R.A.G. - Prolog a obsah receptů
Minulý rok jsem s radostí sledoval pořad "Ano šéfe!" a z každého dílu jsem si radostně odnesl několik zajímavých poznatků. Vybavil jsem se literaturou "Bravo šéfe!", od Prakulu v podání Zdeňka Pohlreicha, Dalibora Navrátila, Václava Friče a Riccarda Lucqua a také Fričův DVD seriál o české kuchyni. Nevynechal jsem ani knihu od Gordona Ramseyho, spoustu hledání po internetu a na radu pana Romana Vaňka si díky přátelům ve Spojáčích opatřil knihu amerického kulinářského institutu: The professional chef.
Od té doby samozřejmě nějaká voda uplynula a tak jsem se dovybavil literaturou od mnoha dalších autorů jako jsou Dalibor Navrátil, Jiří Štift, Auguste Escoffier nebo pan Michael Dobromil Klíma.
Samozřejmě jsem doma na spoustě webových stránek jako je Maurerův Grand-Restaurant, a mnoho dalších.
Také jsem si vybavil kuchyň spoustou potřebných a dosud zanedbávaných toolů od velkého dřevěného prkénka, přes francouzský (neboli šéfkuchařův) nůž, tenderizér až po nerezový pasírovač. Také jsem si pořídil užasný rondon, protože zástěra mě zcela nenaplňuje a ke svému koníčku přispívám i tím, že naše domácí osobní váha si musí zvykat na větší a větší čísla, když ji navštívím.
Na zahradě jsem vyhradil záhon bylinkám. Pažitka se daří v plném proudu, stejně jako bazalka, šalvěj, rozmarýn, libeček, tymián, estragon a oregáno. Hezky se chytil kopr a fenykl. Kmín se hodně trápí a kudrnka se letos nezdařila, nicméně rukola, meduňka a máta se doslova přemnožily. Ted už je většina sklizená a zamražená (sušení moc neuznávám) a těším se na další sezonu.
Update: Další sezona je ve jméně velké řady salátů, tuřínu a spoustu dalších krásných rostlinek.
Ačkoli stále setrvávám amatérem a laikem, přesto se s Vámi pokusím podělit o mé oblíbené recepty i postřehy jak na ně. Jsem si vědom, že profík by se smál, ale když už stránky navštíví někdo, kdo ví ... třeba diskuse podnítí nějakou zajímavou debatu a rád se přiučím něco od povolanějších.
Takže se těšte na RIKovy recepty (byť většinou převzaté) a všem dobrou chuť.
RIK
P.S. Marně hledám, zda tyto články zařadit do rubriky sport nebo kultura :)
Obsah receptů
Základní recepty
RIKovy recepty
Kuskus s kuřecím masem a cuketou
Míchaná vajíčka s karamelizovanou cibulkou a slaninou
Rukolový salát s hruškami a medovými mandlemi
Mléková polévka s domácími nudlemi
Krevetová polévka s mandlemi a koprem
Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouchanými bramborami s pórkem
Pikantní polévka s mušlemi a sezamem
Brokolicová polévka s tuřínem, houbami a cizrnou
Římský salát s filé z tresky a černými olivami
Salát s kaprem, zámeckými bramborami, hráškem a rajčetem
Chřest na víně a česneku se salátem z vodnice, papáji, rukoly s křepelčím vajíčkem
Hlávkový salát s papájou, avokádem, tuřínem, cherry rajčátkym tuňákem a mozzarellou
Pečený sumeček na paprice a česneku se salátem z tuřínu, mrkve a kerblíku
Ančovičky s liškami se smetanou a mangoldem (částečně převzato od Z.Pohlreicha)
Zapékané brambory s rajčaty ovoněné šalvějí
Opečená bageta s rajčaty, salátem a dipem z vodnice
Salát s pinkantím dresinkem RIK
Tuřínová krémová polévka s restovanými houbami
Houby na balzamikovém octu se šalotkou a olivovým olejem
Rizoto s mandlemi, fíky a parmezánem
Klasická jídla
Spaghetti Carbonara - originál italský recept
Spaghetti Carbonara - USA & mezinárodní verze
Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Česká bramboračka (dle receptu Václava Friče)
Africký sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré, hřiby a šafránovou omáčkou
Chicken Parmesan - Kuřecí parmezán
Převzato
Německý tvarohový dort - podle Marry Berry
Krémová česneková polévka se sušenými suchohříbky (námět česnečky podle Z.Pohlreicha)
Boloňská omáčka - sugo bolgnese (Emanuel Ridi)
Rajčatová omáčka - sugo pomodoro (Emanuel Ridi)
Bešamel - besciamella (Emanuel Ridi)
Lasagne po boloňsku - lasagne alla bolognese (Emanuel Ridi)
Kuře na paprice (Zdeněk Pohlreich)
Kuskusový salát s mozzarellou, rajčaty a rukolou (Zdeněk Pohlreich)
Krémová bramborová polévka se sušenými suchohříbky (Zdeněk Pohlreich)
Ragú ze směsi lesních hub (Zdeněk Pohlreich)
Polévka s tykví, vodnicí a domácimi nudlemi (Gordon Ramsay)
Bramborová kaše (Zdeněk Pohlreich)
Kachní konfit (Zdeněk Pohlreich)
Lososové velouté s plátky lososa (Dalibor Navrátil)
Mandlový koláč z Malorky (Roman Vaňek)
DIA - upravené recepty pro diabetiky
Lasagne po boloňsku - lasagne alla bolognese (Emanuel Ridi)
Vánoční cukroví
Koňakové trubičky (Mary Berry)
Uzeniny a příprava surovin
Jiné rady, přípravy, konzervace
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich
Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...
Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO
Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...
Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky
Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...
Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami
Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy