Rakovina ze solárií a pláží - kultura těla

Častěji mají rakovinu kůže na rukou profesionální řidiči. Denně mnoho hodin drží v rukou volant na slunci pod sklem a většinou nemají řidičské rukavice. Část spektra ultrafialového záření proniká i přes skla vozidel. Kožní lékaři už dlouho varují před nadměrným vystavováním lidské kůže slunečnímu záření, ale řada lidí na jejich rady nedbá. Naopak, mladí lidé vystavují svá těla v soláriích umělému ultrafialovému záření, když chtějí být opálení i v zimě. Lyžaři a horolezci ve vysokých horách mají silně opálené hlavně tváře. Na plážích v létě mnoho z nás zapomene na čas a večer máme bolestivou, zarudlou kůži a někdy i puchýře. A stává se často,že se na dovolené ani dobře nevyspíme. Je to daň za naši hloupost. Oči si chráníme před prudkým sluncem slunečními brýlemi také s UV faktorem (400), ale kůži vystavujeme nejen slunci, ale i zářivkám v soláriích. Vědci tvrdí : " Nemáme pochyby, že solária způsobují rakovinu kůže. " Tento blog jsem napsal hlavně proto, že jsem se s rakovinou kůže setkal v příbuzenstvu a zemřelo na ni několik známých. V České republice umírá každý rok na melanom v průměru kolem 200 osob.

Riziko solární rakveCTK

Zvířata mají instinkty - lidé reklamu na UV faktory

Když vidíte zvířata vyhřívat se na jarním slunci, to jde ještě o příjemnou teplotu. V létě většina zvířat na prudkém slunci vyhledává stín. Dokonce i lvi se schovávají do stínu stromů, když je najdou v okolí.


Na plážích vidíte tisíce lidí úmyslně se opalovat. Rozumnější se zchladí ve vodě a schovají se pod slunečníky - pokud je však mají. Ve vodě však nejste chráněni před ultrafialovými paprsky (UV), protože pronikají i pod vodu. A navíc, se od lesklé hladiny vody částečně odrážejí paprsky slunce na lidská těla i pod slunečníky. Turistický ruch u vody a kult opalování, je obrovsky ziskový obchod. Turistické kanceláře se předhánějí v nabídkách pobytů do mnoha tisíců hotelů, penziónů, apartmánů, u moří a oceánů. Kosmetický průmysl má velké zisky z prostředků na ochranu kůže před ultrafialovým zářením různých vlnových délek - různé škodlivosti od UVA, UVB až po tvrdé UVC, DUV. viz Wikipedie Čím vyšší ochranný faktor krémů na opalování tím vyšší cena. Ve skutečnosti může vzniknout i alergie. Řada ochranných krémů na opalování je neúčinných, jak dokázaly studie v britských laboratořích. Ultrafialové záření púsobí i přes oblačnost, i když je intenzita snížena o 20-40 %. Módní návrháři navrhli oblečení z materiálů, které umožňuje opalování i přes šaty. Tím dojde k dlouhodobému ozáření, které je škodlivé. Ozáření ultrafialovým spektrem je podobné jako ozáření RTG paprsky nebo radioaktivními. Doba ozáření i intenzita se v organismu sčítá. V případě zeslabení ozónové vrstvy Země hrozí poškození rostlin i živočichů větší intenzitou UV záření.( Na tvorbu vitamínu D při opalování údajně stačí 10-15 minut třeba při chůzi po městě.)

Alergie na sluneční záření - nejen u moře


Můžete mít alergii nejen na pyly různých rostlin, potraviny nebo jiné látky i záření - viz článek (citace) Typicky se alergie na slunce projeví krátce po příjezdu k moři. Nejčastěji ve výstřihu, na rukou a lýtkách, tedy na místech trvale vystavených slunci. Už po několika hodinách začne kůže svědit a objeví se kopřivka. Sluneční záření může vyvolat také takzvané Mallorca akné, kdy na kůži vyskočí zanícené pupínky. Jde o kombinaci vlivu UV záření a některých složek opalovacích krémů či běžné kosmetiky.

Melanomy - zhoubné kožní nádory

Každoročně pořádají kožní lékaři tzv. Evropský den melanomu , kdy se bezplatně provádí vyšetření podezřelých pigmentových skvrn na kůži. Letos proběhl ve 24 zemích Evropské unie - 11.5.2009

Jak můžete najít podezřelou skvrnu na své kůži? Podle anglického názvosloví existuje systém ABCDE. Pigmentová skvrna na kůži bývá asymetrická (A), ohraničení skvrny neostré (border-B), barva tmavohnědá až černá s nepravidelnou pigmentací (colour-C), průměr skvrny přes 5 mm (diametr-D), zvýšení povrchu skvrny (elevation-E).

 

Ultrafialové záření se používá na ničení virů a mikrobů ve zdravotnických zařízeních i vodárnách.Při dlouhodobém působení slunečního záření na kůži působí UV na buňky povrchu kůže, ale také pronikají do hloubky pod povrch a narušují DNA. Pak může dojít i k rakovinnému bujení. Vzácné jsou nádory pod nehty, ale ty se obtížněji zjišťují. Jestliže vznikne nádor následkem slunečního záření v oku, tak bohužel musí být oko chirurgicky vyjmuto, aby se nerozšířila rakovina do celého těla. Stejně tak musí být podezřelé pigmentové skvrny vyříznuty i s určitou částí zdravé pokožky z okolí. Když budete mít štěstí, tak histologický rozbor odebrané tkáně neprokáže rakovinu. Pokud ano, tak vás čeká náročné a drahé léčení, které nebývá příliš příjemné. Při léčbě interferonem se cítíte, jako když máte dlouhodobou chřipku. Mezi známé herce vyléčené z rakoviny kůže patří například Liz Taylorová a Clint Eastwood.

Shrnutí na závěr

Melanom / vzniká z kožních pigmentových buněk melanocytů nekontrolavatelným množením a je jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec kvůli rychlému vzniku a šíření metastas v krátkém čase prakticky do všech orgánů včetně mozku,oka,plic....30-50% melanomu vzniká na podkladě "kožních znamének "

Rakovina kůže se léči úspěšněji než melanomy.

Kožní lékaři doporučují neopalovat se od 11. do 15. hodiny na prudkém slunci, kdy záření je nejvíce intenzivní. Chránit povrch těla oblečením nebo alespoň ochrannými krémy s UV faktorem, ale ty vás vždy plně neochrání. Zdržovat se na pláži ve stínu slunečníků nebo restaurací. Jižní národy dodržují polední siestu, kdy se před žárem ukrývají do domů a stínu stromů. Názvy souvisejících článků, které varují na internetu. Cílené opalování vede podle lékařů ke stárnutí pokožky. Britská školačka utrpěla v soláriu popáleniny na 70% těla. Zdravé opalování je mýtus, před sluncem je třeba se chránit.


 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | sobota 1.8.2009 11:54 | karma článku: 24,46 | přečteno: 4356x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10