Abys viděl dobro (Požehnání v Bibli 19)

Znáte lidi, kteří si stále jen stěžují? Když svítí sluníčko, tak nadávají, že je jim horko a když nesvítí, tak jim vadí, že je málo světla. A jak jste na tom vy, vidíte jen to špatné, nebo se dokážete radovat z toho dobra, se kterým se setkáváte?

Dnešní díl požehnání bych rád věnoval jedné krátké písni z knihy Žalmů. Je to jedna z poutních písní.
"Blaze každému, kdo se bojí Hospodina,
kdo chodí po jeho cestách!
Co rukama vytěžíš, budeš i jíst.
Blaze tobě, bude s tebou dobře.
Tvá žena bude jak plodná réva uvnitř tvého domu,
tvoji synové jak olivové ratolesti kolem tvého stolu.
Hle, jak bývá požehnáno muži,
jenž se bojí Hospodina.
Hospodin ať požehná ti ze Sijónu,
abys viděl dobro Jeruzaléma po všechny dny svého žití,
abys uviděl syny svých synů.
Pokoj s Izraelem! (Žalm 128)

Celý žalm hovoří o tom, jak jako lidé vnímáme Boží přízeň. Když máme práci, kde bydlet, nejsme nemocní, dostáváme poctivou mzdu a vyhýbají se nám zloději...
Možná bych v tom výčtu mohl ještě pokračovat, ale myslím, že stačí. V té písni mne zaujalo jedno přání. Nakonec, použil jsem ho už v nadpise. Autor žalmu říká: "...abys viděl dobro..." To je zajímavá myšlenka. Pokusím se ji posunout ještě kousek dál.

Ale předtím na chvíli ještě odbočím k jinému biblickému textu. Když Hospodin prostřednictvím proroka Jeremiáše popisuje stav svého národa, musí konstatovat:
"Slyš to přece, lide pomatený, bez rozumu!
Oči mají, a nevidí. Uši mají, a neslyší..." (Jeremiáš 5,21)
Podle Boha jsou situace, kdy, přestože máme zdravé oči, nevidíme a přestože máme v pořádku i naše uši, tak neslyšíme. Zkusme se nyní podívat z tohoto úhlu i na žalmistovo přání: "...abys viděl dobro..."

Je možné, že bych se mohl radovat, kdybych byl schopen vidět dobro, jenže já truchlím, protože jsem se příliš zaměřil na zlo, které vnímám? Je možné, že mne moje zaujatost zlem a křivdami, připraví o schopnost vidět také dobro a radovat se z něho?

Díky tomuto krátkému žalmu jsem si uvědomil, že bych se mohl radovat mnohem víc, než doposud. Co k tomu potřebuji? Podle Žalmu je to prosté:
"Blaze každému, kdo se bojí Hospodina,
kdo chodí po jeho cestách!"
Bůh mi nabízí své požehnání. Jedním z jeho projevů je schopnost vidět dobro tam, kde jsem ho doposud neviděl. A jeho důsledkem je to, že najednou prožívám daleko víc radosti, než doposud.

Přeji vám, abyste respektovali Hospodina, chodili po jeho cestách a dovolili mu, aby vás znovu naučil vnímat dobro, které vám také dává.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 7.5.2011 9:00 | karma článku: 4,61 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO – vítěz i poražený

11.6.2024 v 7:24 | Karma: 33,87

Vlastík Fürst

Už zase skáču do kaluže

7.6.2024 v 8:28 | Karma: 37,00

Vlastík Fürst

Dítě jako kondiční pomůcka

6.6.2024 v 7:19 | Karma: 22,19