Foto

Moc pěkné pojednání a ještě jednou zpětně děkujeme za včerejší milý večerní rozhovor.

VF

Martine, také děkuji. Včetejší setkání bylo příjemné.

Pozdravuj paní.

Foto

Je nutné pečovat o lásku ve všech jejich formách.

Vašek

PC

Milovat neznamená jen být zamilovaný. Schopnost milovat spočivá ve schopnosti být sám v sobě ukotvený a vyrovnaný (t.j. přijmout sebe sama se všemi svými vlastnostmi včetně svých stínů - a totéž pak u druhých), a díky tomu zažívat radost nejen se sebou samým, ale se všemi ostatními bytostmi, nejen lidskými.

Milovat znamená být prost zášti, závisti a jiných negativních vlastností, které mohou ubližovat jiným, potažmo pak respektovat nejen sám sebe, ale i a ostatní lidi takové, jací jsou, a to bez ohledu na to, jaké mají názory, priority apod.

PC

* Ještě doplním: Milovat Boha znamená milovat jej ve všech bytostech.

Foto

Krásné

Moc dobré přemýšlení a důslednost v konání.

Foto

Ano. Ti, kdo zraňují druhé, jsou zároveň těmi, jež jsou sami zranění. Jejich zranění bývají tak hluboká, že si prostě nemohou pomoct. Když se člověk dostane do srdce, pak ta zraňující slova slyší a zraňující činy vidí a cítí tu nepopsatelnou bolest, která za nimi je, ne však tu svoji ale bolest těch, kdož zraňují. Pak nelze mít nic jiného než soucit a soucit je láska.

Foto

Láska je spojená s poznáním. Když někoho miluji, chci ho znát.

To platí i o Bohu. Nejde tedy o zamilovanost, jde o celoživotní poznávání. Už to níže naznačil pan Chmelík. Zamilovanost pomine, láska vytrvá, protože je opřena o vůli, vytrvalost, poznání a zkušenost.

Samozřejmě, sv. Pavla nic nepřekoná. Bůh je Láska:

"...Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy..."

Pěkný den.

VF