Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sodoma - Gomora

            Lot už žije několik let v Sodomě. Stal se její součástí, i když místní lidé mu stále dávají najevo, že pro ně bude vždy přivandrovalcem. Snad jen jeho bohatství jim brání v tom, aby ho vyhnali. Z jeho daní se mají dobře všichni.

            Jednoho dne navečer sedí Lot kousek od městské brány a pozoruje své okolí. Všímá si, jak se blíží dva cizinci: I přišli ti dva poslové večer do Sodomy. Lot seděl v sodomské bráně. Když je spatřil, povstal jim vstříc, sklonil se tváří k zemi a řekl: "Snažně prosím, moji páni, uchylte se do domu svého služebníka. Přenocujte, umyjte si nohy a za časného jitra půjdete svou cestou."
Odvětili: "Nikoli, přenocujeme na tomto prostranství."
On však na ně velice naléhal; uchýlili se tedy k němu a vešli do jeho domu. Připravil jim hostinu, dal napéci nekvašené chleby a pojedli.
Dříve než ulehli, mužové toho města, muži sodomští, lid ze všech koutů, mladí i staří, obklíčili dům. Volali na Lota a řekli mu: "Kde máš ty muže, kteří k tobě této noci přišli? Vyveď nám je, abychom je poznali!"
Lot k nim vyšel ke vchodu, dveře však za sebou zavřel. Řekl: "Bratří moji, nedělejte prosím nic zlého. Hleďte, mám dvě dcery, které muže nepoznaly. Jsem ochoten vám je vyvést a dělejte si s nimi, co se vám zlíbí. Jenom nic nedělejte těmto mužům! Vešli přece do stínu mého přístřeší."
Oni však vzkřikli: "Kliď se!" A hrozili: "Sám je tu jen jako host a bude dělat soudce! Že s tebou naložíme hůř než s nimi!" Obořili se na toho muže, na Lota, a chystali se vyrazit dveře.
Vtom ti muži vlastníma rukama vtáhli Lota k sobě do domu a zavřeli dveře. Ale muže, kteří byli u vchodu do domu, malé i velké, ranili slepotou, takže nebyli schopni nalézt vchod. (Genesis 12,1-11)

            Slovní spojení "sodoma gomora" je dnes synonymem pro vyjádření hnusu, zkaženosti a vrcholné nemorálnosti. Tenhle příběh poodhaluje, jaká situace v těchto dvou blízkých městech vládla. Ježíš při popisu doby, která bude předcházet jeho návratu na naši Zemi, používá srovnání s tímto městem plným zvrácených lidí. Říká: "Stejně tak bylo za dnů Lotových: Jedli, pili, kupovali, prodávali, sázeli a stavěli; v ten den, kdy Lot vyšel ze Sodomy, spustil se oheň a síra z nebe a zahubil všechny. Právě tak bude v den, kdy se zjeví Syn člověka." (Lukáš 17,28-30)

            My ale zůstaneme v Sodomě. Lot přemlouvá oba muže, aby šli s ním, protože pobyt ve městě není bezpečný. Netuší, že ti dva poutníci jsou Boží andělé, kteří ho přišli zachránit. Snaží se zachránit je, protože ví, jak dokážou být místní lidé krutí k hostům.

            Chvíli po večeři se okolo Lotova domu srocuje dav. Lůza, která se chce bavit. Náš překlad je velice shovívavý. Nešlo tu o poznání Lotových hostů, ale o jejich opakované znásilňování. Jen tak, pro zábavu.

            O tom, jaké poměry v tomto městě vládnou, svědčí i Lotova reakce. Aby zachoval svou čest, raději nabízí té sebrance venku své dvě svobodné dcery. Jenže banda venku má úplně jiné plány.

            Právě ve chvíli, kdy jde Lotovi o život, zasáhnou jeho hosté. Vtáhnou ho dovnitř a venkovní sebranku raní slepotou. V té chvíli Lotovi začíná docházet, koho má doma. Už se je nepokouší chránit, protože je mu jasné, že to zvládnou sami. Najednou se v jejich blízkosti cítí v bezpečí.

            Mnohokrát jsem přemýšlel o tom, proč je tento příběh v Bibli. Nakonec vždy docházím k závěru, že nám díky němu chce Bůh ukázat, jak blízko je návrat jeho syna, Ježíše Krista, na naši planetu. Upadající morálka a prudký nárůst zla všude okolo nám připomíná, že míra lidské zkaženosti se brzy naplní a pak bude zlo jednou provždy zničeno. Shoří podobně, jako shořela města Sodoma a Gomora. To si ale nechejme zase na příště. Dnes můžeme skončit konstatováním, že Bůh vidí každé zlo, i to lidskými soudy nepotrestané, a jednou přijde chvíle, kdy každý, kdo má zlo jako svého koníčka, s tímto zlem zanikne.

            Příběh Sodomy a Gomory mne vede k otázce: "Jak jsem na tom já se vztahem ke zlu? Nejsem s ním spojen tak pevně, že mne jednou pohltí? Neskončím jednou v plamenech i já?" Ať už si odpovím jakkoliv, mohu s tím, na co přijdu, přijít k Bohu. On má moc mne vysvobodit z moci zla a závislosti na něm.

Autor: Vlastík Fürst | neděle 28.9.2014 15:56 | karma článku: 26,66 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Lže nám pan prezident Petr Pavel?

Před týdnem se na Pražském hradě sešel Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, se třemi zástupci opozičního hnutí ANO a s prezidentem Petrem Pavlem, který toto setkání zorganizoval.

4.4.2024 v 9:10 | Karma: 41,29 | Přečteno: 6440x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Opravdu na věčné časy?

Letos se nám Velikonoce sešly se změnou času, což se stává jen ojediněle. Zase budeme vstávat o hodinu dříve. Pokud tuto změnu času stejně jako já nemáte moc v lásce, čtěte dál.

31.3.2024 v 9:50 | Karma: 25,84 | Přečteno: 737x | Diskuse| Ostatní

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma: 21,08 | Přečteno: 416x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma: 24,72 | Přečteno: 622x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Přejeme Ukrajině mír, nebo kapitulaci?

Andrej Babiš stále více přikyvuje lidem, podle kterých je vojenská pomoc Ukrajině špatná, protože přispívá k další eskalaci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině a brání tomu, aby tam nastal mír.

22.3.2024 v 10:10 | Karma: 40,50 | Přečteno: 3901x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,16
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.