Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svině v bahništi

         Pokud člověk nezná židovské prostředí, tak ani plně nepochopí, jaké nebezpečí viděl Petr ve lživých učitelích. Proto věnuje ve svém druhém listu varování před nimi tolik prostoru.

         Zarážející je, že tito lidé se většinou rekrutují z křesťanů, kteří pochopili Boží nabídku a možná ji i na nějaký čas přijali, ale nakonec u nich zvítězila touha po "rozkoši tohoto světa" a tak Boha zase opustili. Podívejme se, co k jejich charakteristice Petr ještě přidává: "Jestliže tedy ti, kdo poznáním Pána a Spasitele Ježíše Krista unikli poskvrnám světa, znovu se do nich zapletou a podlehnou jim, budou jejich konce horší než začátky. Bylo by pro ně lépe, kdyby vůbec nebyli poznali cestu spravedlnosti, než aby se po jejím poznání odvrátili od svatého přikázání, které jim bylo svěřeno." (2. Petrův 2,20-21)

         Smutný konec lidí, kteří začali tak nadějně. Petr píše, že jejich konec bude horší, než začátek. Mám takový dojem, jako by tu měl Petr na mysli slova Pána Ježíše, který ve svém kázání popsal osud lidí, kteří nejprve pozvou Boha do svého srdce, ale pak si to rozmyslí a nakonec ho tam nepustí.

         Pokud se chce někdo zbavit posedlosti démony, pak je jeho jedinou šancí vpustit do svého srdce Ježíše, před kterým všichni padlí andělé prchají. Pokud si to s tím pozváním Ježíše do svého srdce někdo rozmyslí, pak se v jeho životě naplní Ježíšův výrok: "Když nečistý duch vyjde z člověka, bloudí po pustých místech a hledá odpočinutí, ale když je nenalezne, řekne: `Vrátím se do svého domu, odkud jsem vyšel.´ Přijde a nalezne jej vyčištěný a uklizený.
Tu jde a přivede sedm jiných duchů, horších než je sám, vejdou a bydlí tam; a konce toho člověka jsou horší než začátky." (Lukáš 11,24-26)

         Petr byl Žid. Žid by se nikdy nedotkl vepře a bál se i dotyku psa. Obě dvě zvířata jsou totiž podle Mojžíšova zákona "nečistá". Každý kdo se dotkl něčeho "nečitého", se sám stával "rituálně nečistým" a ten den nemohl jít do chrámu a ani do synagogy.

         Ježíš vyprávěl svým posluchačům příběh o marnotratném synu. Ten odešel z domova s dědictvím, které brzy utratil a pak se dostal do problémů: "A když už všechno utratil, nastal v té zemi veliký hlad a on začal mít nouzi. Šel a uchytil se u jednoho občana té země; ten ho poslal na pole pást vepře. A byl by si chtěl naplnit žaludek slupkami, které žrali vepři, ale ani ty nedostával." (Lukáš 15,14-16)

         Být pasákem vepřů, to byla pro Žida velká potupa. Byl vlastně neustále "rituálně nečistý" a tak se trvale nemohl účastnit bohoslužeb. Pro každého Žida to byla ta nejhorší představa, jakou si dokázal představit.

         Do této situace Petr ve svém dopise napíše o lživých učitelích: "Přihodilo se jim to, co říká pravdivé přísloví: `Pes se vrátil k vlastnímu vývratku´ a umytá svině se zase válí v bahništi." (2. Petrův 2,22) To je hodně drsný výrok. Je to podobné, jako byste černochovi řekli, že je negr.

         Není dobré si zahrávat s hříchem. Každý, kdo to dělá, riskuje, že jednou skončí jako "pes", který "se vrátil k vlastnímu vývratku" nebo jako "umytá svině", která "se zase válí v bahništi". I když nejsme Židé, myslím, že ani pro nás to není zrovna voňavá představa.

         Jak se bránit takovým koncům? Petr o tom psal v úvodu svého dopisu, který jsme už četli: "Proto se, bratří, tím více snažte upevňovat své povolání a vyvolení. Budete-li to činit, nikdy neklopýtnete. Tak se vám široce otevře přístup do věčného království našeho Pána a Spasitele Ježíše Krista." (2. Petrův 1,10-11)

         Mám dvě možnosti. Mohu se jako svině válet v bahništi, nebo se rozhodnu vstoupit otevřenou bránou "do věčného království našeho Pána a Spasitele Ježíše Krista." Asi tušíte, kterou možnost jsem si zvolil. Přeji si, abyste zvolili stejně jako já.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 30.11.2012 18:00 | karma článku: 23,53 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Vážím si Andreje Babiše

Je to už drahně let, co jsem pod svým blogem otevřel rubriku „Vážím si“. Psal jsem v ní o bezdomovcích, Miloši Zemanovi, Václavu Klausouvi, o hasičích nebo o jednom samoživiteli... Dnes chci v této rubrice zmínit Andreje Babiše.

25.2.2024 v 13:10 | Karma: 43,40 | Přečteno: 10919x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Když Sparťan fandí Slávii (a naopak)

Pokud máte rádi fotbal, tak vás včerejší zápas Sparty musel potěšit. Pokud Spartu nenávidíte, pak vám včera večer po vítězství a postupu Sparty zůstal jenom zoufalý skřípot zubů.

23.2.2024 v 9:40 | Karma: 19,10 | Přečteno: 458x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Omluva Markétě Šichtařové

Včera jsem po ránu na blogu iDNES.cz zveřejnil článek s názvem „Nemám ráda EU, ale korýtko v EP bych brala“. Inspiroval mne k němu billboard, na kterém je Markéta Šichtařová mezi pány Divišem a Vondráčkem.

22.2.2024 v 10:10 | Karma: 30,86 | Přečteno: 2039x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Nemám ráda EU, ale korýtko v EP bych brala

Možná jste tu zprávu také zaznamenali. Naše kolegyně, několikanásobná „blogerka roku“, se v listopadu minulého roku tak trochu potichu stala členkou „Strany Svobodných“ a momentálně kandiduje do Evropského parlamentu.

21.2.2024 v 8:10 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Jak je dobré mýti sousedku

Záměrně jsem nechal v nadpise chybu. Správně měl znít „Jak je dobré míti sousedku“, jenže Word mi to automaticky opravil na „mýti“. Nejspíš to AI vyhodnotila tak, že je snazší sousedku umývat, než ji vlastnit.

20.2.2024 v 8:40 | Karma: 27,38 | Přečteno: 665x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,12
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.