Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotbalová kouzla Cristiana Ronalda

Nejlepším fotbalistou světa minulého roku 2008 byl vyhlášen po hlasování mezinárodní fotbalové federace FIFA portugalský hráč Cristiano Ronaldo , který je nositelem příjmení, jenž bylo spojeno už několikrát s nejlepšími hráči. Brazilští hráči Ronaldo (2002) a Ronaldinho (2004 a 2005) byli také nejlepšími fotbalisty roku . Jeho technika kopů (video 2008) do fotbalového míče (video) je pro většinu diváků zahalena tajemstvím s nádechem magie. Většina fotbalistů je při střelbě ráda, když vystřelený míč směřuje do okolí branky. U Ronalda převážná většina jeho střel končí v prostoru mezi tyčemi a břevnem branky. I čeští fotbaloví kanonýři konstatují, že jim není jasné jakým způsobem trefuje Cristian Ronaldo míč zejména při provádění přímých kopů. Na internetu je archivováno velké množství krásných gólů tohoto hráče.

Fotbalový talent od pánaboha z PortugalskaReuters

Vysoká pohybová inteligence a taktické myšlení

Stačí se podívat na videonahrávku žonglování Ronalda s fotbalovým míčem v televizním studiu s partnerem Billym Wingrovem. Okamžitě pochopíte, že to není cirkusová dovednost, ale ovládání míče, které Cristiano Ronaldo plně využívá při své hře v Manchesteru United ve prospěch celého družstva.  Tak se letos díky jeho rozhodujícím gólům dostalo do finále Ligy mistrů. Zde se tým Cristiana Ronalda utká s družstvem FC Barcelona. Vynikající schopnost čtení hry i nacvičené signály umožňují překvapovat soupeře (video) zajímavými taktickými variantami v dobývání soupeřovy branky. V semifinále Champions League 2009 proti Arsenalu např. Ronaldo přihrál svému spoluhráči patičkou a rozběhl se po pravém křídle tak rychle, že obránce mu nestačil.(Ronaldo uběhne 100 m s míčem za 10,75 s. ). Zpět mu pak přihrál Rooney a Ronaldo vstřelil druhý gól v utkání z pozice, ve které by většina ostatních hráčů nestačila míč dostihnout. On nejen vystřelil směrem na branku, ale stačil ho umístit vedle brankáře Arsenalu pod břevno. Dokonale technicky, takticky i fyzicky vybavený útočný hráč s čichem na gólové situace. O svém možném přestupu do Realu Madrid se již vyjádřil, že se neuskuteční, i když to byl dříve jeho sen.

Skvělá biomechanika střelby Cristiana Ronalda

V celém světě se fotbalové kluby snaží přeplácením získat vynikající střelce s velmi rychlou střelou na branku. Kdysi jsem dělal biomechanický rozbor rychlosti pohybů u karatistů. Z rychlostních kamer a zpomalených záběrů úderů jsme výsledky dále zpracovávali na počítačích.. Také u fotbalového kopu jde o souhru velkých skupin svalů. Cristiano Ronaldo má vynikající kopací techniku a často bývá přirovnáván k vynikajícímu exekutorovi trestných kopů Davidu Backhamovi, který také hrál za Manchester United. Ronaldo se před kopem delší dobu soustředí (video) na provedení pohybového úkolu a v typickém roznožení pravděpodobně napne svaly stehen v tzv. izometrické kontrakci, která asi umožní rychlý stah svalů později. Pak po krátkém rozběhu se pomocí silných břišních svalů rychle předkloní a provede klasický fotbalový švih pravou nohou a kopne do stojícího míče. Současně narovnává tělo z předklonu a jako pákou těla zesiluje kop. Fyzikálně se tzv. hybnost nohy a celého těla při rozběhu ( celé dolní končetiny včetně stehna) přemění jen částečně na velkou rychlost míče. (  Lehcí fotbaloví žáci nemohou nikdy vyvinout velkou rychlost jako zdatný dospělý hráč.) Mnoho kilogramů hmoty nohou a těla hráče zrychlí téměř půl kilogramový míč na rychlost až 150 km/h . Výhodu mají hráči se silnými svaly na nohou a robustní konstrukcí těla. ( Pelé, Maradona, Gerd Muller, Figo, Ronaldinho aj.) Cristiano Ronaldo je výjimkou podobně jako měl nejrychlejší švih náš Jan Železný v hodu oštěpem. Má mimořádnou rychlost narovnávání nohy (extenze), a tak menší hmotnost v hybnosti nahrazuje větší rychlostí. Navíc má vynikající kopací techniku a zasahuje míč tak, že klesá za zdí obránců do branky místo toho, aby přestřelil.Na zpomalených záběrech je vidět rotace balonu do strany i dolů, a tak vzniká pod míčem podtlak a  míč rychle klesá jako v tenisu při topspinu. Proto branku Ronaldo nepřestřeluje.( Tenista  Nadal díky náročným topspinům zasahuje kurt častěji než jiní hráči). Ostatní fotbaloví střelci ve světě uznale obdivují Ronaldovu skvělou techniku a góly, kterými rozhoduje dramatická a vyrovnaná utkání. Také proto získal za minulý rok Zlatý míč pro nejlepšího hráče hrajícího v evropských klubech.


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 9.5.2009 21:34 | karma článku: 22,96 | přečteno: 5428x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...