Richard Kába
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy
Oblíbené stránky
Oblíbené knihy
Oblíbené blogy
Richard Kába
R.A.G. - Polévka s tykví, vodnicí a domácími nudlemi
Dnes přináším slibovaný druhý recept na polévku s domácími nudlemi a mlékem. Tentokrát se jedná o recept Gordona Ramsayho, ovšem v originále je se zelenou tykví a tuřínem. Tuřín se mi bohužel nedaří sehnat, ale už mám semena, takže příští rok půjde na záhon, místo tykve turek jsem použil klasičtější tykev s oranžovou dužinou. Nicméně na podobnou polévku může s klidným svědomím použít i třeba patizón nebo cuketu.
Richard Kába
R.A.G. - Mléková polévka s domácími nudlemi - trochu jinak
Moje babička často vařila mlékovou polévku s nudlemi a vajíčkem. Měl jsem ji docela rád, akorát mi jako dítěti strašně vadily škraloupy. Jak v snídaňovém kakaíčku, tak v obědové mlékové polévce. Když vzal děda lžičku, vytáhl mi z talíře můj šraloup a s mlaskáním ho snědl, úplně mně mrazilo v zádech. Mléková polévka se do pravidelného jídelníčku maminky už nedostala a včera jsem si na ni, ani nevím proč, vzpomněl. Napadlo mě, že by bylo možné na náměty mlékové polévky udělat polévku trochu jinak.
Richard Kába
R.A.G. - Domácí nudle do polévky
Může nás hned napadnout, proč proboha se doma patlat s nějakými nudlemi, když se dají koupit v pytlíku. Ono se dá dneska bohužel v pytlíku koupit leccos, ale to co si uděláme doma bude jednak chutnější, jednak budeme vědět, že suroviny které používáme jsou poctivé a v neposlední řadě z toho můžeme mít krásný pocit. Ona totiž část toho vychutnání dobrého jídla je zároveň uspokojení nad tím, že se nám to povedlo.
Richard Kába
R.A.G. Ragú ze směsi lesních hub
Přestože jsme už co generace pamatuji vášniví houbaři, byl u nás doma vždy zažitý mýtus, že houby se musí cmudit dlouho, že se musí krájet na malé kousky a nejčastějším receptem byla smaženice. Ohledně řízků z hub byl zase zažitý mýtus, že je třeba velké kousky, takže se obvykle na řízky použily hlavy hřibů křapáčů a to je pak veškerá dobrota pryč.
Richard Kába
R.A.G. - Krémová bramborová polévka se sušenými suchohříbky
Nepředstavujte si pod tímto receptem bramboračku. Je to sice polévka z brambor, ale trochu jiného ražení. V originále ji Zdeněk Pohlreich dělá s čerstvými restovanými hříbky a moc jsme si ji oblíbili, ale dneska ji šmrcneme sušenými suchohřiby, věřím, že vám zachutná i tak.
Richard Kába
R.A.G. Rukolový salát s hruškami a medovými mandlemi
Už ani nevím, kde jsem našel recept na rukolový salát s hruškami, ale poté co jsem ho poprvé udělal a poté několikrát zapomněl a znovu vyvinul, přidal trochu vlastní invence, stal se u nás docela oblíbeným. Je pravda, že na první pohled použité suroviny spolu nehrají, ale nedejte se odradit, výsledek je skutečně chutný.
Richard Kába
R.A.G. Česneková krize
Také patříte k těm, kteří žehrají na česnekovou krizi? Také Vás nebaví používat čínský česnek, který jak jsem četl v jedné diskuzi "můžete klidně dávat dětem jako bonbón"? Narozdíl od oil peaku, czech garlic peak nastal už dávno. Na našich polích se pěstuje tibérium (řepka), abychom sami rádi a ze zákona museli tankovat dražší palivo, které nám navíc huntuje motory a za ušetřený peníz do kapes někoho jiného pak můžeme ekologicky dovážet parodii na česnek z velké rudé Číny.
Richard Kába
R.A.G. - Spaghetti Carbonara - italsky i po americku
Dnes jsem se vrhl na další klasickou krmi. Prostě mě štve, že ať přijdu do vývařovny jménem pizzerie x.y. v Čechách nebo třeba v Paříži, pod pojmem Spaghetti Carbonara mi přinesou rozvařené špagety s uzeninou, plovoucí ve šlehačce. Přitom je to jídlo poměrně jednoduché a přesto velmi chutné.
Richard Kába
R.A.G. - Chlebové kostky se sýrem
Kdysi dávno maminka objevila v nějaké knížce, nebo kalendáři, nebo já už nevím kde, recept na údajně švýcarský pokrm jménem Chlebové kostky se sýrem. Zkusila to uvařit, bylo to jednoduché a všem nám to chutnalo. Samozřejmě, že jako sýr použila tehdy eidam. Ani nevím proč, ale náhle jsem si vzpomněl na ten recept a dostal na to jídlo chuť. Nejprve jsem pogoogloval a snažil se najít originální recepturu. Neúspěšně. Jestli někdo znáte toto jídlo v originále, budu rád, když se s námi podělíte v diskuzi.
Richard Kába
R.A.G. Kuskusový salát s mozzarellou, rajčaty a rukolou
Další lehký, chutný pokrm, který nejen zasytí, ale také překvapivě skvěle chutná. Je to opět převzatý recept od Zdeňka Pohlreicha. Když jsem ho z pokusných důvodů doma poprvé připravil, překvapil mě samotného i moje nejbližší a už si získal pevné místo v našem domácím jídelníčku. Jednoduché a chutné. A pokud lze o jídle a jeho chuti vůbec použít pojem sexy, tak tenhle salát je přesně takový.
Richard Kába
R.A.G. - Kuře na paprice
Kuře (nedej bože slepice) na paprice (u nás doma se říkalo na smetaně) je porkm, na který si možná někteří z nás vzpomenou jako na hrůzu ve školní jídelně, nebo jiné táckárně (určitě se vyhněte obloukem třísalmonelózové velkovýkrmě vepřu "U Toušků" v Písku). Na druhou stranu, jiní si vzpomenou na dobrotu, kterou delávala maminka nebo babička. Já si beru na drobnou úpravu recept od Z.Pohlreicha a jako přílohu si dáme barevné semolinové mašličky.
Richard Kába
R.A.G. - Lasagne po boloňsku (i pro malého DIAbetika)
V minulém článku z RIKovy Amatérské Gastronomie jsme si připravili všechny ingredience pro lasagne alla bolognese a dnes se do nich opravdu pustíme. V tomto díle připravíme i tři porce pro Sárinku s cukrovkou, aby nepřišla zkrátka.
Richard Kába
R.A.G. Sugo pomodoro, sugo bolognese, besciamella
V dnešním díle si přípravíme všechny potřebné ingredience na Lasagne alla bolognese. Abychom udělali originál italské lasagne, budeme potřebovat boloňské ragú (sugo bolognese), rajčatovou omáčku (sugo pomodoro) a bešamel (basciamella). Vycházím z receptů Emanuela Ridiho, nicméně některé dávkování jsem pozměnil za účelem zisku vyváženější chutě.
Richard Kába
R.A.G. - Krémová česneková polévka se sušenými suchohříbky
Letošní rok je takřka nekonečná houbová sezona. Mrazák nám přetéká, skříň je plná sušených hub sortovaných podle budoucího použití - hřiby pravé, stročky, mix hřibovitých (klouzek, kozák, křemenáč, hřib dutonový, hřib plstnatý, hřib strakoš), ouška, atd. Ale nejvíc se letos urodilo právě hřibů hnědých, zvaných suchohřib, nebo panský hřib. Udělal jsem experiment a do Pohlreichovy krémové česneky jsem přidal sušené suchohříbky. Hřib hnědý není chuťově dominantní a jako hlavní složka v polévce by nefungoval. Ale v krémové česnečce hraje krásně druhé housle v pozadí.
Richard Kába
R.A.G. DIA - Hrnečkový knedlíček
Nic proti typickému českému kynutému knedlíku, ale já dávám přednost pokud je to možné i různým jiným knedlíčkům. Navíc moje malá Sárinka má cukrovku DM1 a tak je vaření občas náročnější, protože opravdového knedlíku by mohla ochutnat tak dvakrát na vidličku. A nám ostatním také chutná, nicméně tento recept je pro DIA verzi.
Richard Kába
R.A.G. - Míchaná vajíčka s karamelizovanou cibulkou a slaninou
Nedávno jsem na blogu Davida Plačka objevil recept na míchaná vajíčka. Dodalo mi to inspiraci a rozhodl jsem se předvést míchaná vajíčka z mojí kuchyně. Pod pojmem míchaná vajíčka si každý představí něco jiného. Já osobně dávám přednost verzi s cibulkou a slaninou a pokusil jsem se ji dotáhnout o kousek dál, než je úplně běžné. Vyzkoušejme a uvidíme.
Richard Kába
R.A.G. - Caesar salát / Caesar salad
Velké množství "stravovacích zařízení" má ve svém menu položku Caesar salát, nejčastěji pizzerie a italské restaurace. Málokde však dostaneme nefalšovaného Caesara, dost často se jedná o ledový salát s nějakým majonézovým dresinkem mdlé barvy a nevalné chutě. Pojďmě se podívat na tento klasický recept trochu podrobněji a připravme si doma tuto pochoutku sami a lépe. Začneme kratkým povídáním o původu pokrmu.
Richard Kába
R.A.G. - Německý tvarohový dort - der Kuchen
Díky dědovi, který byl za války nasazený v Sudetech a bydlel u německé vdovy, jakkoli již měl před svatbou s mojí babičkou ... no zkrátka mám v Německu strejdu, kterého jsme všichni poprvé viděli až po revoluci. Kdykoli přijedeme na návštěvu, podávají tzv. der Kuchen - takový výborný německý dort. Našel jsem recept a naučil se ho vytvářet.
Richard Kába
R.A.G. - Kuskus s kuřecím masem a cuketou
Dneska si v RIKově Amatérské Gastromii uděláme jednoduchou zdravou večeři. Zkusím vás přesvědčit, že kuskus není nudný těstovinový drobek bez chuti a že cuketa (kterou jsem donedávna nesnášel) se dá použít do dobrého lehkého pokrmu. Nechtěl jsem začínat převzatým nebo klasickým receptem, tak jsem v rychlosti vyvinul tuhle dobrotu.
Richard Kába
R.A.G. - Naporcujeme si kuřátko a uděláme opravdový domácí vývar
Než se dostaneme k nějakému konkrétnímu receptíku na nějakou super dobrotu, pohovořím ve svém pojednání trošku o využití surovin. Někteří lidé kupují v hyper-super-discont-prodejnách kuřecí prsíčka, kuřecí křidýlka, kuřecí stehýnka (dnes bude řeč o kuřecím) a také třeba maggi kostky. Já jsem to začal dělat jinak.
Richard Kába
R.A.G. - Prolog a obsah receptů
Tak mám nového koníčka. Papání. Nejen papat a to já hodně rád, ale také se to papání naučit dobře připravit. Přiznám se, že příležitostně vařím doma už pár let, ale teď mě postihla snaha přijít na kloub tomu, jak se to v té opravdové gastronomii dělá správně a jak to udělat, aby to správně chutnalo. A věřte, že ten rozdíl je veliký.
předchozí | 1 2 3 | další |