Super sprostá SuperStar.

Tak se nám rozběhla další řada SuperStar tentokrát v Česko-Slovenském provedení.Po prvních kolech již hrozí superpokuta za vulgarity účinkujících. Bohužel, největší nedostatek v chování porotců cítím v necitlivém přístupu k soutěžícím. Je přece možné kritizovat výkon klidně a konstruktivně, bez projevů pohrdání a despektu. Navíc, porotci často užívají vulgární slova, která na televizní obrazovce "nedodávají šťávu“, ale naopak většinu diváků pohoršují. Proto se vyskytlo již více než 20 stížností na Radu pro televizní a rozhlasové vysílání. TV Nova hrozí miliónová pokuta, že před 22 hodinou se mluví pro mládež nevhodně v hlavním vysílacím času. Nahrazování vulgarit pípáním působí trapně. V některých pořadech na jiných stanicích vulgarity jsou a divákům se to líbilo. Bohužel, silně vulgární vyjadřování stále více proniká mezi mládež i na základních školách.

Porota CeskoSlovenské SuperStarFremantle Media

Vždyť kdo z poroty umí opravdu zpívat

Pan Onřej Hejma, kterého si vážím jako překladatele i hudebníka, mne příjemně překvapil, když na castingu v Košicích sebekriticky prohlásil o porotcích:“Vždyť kdo z nás čtyř tady umí zpívat.“ Měl pravdu, např. textařka Osvaldová ani pan Horáček, v minulých porotách také nebyli zpěváci. Písničky „Modrá je dobrá“ je opravdu hudebně i textově dobrá, ale ne výborná. Navíc, nejde o žádný velký pěvecký výkon s velkým intonačním rozsahem. Další písničky Žlutého psa stačí na český průměr středního proudu. Dara Rolins byla dříve milá malá Darinka Rolincová, která zpívala intonačně kouzelně „Zvonky štěstí“ s Karlem Gottem, ale na české hudební scéně se později příliš neprosadila a neokouzlila. Představa, že se prosadí na hudební scéně v anglicky mluvících zemích, je lehce naivní a určitě k tomu nestačí ani změna uměleckého jména.Velmi tvrdě vyřadila slušně zpívajícího kytaristu, kterému vytkla, že má dar od pánaboha, ale nepracuje s ním. Totéž by se dalo říci i o ní. Marta Jandová je pro mne celkem málo známá zpěvačka slavného otce, který je výborným hudebníkem.Její pěvecké výkony „Dotyky slávy “nepřesvědčují. Pavol Habera je jistě výborným skladatelem a znalcem hudebního průmyslu, ale jako zpěvák vás jistě neoslní. Celkově je to porota, která je sice dobře znalá zákonitostí show-businessu, ale hlasově zcela jistě zaostává za některými soutěžícími. O to více překvapují tvrdá rozhodnutí o nepostupu u některých vystupujících, kteří mají zkušenosti hráčů a zpěváků z hudebních skupin.


Postup do dalšího kola bez zpívání

Pavol Habera občas upozornil některé soutěžící, že sice hrají dobře na kytaru, ale že jde především o pěveckou soutěž. Porotce zřejmě nepřesvědčila pěvecká část vystoupení. Možná to byl dramaturgický záměr, ale součástí castingu v Košicích bylo uváděno i neoficiální pořadí Miss mezi vystupujícími dívkami. Ondřej Hejma asi úmyslně provokoval, když poslal do dalšího kola dívku, která na něj snad působila sympaticky, ale nenechal ji ani zazpívat (video) . Údajně to měla být vítězka soutěže krásek tohoto kola SuperStar. Komentoval to slovy „Bojím se, že by to nemuselo dobře dopanout.“ Budeme očekávat, jak se z našeho pohledu ne příliš sympatická dívka projeví pěvecky v dalším kole. Bohužel, se zatím zdá, že měla pravdu jedna z vyřazených na Slovensku, která řekla : „To není o hledání talentů, ale o něčem jiném."


Uvidíme, jak se bude pěvecká soutěž vyvíjet v divadle na prknech, která údajně znamenají svět. Věřím, že tam opravdu rozhodnou pěvecké a hudební kvality. A ne jen snaha o pokleslou a vulgární zábavu na účet méně úspěšných účinkujících.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | středa 23.9.2009 23:34 | karma článku: 39,99 | přečteno: 16564x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10