mu jeho ženu Sáru. Abímelek také řekl: "Hle, má země je před tebou; usaď se, kde uznáš za dobré."
Sáře pak řekl: "Hle, tvému bratru jsem dal tisíc šekelů stříbra; to bude pro tebe na zadostiučinění v očích všech, kteří jsou s tebou. Tím vším budeš obhájena."
I modlil se Abraham k Bohu a Bůh uzdravil abímeleka i jeho ženu a jeho otrokyně, takže rodily. Hospodin totiž kvůli Abrahamově ženě Sáře uzavřel v abímelekově domě každé lůno. (Genesis 20,9-18)

            Na první pohled se nám může zdát, že se tu jen opakuje egyptská zkušenost. Abraham se nepoučil, a proto musí znovu prožít noc plnou obav o ženu, kterou miloval a která mu podle Božího zaslíbení měla porodit syna, na kterého se oba dva těší celý život. Nakonec vše dobře dopadne a Sára se vrací ke svému muži.

            V tom textu je ale jedna velice zajímavá věta. Abraham v ní říká: "Když mě bohové po odchodu z otcova domu nechali bloudit..." Vzpomínám, jak mne šokovala, když jsem mohl poprvé číst Bibli v Českém ekumenickém překladu. V první chvíli jsem si myslel, že je to rouhání překladatelů. Bůh nás přece nenechává bloudit! On přece takový není!

            Trvalo mi dlouho, než jsem pochopil, že v té větě je úplně jiné sdělení. Obyvatelé Geraru byli v šoku z toho, co se stalo. Zlobili se na Abrahama, že něco takového mohl udělat. Abraham pak musí přiznat, že to, co se stalo, nemá s jeho Bohem nic společného. Zapření ženy je výsledkem jeho bloudění na cestě hledání vztahu s živým Bohem.

            V té větě je ještě jedno zásadní sdělení o Hospodinu. Tento Bůh, vládce celého vesmíru, má svou vládu založenou na principu svobodné vůle. Ukáže se člověku, vysloví základní principy své vlády, ale pak nechává na nás, zda se rozhodneme jít cestou s ním, nebo budeme hledat svou vlastní životní trasu.

            Bůh se čas od času setkává i s Abrahamem. Říká mu, že bude s ním i s jeho rodinou. Ujišťuje ho, že se mu narodí syn a nakonec se z jeho rodu stane obrovský národ, který bude pro celý svět zdrojem poznání živého a mocného Boha. Ujišťuje ho, že se s ním nemusí ničeho bát...

            Abraham to vše ví, jen tomu vždy nedokáže věřit, proto zapírá svou manželku v Egyptě a pak i v Geraru. Teď se díky tomu musí modlit za gerarské ženy, které pro jeho nedůvěru v Boží zaslíbení přišli o svou plodnost.

            Tenhle příběh se stal odpovědí i na mé bloudění. Také vím, po jaké cestě mne chce vést můj Bůh. Vím, že je to ta nejlepší cesta. Jen se občas dostávám do situací, kdy tomu všemu neumím věřit. A "bohové" pak nechávají bloudit i mne. Bůh čeká, až si uvědomím svůj omyl a začnu k němu volat o pomoc. I když ho nevidím a nevnímám, je mi stále nablízku, tak jako byl se Sárou i Abrahamem.

            Dnes jsem rád, že autoři Českého ekumenického překladu takto přeložili tuto větu. Našel jsem v ní nové ujištění o tom, jak báječného mám Boha. K ničemu mne nenutí. Ukazuje mi ideál a pak mi dává svobodu, zda půjdu za tímto ideálem hned, nebo až poznám svůj omyl.

            Bože, díky, že jsi takový.

Autor: Vlastík Fürst | neděle 9.11.2014 8:27 | karma článku: 24,16 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Když Sparťan fandí Slávii (a naopak)

Pokud máte rádi fotbal, tak vás včerejší zápas Sparty musel potěšit. Pokud Spartu nenávidíte, pak vám včera večer po vítězství a postupu Sparty zůstal jenom zoufalý skřípot zubů.

23.2.2024 v 9:40 | Karma: 19,10 | Přečteno: 458x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Omluva Markétě Šichtařové

Včera jsem po ránu na blogu iDNES.cz zveřejnil článek s názvem „Nemám ráda EU, ale korýtko v EP bych brala“. Inspiroval mne k němu billboard, na kterém je Markéta Šichtařová mezi pány Divišem a Vondráčkem.

22.2.2024 v 10:10 | Karma: 30,86 | Přečteno: 2039x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Nemám ráda EU, ale korýtko v EP bych brala

Možná jste tu zprávu také zaznamenali. Naše kolegyně, několikanásobná „blogerka roku“, se v listopadu minulého roku tak trochu potichu stala členkou „Strany Svobodných“ a momentálně kandiduje do Evropského parlamentu.

21.2.2024 v 8:10 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Jak je dobré mýti sousedku

Záměrně jsem nechal v nadpise chybu. Správně měl znít „Jak je dobré míti sousedku“, jenže Word mi to automaticky opravil na „mýti“. Nejspíš to AI vyhodnotila tak, že je snazší sousedku umývat, než ji vlastnit.

20.2.2024 v 8:40 | Karma: 27,38 | Přečteno: 665x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Vláda KSČ vadila jen tisícovce chartistů

Patříte k těm, kteří s nostalgií vzpomínají na „vládu jedné strany“? Stýská se vám po době, kdy ti obyčejní stáli ve frontě, přestože často ani nevěděli, co právě přišlo za zboží a zda se na ně vůbec dostane?

18.2.2024 v 10:41 | Karma: 44,97 | Přečteno: 9804x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 3334
  • Celková karma 30,14
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.