R.A.G. - Míchaná vajíčka s karamelizovanou cibulkou a slaninou

Nedávno jsem na blogu Davida Plačka objevil recept na míchaná vajíčka. Dodalo mi to inspiraci a rozhodl jsem se předvést míchaná vajíčka z mojí kuchyně. Pod pojmem míchaná vajíčka si každý představí něco jiného. Já osobně dávám přednost verzi s cibulkou a slaninou a pokusil jsem se ji dotáhnout o kousek dál, než je úplně běžné. Vyzkoušejme a uvidíme.

Na míchaná vajíčka s karamelizovanou cibulkou a slaninou (popisuji postup pro 3 porce) podle RIKova receptu budeme potřebovat:

1 velkou cibuli (nebo 2 malé)

2 plátky anglické slaniny (cca 40g)

1 polévková lžíce másla

1 polévková lžíce smetany (alespoň 30 procent)

4 vejce velikosti L

koňak na zastříknutí

1 čajová lžička medu

6 stvolů čerstvého tymiánu

sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel na ozdobení

Do rendlíku dáme rozpustit máslo, mezitím si nakrájíme cibuli na drobno a vložíme ji do rendlíků. Přidáme tymián. Čerstvý tymián, sušený tam vůbec nezkoušejte, tím to leda zkazíte. Slaninu si nakrájíme na drobné kostičky a také přidáme. Mícháme a necháme cibulku osmahnout do hněda.

Mezitím si připravíme vajíčka. Oddělíme žloutky a bílky (na obrázku vidíte, když se rozklepnutí nepovede a v bílku jsou kousky žloutku. V tomto receptu to výjimečně nevadí, ale příště se budeme více snažit). Do žloutku přidáme polévkovou lžíci smetany, nastrouháme muškátový oříšek a zašleháme metičkou. Muškátový oříšek, stejně jako kterékoli jiné koření, je nejlepší mít v celku a nastrouhat těsně před použitím. Totéž bude platit s pepřem. Lépe než kupovat mletý pepř je pořídit si mlýnek a vždy namlít čerstvé kuličky, je tak mnohem aromatičtější.

Když je cibulka krásně vysmažená, vybereme tymián a zastříkneme koňakem. Poté, co se koňak skoro všechen odpaří, přidáme lžičku medu. Opravdu jen lžičku, nechceme, aby to to byl sladký vaječný dezert, chceme jen decetně nasládlou příchuť, kterou (až úplně nakonec) přiohneme solí.

Necháme odpařit veškerý koňak a zkaramelizovat. Podle velkých bublin poznáme, že už jsou cibulka i med karemelizované a my můžeme přidat bílky.

Bílky rozmícháme a osmažíme do finální podoby.

Nyní stáhneme z plotýnky, přimícháme žloutky rozmíchané se smetanou, nakrájenou petržel a dochutíme solí a pepřem.

Podávat můžeme třeba jako na obrázku s domácím žitným kváskových cibulovým chlebem. Dobrou chuť.

P.S. Pokud bude zájem, tak se v některém z příštích dílů RIKovy Amatérské Gastronomie mohu věnovat i kváskovému chlebu.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | neděle 26.9.2010 19:58 | karma článku: 14,66 | přečteno: 2661x

Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7304x | Diskuse | Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1902x | Diskuse | Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1446x | Diskuse | Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 587x | Diskuse | Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 758x | Diskuse | Hobby

Nejčtenější

Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář

16. června 2025,  aktualizováno  11:52

Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...

Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou

16. června 2025  12:20

V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...

Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu

15. června 2025  20:19

Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...

Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král

15. června 2025  14:24

Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...

Decroix odstraňuje magisterský titul. Vzdělání z Francie je výhoda, zastal se jí Fiala

19. června 2025  9:14,  aktualizováno  22:15

Ze stránek vlády zmizel ve středu večer titul Mgr. u jména nové ministryně spravedlnosti Evy...

Íránský jaderný program ohrožuje mezinárodní bezpečnost, řekl Fiala

22. června 2025  11:06,  aktualizováno  11:36

Jaderný program Íránu ohrožuje mezinárodní bezpečnost, uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala....

Ewa Farna nadchla návštěvníky Holešovské Regaty. Je showmanka, pochvalovali si

22. června 2025

Vystoupení Ewy Farne bylo vrcholem letošního ročníku festivalu Holešovská Regata, který se konal o...

Stále vládneme části Kursku, vytlačili jsme Rusy z Dněpropetrovské oblasti, říká Kyjev

22. června 2025  10:40

V ruské Kurské oblasti ovládá Ukrajina nadále přibližně 90 kilometrů čtverečních ruského území,...

Trump jednal protiústavně, rozčilují se demokraté po útoku USA na Írán

22. června 2025  10:38

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa provést v noci na neděli údery na tři íránské...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2579x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.