Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Kuře na paprice

Kuře (nedej bože slepice) na paprice (u nás doma se říkalo na smetaně) je porkm, na který si možná někteří z nás vzpomenou jako na hrůzu ve školní jídelně, nebo jiné táckárně (určitě se vyhněte obloukem třísalmonelózové velkovýkrmě vepřu "U Toušků" v Písku). Na druhou stranu, jiní si vzpomenou na dobrotu, kterou delávala maminka nebo babička. Já si beru na drobnou úpravu recept od Z.Pohlreicha a jako přílohu si dáme barevné semolinové mašličky.

Co budeme na kuřátko pro 4 lidi vlastně potřebovat?

1 kuře

3 velké cibule

40g mleté sladké papriky (Na té je to celé postavené, čím seženeme lepší papriku, tím bude toto jídlo bližší originálu - na obyčejnou, nebo vyčpělou papriku zapomeňtě, to si to kuře radši dejte péct)

100g přepuštěného másla

oříšek čerstvého másla

200 ml smetany

500 ml mléka

500 ml kuřecího vývaru

Kuřátko si nejprve rozporcujeme. Proti mému návodu na porcování (zde) ponecháme na prsou kůži a křídla odřízneme v "lokti", takže nám kuřecí prso zůstane jak s kůží, tak s "nadloktím" pohromadě. Získáme 4 porce: Dvě stehna a dvě prsa. Zbytek můžeme použít na vývar, viz. popis v témže článku.

Na pánvičce si rozehřejeme přepuštěné máslo a každý kus kuřete zprudka opečeme (obrázky popisují výrobu 8 porcí, tak se neděste množstvím). Mohli bychom je opéct ještě o trochu více než vidíme na obrázku. Poté maso vyjmeme. Pokud není pánvička vhodná pro pozdější dušení, přelijeme si máslo i s výpekem do většího hrnce.

Do másla přidáme nakrájenou cibulku a restujeme do zlatova.

Ne, to je stále ještě málo.

Takhle už by to mohlo být. Nechceme ji spálit, aby nezhořkla, ale chceme aby byla co nejvíc do zlatova a uvolnila chuť. Jak říká můj oblíbenec barva = chuť. Když jsme s barvou cibulky již spokojení, zaprášíme paprikou a ještě chvíli restujeme.

Poté přidáme maso a zalijeme mlékem a domácím kuřecím vývarem. Dusíme na mírném ohni, dokud není maso měkké, případně přiléváme vývar.

Když je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Tyčovým mixérem rozmixujeme omáčku. Při množství cibule bude omáčka již dost hustá a nemusíme přidávat jíšku ani mouku v jiné podobě. Přilijeme smetanu a vaříme ještě asi 10 min. Poté ochutíme solí, pepřem, přidáme oříšek másla a vyšleháme.

Na talíř podáváme maso, těstoviny vařené al dente, omáčku pasírujeme jemným cedníkem a poléváme jí maso. Teprve po procedění je omáčka správně jemná a dobrá.

Přeji dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 12.10.2010 8:33 | karma článku: 14,76 | přečteno: 5960x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V Magdeburgu vichr strhl skákací hrad do Labe, šest dětí se zranilo

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry

5. května 2024  17:34

Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.