Brusel nám zakáže žárovky ?

Už v roce 2008 u nás proběhla tiskem zpráva, že vedení EU v Bruselu uvažuje o prosazení zákazu používání žárovek v zemích Evropské unie do roku 2012. Nyní byla tato zpráva potvrzena a od září letošního roku se zastaví prodej žárovek nad 100W v České republice. Z hlediska úspory energie to má logiku. Z pohledu spotřebitelů to pro mnohé sociálně slabší znamená prudké zvýšení nákladů na osvětlení. Dlouhodobě to však představuje velké úspory energe. Uvidíme jak zvládnou situaci politici s dotacemi. Vynálezce Thomas Alva Edison vyrobil první žárovku se svým týmem po dlouhém výzkumu již v roce 1879 a zahájil tak porážku veřejného plynového osvětlení ve městech i v domácnostech. Také v automobilech se přestaly zhášet plameny v petrolejkách za jízdy. Za 130 let existence žárovky byla jako světelný zdroj již překonána a prozíraví spotřebitelé už používají úspornější zářivky.

Edison 1879 - Letos už 130 let žárovky, která zastarala

Stará Praha a plynové osvětlení

Pamatuji jako dítě, že v Praze chodili lampáři a dlouhou tyčí zapalovali plynové lampy na ulicích. Mělo to svou zvláštní atmosféru. O lampářích psal také ve své knížce "Malý princ" i Antoine de Saint-Exupéry. Ráno lampáři obcházeli všechny lampy a zhášeli je. Přechod na elektrické osvětlení umožnil zapínání a vypínání všech světel současně v celé čtvrti. Zanikla tak profese lampářů. Pouliční osvětlení se modernizovalo a po silných žárovkách nastoupily v Praze ještě silnější sodíkové výbojky s jasným žlutým světlem.


Světelný smog


Každý rok je pořádána akce upozorňující na plýtvání energií a velká města vypínají veřejná osvětlení i reklamy na jednu noc - od Tokya až po New York. V Čechách se této celosvětové akce zúčastnila jen jedna obec. Zmizí nepřirozeně silné osvětlení v noci a život se částečně vrací k biorytmu světla a tmy podle přírody. Časopis National Geografic se této problematice také podrobně věnoval. Ve městech není možné pozorovat hvězdy, a tak hvězdárny pro kvalitní pozorování potřebují umístění daleko od světel.

Výchova k úsporám energií

Na školách se sice v různých předmětech upozorňuje na nutnost úspory energií a surovin, ale žáci a studenti to často nevnímají jako nutnost udržitelného rozvoje. Recyklování kovů, plastů, skla a dalších materiálů je nutností. Například Japonsko dováží kovový šrot z celého světa, protože nemá vlastní dostatečné surovinové zdroje. Bohužel v Čechách se omezuje recyklace papíru, protože poptávka po použitém papíru klesla. Např. recyklace použitých zářivek je nutností, protože obsahují jedovatou rtuť, která nesmí jako nebezpečný odpad skončit na skládkách. Jako čtenáři blogu můžete podpořit ekologickou výchovu mládeže např. hlasováním na smailík pod kreativní fotografií na stránce páté třídy http://www.zarici-talent.cz/gallery/classes/346 nebo 3.tř http://www.zarici-talent.cz/gallery/classes/79

Hlasovat můžete podle pravidel maximálně až 100x v jeden den v týdnu. Děti, které se této soutěže zúčastňují budou zcela jistě vědět, že zářivky šetří energii - je třeba je sbírat a recyklovat. Žárovky skončí v muzeu. V diskuzi můžete napsat, když budete chtít, že jste hlasovali třeba z Nového Zélandu.


 

 

 

 

 

Autor: Miroslav Štorch | sobota 6.6.2009 13:59 | karma článku: 14,39 | přečteno: 2721x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10