Chvála rukám, které léčí jiné ruce

Blog není povídka ani vědecká studie. A tak píšu jen krátké zamyšlení, poděkování a důležitou informaci . Stačí vážnější úraz ruky nebo její onemocnění a vaše prsty rázem nemohou hbitě běhat na klávesnici počítačů a často ani vykonávat důležitější práce. Když dojde k těžkému úrazu ruky, tak lékaři doporučují rychlé ošetření na specializovaném pracovišti Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Pracují zde nejen v ordinačních hodinách, ale jsou v pohotovosti nepřetržitě. Vážné úrazy ruky přivážené často i vrtulníkem operují ihned. Mohou tak zachránit části ruky, které by jinak zůstaly amputovány. Například odříznuté prsty se často podaří při operacích přišít a zachránit. Letos v červenci jsem potkal v tomto ústavu muže ze Slovenska, kterému lékaři před rokem v jiném městě zachránili rozdrcenou ruku, ale zde mu provedli další operace pro zlepšení funkce. Má sice ruku o 7 centimetrů kratší, ale hýbe prsty a má v nich částečně cit. Kdysi Miroslav Horníček napsal knížku "Chvála pohybu". Chci také poděkovat lékařkám a lékařům, fyzioterapeutkám, zdravotním sestrám i všem dalším pracovníkům z ústavu, kde jsem se cítil dobře. Když člověk konečně může po operaci lépe pohybovat prsty, tak chce vzdávat chválu za možnost pohybu.

Ruka každého z nás - modelwww.helago.cz

Balet rukou při práci.

Vždy jsem obdivoval jemná gesta rukou dirigentů symfonického orcestru.

Lidé také obdivují ruce baletních mistrů při představení - třeba u Labutího jezera.

Někdy vidíme zručného řemeslníka a obdivujeme ho jak rychle a obratně pracuje. Šikovnost rukou chirurgů při operacích mohou obdivovat hlavně přítomní, ale operovaný člověk je buď v narkóze - nebo má při lokálním umrtvení zakrytý výhled.

Mnoho úrazů rukou vzniká při autonehodách a z nepozornosti při práci i v domácnosti. Kdysi jsem si přeřízl motorovou pilou při kácení kmene ve výšce loketní nerv a část svalů nad loktem. Ve Vysokém nad Jizerou jsem potkal další pacienty, kteří si třeba pořezali šlachy na ruce při práci s nožem v kuchyni. Jiný si uříznul prst plotořezem, když chtěl druhou rukou uklidit větve z místa, kde řezal. Poslali ho do Ústavu chirurgie ruky a prst mu úspěšně přišili a funguje mu. Nejvíce úrazů bývá na konci práce, kdy jsou lidé unavení a už se nesoustředí. Třeba u truhlářských prací na hoblovkách a cirkulárkách. Je málo truhlářů, kteří mají všechny články prstů.

Šikovné ruce a chytré hlavy

Pochopitelně pro úspěšné operace potřebují lékaři nejen obratné ruce, ale především hluboké znalosti anatomie, chirurgie, biomechaniky rukou a mnoha dalších oborů. Každý lékař nestuduje jen na vysoké škole, ale po jejím ukončení musí splnit atestační požadavky a studuje pak celý život. (Ne každý pacient si to uvědomuje.) Naštěstí v dnešní době mají lékaři možnosti navštěvovat vyhlášená domácí i zahraniční pracoviště a naučit se nové postupy při léčení nemocí a poranění rukou.

Když si přečtete, že třeba v zahraničí transplantovali obě ruce farmáři z Německa , tak je to mimořádná operace. Ale naši lékaři umí také zachránit mnoho poraněných rukou i bez transplantací. Co všechno operují se můžete dočíst na webových stránkách Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Velmi důležitou částí léčení je i rehabilitace rukou po operacích, při které pacientům radí velký tým zkušených rehabilitačních sester a fyzioterapeutek. Pacienti, kteří pravidelně cvičí operované ruce se rychleji uzdravují, i když cvičení není vždy příjemné a bezbolestné.

Jestliže máte problémy po zranění nebo i onemocnění rukou, tak se s důvěrou obraťte do Vysokého nad Jizerou. Pomohou vám odborníci, kteří opravdu umějí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | čtvrtek 23.7.2009 19:25 | karma článku: 17,22 | přečteno: 2859x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10