Ivana Haslingerová

Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x

Seznam rubrik

Ivana Haslingerová

rezident Zeman kultivuje ČSSD k prospěchu nás všech

Nejvíce očekávanou událostí sjezdu ČSSD byl příjezd prezidenta republiky Miloše Zemana. O třinácté hodině se účastníci konečně dočkali a uvítali ho postleskem ve stoje.„Počkejte s tím potleskem raději až na konec mé řeči," pohrozil žertem Miloš Zeman a pustil se do tolik očekávaného projevu, který očekávali mnozí přítomní právem s velkými obavami. Leč pan prezident se nad jejich zradu před deseti lety povznesl a jeho projev byl smířlivý. Uvedl dokonce, že za nejkrásnější dobu svého života považuje roky 1993-2001, kdy byl předsedou ČSSD, a připomenul její úspěšnou minulost pod jeho taktovkou: „Během pěti let jsme tehdy z vysmívané sedmiprocentní strany vstoupili do Strakovy akademie hlavním vchodem. Myslím, že na výsledek tehdejšího vládnutí mohou být všichni sociální demokraté právem hrdí. Podařilo se nám vyvést zemi z krize, nastartovat ekonomický růst a provést řadu důležitých reforem.“

16.3.2013 v 18:28 | Karma: 15,31 | Přečteno: 737x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Senát bude rokovat o velezradě presidenta

Ústavní soud sice zamítl návrh na zrušení celé novoroční amnestie prezidenta Václava Klause, který podal pražský městský soudce Kamil Kydalka, ale ve hře je stále návrh skupiny senátorů na žalobu prezidenta Václava Klause za velezradu za to, že část jeho amnestie při odchodu z funkce zastavila dlouhá trestní stíhání včetně závažných hospodářských kauz. Odhlédnu-li od toho, že bychom byli asi první zemí na světě, kde by za amnestii, na níž má z ústavy právo ji udělit, byl prezident obviněn z velezrady, ale ponechme toto stranou. Zítra 21. února 2013 se bude Senát naprosto vážně zabývat tím, zda má skutečně tento návrh podat či nikoliv. Navíc na prezidenta, který již bude v době procesu mimo službu. Senátoři zřejmě doufají, že i když se ukáže, že se vlastizrady prezident nedopustil, což musejí vědět již nyní, poukáže to na druhý bod amnestie a ten bude potom pod tlakem veřejnosti zrušen.

20.2.2013 v 22:17 | Karma: 22,55 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Svatý otče, hodně sil na psaní knih při zvuku Mozartovy hudby

Dne 11. února 2013 mnoho věřících na celém světě zkamenělo při zprávě, že Svatý otec Benedikt XVI. oznámil rozhodnutí velké důležitosti pro život katolické církve, v němž uvedl, že jeho síly z důvodu pokročilého věku již nestačí na náležité vykonávání náročného úřadu a že na něj koncem února rezignuje ze zdravotních důvodů. O možnosti rezignace na papežsko funkci v případě nemoci či stáří hovořil sice už v listopadu 2010 v knize Light of the World: "Pokud papež zjistí, že už fyzicky, psychicky a duševně není schopný zvládat povinnosti svého úřadu, pak má právo a za některých podmínek i povinnost odstoupit." Vědělo se také, že byl postižen mozkovou mrtvicí, ale protože vše přestál na pohled bez úhony, netušil nikdo, kolik úsilí ho to stojí a že ho jeho zdravotní stav přinutí vzdát se úřadu. Naopak se všichni věřící včetně J. Em. kardinála Dominika Duky, OP těšili na jeho návštěvu Velehradu na Cyrilometodějských slavnostech v letošním roce. Podrobně jsme o tom psali např. v článku Rok 2013 je "Rokem víry" na počest věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje . Svatý stolec bude tedy 28. února 2013 ve 20h uprázdněn pro jeho nástupce a tím bude ukončena jedna z epoch, v níž ještě zněly varovné hlasy nad chybným směřováním současného globalizovaného světa. Benedikt XVI. byl totiž nejen duchovním pastýřem, ale i jedním z velice významných světových státníků, který zastával konzervativní přístupy k životu podobně jako náš prezident Václav Klaus, který odchází symbolicky z funkce 7 dní po něm.

13.2.2013 v 11:41 | Karma: 12,16 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Místo politiky se demonstruje občanům nepolitické soupeření o vliv

Hlavním a zásadním problémem politiky dneška je okolnost, že žádná politika u nás neexistuje. To, co nám politici demonstrují jako politiku, je pouze nepolitické soupeření o vliv a debata o naprosto nepodstatných a podružných parametrech systému, v němž žijeme. Dnešní "politická" debata se vede pouze o tom, jak je nastaven vnitřní mechanismus státu, jak umí vykonávat lepší či horší kontrolu nad dodržováním zákonů a hlavně, jak efektivně bojuje se zbytečně vytvářenými dluhy a mediálně tak dobře použitelnou komoditou – korupcí. V důsledku toho všude slyšíme stále jen debaty o boji proti korupci a o menších či větších dluzích státu.*) A politici napříč stranami se shodují jako jeden muž, že to jsou jediné problémy, které musejí vyřešit, a trumfují se v tom, který z nich nám nabídne ten nejlepší způsob, jak na to. A tváří se přitom, jako by v tom spočíval fundament politiky. To ale není politika, to je tzv. nepolitická politika.

11.2.2013 v 17:44 | Karma: 16,86 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

ČR i celý západní svět se vydává na hayekovskou „cestu do otroctví"

Na valné hromadě Monperelinské společnosti*) měl úvodní přednášku prezidnet republiky Václav Klaus. Byla však poprvé za celou dobu, co jsem ho slyšela hovořit, tak kritická až pesimistická, že jsem si říkala, že to psal po nějakém špatném osobním zážitku a i když jsem si pak doma přečetla jeho projev ještě podrobně, raději jsem ho ani nepublikovala, protože jsem nechtěla zanést pesimismus do duší těch, kteří se bijí ještě stále s optimismem za dobrou věc. Již jen sám název přednášky "Nejsme na vítězné straně" byl pro mne šokující a nevyvedla mne z tohoto pocitu ani úvodní slova pana prezidenta: "Svět, ve kterém žijeme dnes, je pro mne zklamáním. Žijeme v daleko více socialistické a etatistické společnosti, než jsme si uměli představit. Nemám na mysli pouze naši zemi, ale Evropu a celý západní svět. Po slibném začátku se v mnoha ohledech vracíme zpět do éry v minulosti, o které jsme si mysleli, že jsme se jí už jednou provždy zbavili. Před dvaceti lety se nám zdálo, že přímo před našima očima se odehrává dalekosáhlý posun na ose "totality vs. svobody" a "státu vs. trhu". Byl to odůvodněný pocit. Vše bylo posíleno skutečností, že naše Sametová revoluce se odehrála v době historicky unikátní éry Ronalda Reagana a Margaret Thatcherové. Díky nim a ve světě díky myšlenkám Hayeka, Friedmana, Stiglera a pár dalších jsme věřili, že se kapitalismus, alespoň po určitou dobu, podařilo ubránit proti globálnímu socialismu. Lidé jako já věděli, že tyto okamžiky byly výjimečné a jedinečné, ale nečekali, že to, co dosáhli, bude tak rychle zapomenuto. Chybně jsme doufali, že změny, které probíhaly v té době, budou nezvratné. Dnes mnoho z nás již nesdílí tento pocit. Téměř neviditelně a potichu byly myšlenky kapitalismu a svobody oslabeny.Můj přítel Pascal Salin, bývalý předsedající Montpelerinské společnosti (MPS), musel mít podobný pocit, když ve svém prezidentském projevu v roce 1996 ve Vídni učinil následující poznámku: "Nejsme vítězové v současné době". V roce 1996 se to ale ještě nezdálo tak jasně jako dnes, že jsme ztratili systém politické svobody a parlamentní demokracie, která nahradila v roce 1990 bývalý autoritativní ne-li totalitní politický režim. Tehdy trh a soukromé vlastnictví, které nastoupilo namísto plánování, začalo dominovat hospodářství a došlo k celkové liberalizaci, deregulaci a de-subvencování. Stát radikálně ustupoval ze všech svých rolí a svobodný jedinec se dostal do popředí. Náš optimismus byl založen na víře v sílu zásady volné společnosti, svobodných trhů, myšlenek svobody, stejně jako v naši schopnost podporovat tyto myšlenky. Dnes, na začátku druhé dekády 21. století, je náš pocit jiný."

8.2.2013 v 12:47 | Karma: 27,82 | Přečteno: 2115x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Přímé bankovní daně jsou beranidlem pro vznik federální EU

Ministři financí zemí Evropské unie schválili dne 23. ledna tzv. kvalifikovanou většinou možnost, aby část Evropské unie zavedla novou evropskou daň – daň z finančních transakcí(FTT-Finantion transaction tax). Její pomocí si prý chce jedenáct zemí EU – Německo, Francie, Itálie, Estonsko, Belgie, Řecko, Portugalsko, Slovensko, Španělsko, Slovinsko a Rakousko vylepšit rozpočet. Další země se mohou připojit k iniciativě později. Tlak na zavedení FTT vyvíjely především největší ekonomiky – Německo, Francie a Itálie, které ve FTT vidí nástroje na posílení spolupráce umožňující skupině jedenácti zemí EU postupovat společně v oblastech, kde to není možné v celé sedmadvacítce. Německo a Francie tlačily na zavedení FTT dokonce tak silně, že téma o ní prosadily na jednání nejbohatších zemí světa G20. Na štěstí tam s nápadem zavedení globální finanční daně pohořely. Pohořely s tímto hazardem prozatím i v EU jako celku. Kvůli odporu Británie, ČR i dalších zemí, které se obávaly možného odlivu finančních operací z EU, či přenesení nákladů na spotřebitele. Otázka je, proč vlastně doopravdy se Německo a několik dalších států tolik zasazuje o zavedení této jednotné evropské daně, když i její zastánci uznávají, že povede k poklesu ekonomického růstu HDP až o 2 % a ke snížení objemu z operací s cennými papíry až o 70 %. Na to se snažil dát vysvětlení seminář think-tanku Efektivní stát (eStat) europoslance Edvarda Kožušníka, který považuje otázku daňové politiky za jednu ze zásadních.

3.2.2013 v 10:51 | Karma: 18,81 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Václav Klaus: "Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí"

Ano, 26. leden 2013 se zapíše do naší historie tím, že vítězství v prezidentských volbách pana Miloše Zemana nad panem Karlem Schwarzenbergem znamená konec nepolitické politiky a zachování standardní parlamentní demokratické soutěže politických stran. Končí pokrytecké plácání o politické korektnosti a lží o tom, že dělení na pravici a levici již odzvonilo a že nejserióznější je tzv. politika středu.

28.1.2013 v 17:55 | Karma: 22,13 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Míra odpovědnosti politiků, ale i novinářů vůči národu je obrovská

Poslední dobou nastává stále větší polarizace naší země, což se projevuje i v tom, že se polarizují vztahy politiků a novinářů. Naše politická kultura si sice od dob Parobkovského drsného šibalství a Topolánkovského furiantství nasadila masku vlídných úsměvů pana premiéra, ale problémy v ní zůstaly a v mnohém se dokonce umocnily. Občané cítí, že je to jen maska před kamerami, že nejsou o všem upřímně informováni. Obě skupiny – novináři i politici – se tak ve své práci sice nenudí, ale občané nad výsledky jejich práce nadšením rozhodně nezáří. A společenská apatie, která z toho vzniká, je velkým a velice nebezpečným nepřítelem demokracie. Je proto potěšitelné, že si zástupci horní komory Parlamentu ČR uvědomili, že je třeba začít vážně uvažovat o vztazích mezi oběma profesemi a o jejich etice, protože míra odpovědnosti obou profesí vůči národu je obrovská. Předseda Senátu ČR Milan Štěch uspořádal proto 9. ledna 2013 v senátorské restauraci ve Valdštejnském paláci, sídle Senátu Parlamentu České republiky, Novoroční setkání senátorek a senátorů se zástupci sdělovacích prostředků. Možná se někomu může zdát, že je takové setkání zbytečné, ale není. Právě na takových setkáních poznají novináři politiky i z druhé strany než jen za mikrofonem a zboří se spousta zbytečných barier a nedorozumění. Začnou v nich vidět lidi s jejich problémy a nikoliv jen symboly moci.

10.1.2013 v 16:37 | Karma: 7,60 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Masový tajtrdlík Kraus vs. Klaus, strůjce kapitalismu u nás

Přišel mi do redakce následující mail: "Vážená paní Haslingerová, bavič Jan Kraus se ve svém pořadu opřel do V. Klause. To je poprvé, co to napálil takhle napřímo. Zde jeho výstup: http://www.youtube.com/watch?v=AvYbj6wzHYI. Takto tedy vypadá pravda a láska v podání masového baviče Krause. Hezký den, Martin Lokotka." Po jeho přehrání se mi vybavilo, co udělal pro náš národ Václav Klaus a co Jan Kraus, který si dovolí ho tak neurvale a hrubě napadat. Od dob televizní stávky, kdy se předváděl neskutečně tajtrdlikovsky se na něj nedívám, ale nenapadlo mne, že může vůbec ve veřejnoprávní televizi takto vystupovat. Ale je pravda, že jeho vystupování bylo tehdy neskutečně hrubé, a proto by mne nemělo překvapit jeho výše uvedené hrubé a přímo sprosté vystoupení. Kdyby dal amnestii jeho oblíbenec Václav Havel, pak by tu amnestii dal podle něj určitě útlocitný člověk hodný obdivu, když totéž udělá Satanáš Klaus, je to zvěrstvo. Urážek tajtrdlíků na štěstí si historie při hodnocení státníků nevšímá. Věřím proto, že historie profesora Klause nejen v roli prezidenta, předsedy parlamentu, ale především jako ministra finací ocení na výbornou, zatímco na nějakého tajtrdlíka si již za pár let nikdo nevzpomene. Díky Klausově ekonomické reformě byla totiž u nás 1.1. 1991 provedena transformace z komunistické direktivní ekonomiky na ekonomiku volného trhu, neboli zavedením liberalizace cen byl u nás nastolen kapitalismus. A tím se Václav Klaus zapsal nesmazatelně do historie naší republiky navzdory odporu a pomluvám přívrženců tzv. třetích cest ke komunismu s lidskou tváří v čele s Václavem Havlem. Mnozí z nás si možná v té vzrušené době plné novinek a nejrůznějších změn ani neuvědomili, že liberalizace cen, ke které pod jeho velením tehdy došlo, byla nejriskantnějším bodem celého polistopadového vývoje, neboť v případě jejího neúspěchu se nastartovaný proces nástupu kapitalismu mohl zvrátit. A mnozí si to, jak vidno, neuvědomují bohužel dosud. V takovém případě by nemohly totiž být provedeny následné kroky, které dnes všichni, zejména mladá generace, považujeme za samozřejmé – liberalizace zahraničního obchodu, privatizace, prodej podniků do zahraničních rukou a další, které byly nutné k přechodu od komunismu ke kapitalismu.

6.1.2013 v 18:34 | Karma: 23,88 | Přečteno: 1816x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Sešli Bože rozum a svého ducha na našeho premiéra

Je dobrým zvykem na konci roku bilancovat. Osobní bilancování si dělá každý z nás sám pro sebe. Já jako šéfredaktorka kulturně-hospodářské revue Fragmenty bych měla bilancovat události naší země, naší politické reprezentace. Když jsem sedla k počítači a pokusila se zavzpomínat na hlavní události tohoto roku, tak mi v prvním momentě vytanulo, že kromě neustálého přehazování ministrů a v důsledku toho naprostého ochromení práce vlády a na ní přes legislativu odvislých podnikatelů se takřka nic jiného nedělo. Důsledky neschopnosti a nezodpovědnosti premiéra pocítíme v tomto roce všichni. Vytanula mi přitom na mysli slova J. Em. kardinála Dominika Duky, která pronesl v děkovné mši svaté na závěr roku 2012: "Sešli Bože v roce 2013 rozum a svého ducha na nás. Veď nás k jednotě. Ať se nikdy nedostaneme do područí a žijeme v bezpečí před každým zmatkem. " Samozřejmě, že Ducha svatého bychom si přáli na sebe poslat všichni, ale já bych byla šťastná, kdyby ho Bůh seslal alespoň na pana premiéra. I to by byl dar nad dary.

2.1.2013 v 11:19 | Karma: 40,25 | Přečteno: 9837x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Role prezidenta v ČRk

Za několik dní nás čeká volba nejvyššího představitele našeho státu. Osobnosti, která bude nás všechny reprezentovat ve světě, osobnosti, která bude v případě válečného konfliktu rozhodovat jako vrchní velitel ozbrojených sil o životech nás všech a v neposlední řadě osobnosti, která má z ústavy právo schvalovat či zamítat všechny mezinárodní smlouvy. Z tohoto výčtu je vidět, že se nejedná o žádnou legraci, jak by mohlo vyplývat z některých názorů, které se poslední dobou objevují v médiích. Že prezident je jen nesvéprávnou figurkou bez pravomocí a je tedy vlastně jedno, kdo jeho místo zastává. Naopak. Podle toho, jak reprezentuje naši zemi navenek, jak pevně hájí její zájmy a jaký respekt budí u nepřátel, podle toho jsme posuzováni ve světě a odráží se to ve vztahu cizinců k naší zemi a tím i k životu každého z nás. Proto je nesmírně důležité přistupovat k volbě této osobnosti namíru uvážlivě.

27.12.2012 v 12:53 | Karma: 13,94 | Přečteno: 701x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Chudák Peake, ani konce světa se nedožije jako ministryně

Jestli bude konec světa, tak jak jej umístili staří Mayové na 20. prosince 2012, takto pokračovat, pak je škoda, že nenastal už dřív. Ten den totiž začal skvěle. Ve 14:10 hodin přišla zpráva od mluvčího vlády Michala Schustera: "Premiér navrhl odvolání Karolíny Peake z pozice ministryně obrany: Předseda vlády Petr Nečas navrhl prezidentu republiky odvolání Karolíny Peake z pozice ministryně obrany. Karolína Peake nadále zůstane v pozici místopředsedkyně vlády."

20.12.2012 v 17:12 | Karma: 32,37 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Prosíme podpořte prezidenta v jeho rozhodnutí nepodepsat ESM

Téma Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) začíná být zase populární. Zatímco socialistická Horní komora Parlamentu apeluje na prezidenta republiky Václava Kluse, aby neprodleně podepsal doplněk lisabonské smlouvy, který umožní vznik nového záchranného fondu eurozóny, takzvaného Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), pan prezident brzdí vznik této nehorázné dluhové diktatury v Evropě. Naše republika je díky tomu poslední zemí, která ratifikaci nedokončila.

14.12.2012 v 11:58 | Karma: 23,72 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Vládne nám mediokracie namísto soudů

Když mi přišla do redakce žádost o mediální pomoc ing. Luboši Lacinovi, který je v mé paměti zafixován díky zprávám v televizi Prima jako bezohledný pirát silnic, který způsobil těžké ublížení na zdraví pomale jedoucí řidičce jejím vytlačením ze silnice, byla jsem rozhodnuta již nic dále nečíst, neboť jsem předpokládala, že se ho zastávají jemu podobní bezohlední řidiči. Kolega si ale všiml, že žádost posílá občanské sdružení „Občané za svobodnou a bezpečnou individuální dopravu o.s.“a konstatoval, že by bylo velmi zajímavé vědět, proč by se tohoto piráta zastávalo právě sdružení za bezpečnou dopravu, kdyby nebyl podle něj nevinný. Začetla jsem se tedy do dopisu jeho předsedy Jana Prokeše za účelem zjistit, proč se jeho sdružení zajímá právě o kauzu pana Laciny.

10.12.2012 v 10:31 | Karma: 35,46 | Přečteno: 4177x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Vláda hrozí krachem, ale ministerstva rozhazují vesele naše peníze

Často si klademe otázku, kam vlastně mizí naše peníze ze společného rozpočtu státu. Jeden příklad hovořící za vše: Veřejnoprávní Česká televize odvysílala pořad Atlet roku. Pěkné, zábavné, téměř dokonalé. Ale! Málokdo si uvědomí i druhou stránku věci. Pro mne byl šok, když jsem se dozvěděla, jaké byly odměny moderátorů, kolik stál pronájem sálu, elektřina, catering, šatny, projekce, tisk pozvánek, kulisáci, scéna, přepravní společnosti, doprava ( luxusní BMW, AUDI....) a nepředstavitelné peníze vystupujícím. Celkem stál pořad Atlet roku cca 38 milionů Kč! (Moderátoři : Monika Absolonová a Aleš Háma každý 85.000,- Kč, sportovci od posledního s 200.000,- Kč až po prvního 1.500.000,- Kč. Umělci: Karel Gott 300.000,- Kč (1 píseň a básnička trvala celkem 5 minut 47 vteřin) umělci další na osobu 80.000,- Kč a zahraniční host 525.000,-Kč.)

21.11.2012 v 18:38 | Karma: 37,69 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Hájkova Smrt v sametu

Ve stylové hospůdce na Starém městě pražském „U tří růží“ se konalo ve významný den 7. listopadu 2012 představení nejnovější knihy vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka „Smrt v sametu“.Není náhodou, že si pan vicekancléř zvolil k představení své knihy právě tento den. Nejenže před 95 lety byla v tento den, v listopadu, výstřelem z křižníku Aurora odstartována největší tragédie současného lidstva, Velká říjnová socialistická revoluce (VŘSR), díky níž se po celém světě začal šířit zločinný a zavrženíhodný režim – komunismus. Na počest tohoto výročí plánovala před desítkami let společnost novinářů v časopise Květy, kde byl pan Hájek tehdy zaměstnán jako redaktor, hned několik převratů.

11.11.2012 v 16:40 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1940x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Odpadlíadlíkem od svých předvolebních slibů je premiér

V sídle Senátu Parlamentu ČR se konala tisková konference na téma Rovná práva pro všechny, kterou u příležitosti stejnojmenné konference pořádala Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) ve spolupráci s místopředsedkyní Senátu Alenou Gajdůškovou. Jejím výsledkem bylo, že se za poslední dva roky postavení osob se zdravotním postižením v ČR zhoršilo. Například zákon o zaměstnanosti výrazným způsobem ztěžuje zaměstnávání osob se zdravotním postižením, v důsledku toho přijde o zaměstání asi 45 až 50 000 lidí. (podrobně viz článek Za poslední dva roky se postavení osob se zdravotním postižením v ČR zhoršilo) Je to o to smutnější, že se postavení osob se zdravotním postižením v ČR zhoršilo právě za vlády Petra Nečase, který o sobě tvrdí, že je věřící katolík. Skutečně věřící katolíci mají totiž v sobě takřka geneticky zabudovanou vnitřní motivaci pomáhat potřebným. Otázka důstojnosti člověka i důstojnost umírání stojí u nich na prvním místě. Mají totiž v sobě, ve svém srdci, zabudovanou citlivost pro utrpení bližních díky soucitu s umučeným Kristem.

24.10.2012 v 13:15 | Karma: 18,55 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Levicovým intelektuálům se podařilo vyrobit bumerang na sebe samé

Po vítězství komunistů v krajských volbách se politologové, komentátoři i politici zamýšlejí, proč se tak stalo. Dospívají vesměs k povrchnímu závěru, že je to díky lenosti a nezájmu pravicových voličů, kteří nešli k volbám. Nikde není ale slyšet skutečný důvod, kterým je obrovské zklamání a deziluze těchto občanů a především chybí rozbor toho, kde se tato deziuluze a zklamání vzalo, co je jeho opravdovou příčinou. I když jsem jen fyzik a nikoliv politolog, dovoluji si napsat, že důvodem této deziuluze je nepřetržité štvaní levicových intelektuálů v čele s Putnami, Macháčky, Vieweghy, Stránskými, Hnízdily, Chytilovými, Svěráky a dalšími, kteří tak dlouho a místy přímo nechutně a uboze štvali v jimi ovládaných médiích občany proti někdejší vlajkové lodi pravice, straně ODS. Ta totiž stála v cestě jejich nesplnitelnému snu jejich duchovní modly Václava Havla o třetí cestě k socialismu s lidskou tváří. Tak se jim podařilo ODS odstranit do propadliště dějin. Stranu načas odstranili, ale sen jejich duchovního vůdce se nenaplnil. Místo socialismu s lidskou tváří byl nastolen opět jistý druh totalitárního socialismu. On totiž socialistický systém je nenapravitelný a žádnou lidskou tvář nemá a nikdy mít nebude. Pohřbili tak proto nejen jimi tak nenáviděný kapitalismus, ale ironií osudu i svůj vlastní naivní sen o cestě k socialismu s lidskou tváří, čímž vydláždili komunistům cestu k moci.

22.10.2012 v 8:59 | Karma: 21,87 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Nepodlehněme falešným vzpomínkám na komunistické "jistoty"

Po internetu koluje otevřený dopis využívající chytře kauzy Promopro alias Vondra k burcování nespokojenosti našich občanů (dopis uveden na konci článku). Kdyby dorazil pouze do naší redakce, budu ho ignorovat. Protože ale putuje do všech redakcí, nelze ho přejít mlčením. Je v něm totiž chytře mezi mnohými pravdami zabudováno i několik nepravd a ze zkušenosti vím, že právě toto je velmi nebezpečné. Přesně takto psali totiž velmi zkušení agenti StB. Stačí připomenout jejich film o majoru Zemanovi. A tito lidé využívají současné oprávněné nespokojenosti veřejnosti s vládou, aby mohli opět vládnout jejich přátelé. A právě v tom je nebezpečí. Ano, současná situace je velice nepříjemná, lidé cítí zákulisní jednání a neupřímnost při vyhazování oblíbených ministrů. Vláda místo toho, aby řešila životy všech, stále jen bojuje uvnitř sebe pod pláštíkem korupce. Už dva roky trvající žabomyší boje kromě zavření jednoho hejtmana a oslabení koalice ze 118 na 101 vedou vedly jen k poklesu životní úrovně občanů. To často přivádí občany až do bezvýchodných situací, takže je jasné, že jejich nespokojenost roste.

9.10.2012 v 8:32 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Pociťuji bezbřehé znechucení nad chováním M. Viewegha

Pan Viewegh vydal zase jednu ze svých obscénních knih. I když se člověk štítí ji alespoň dotknout, jsem nucena odpovědět na množství rozhořčených mailů a dopisů, abych snad nebyla nařčena, že s jejím textem souhlasím. Uvádím proto typický mail, na nějž odpovídám: "Vážená paní redaktorko, pociťuji bezbřehé znechucení nad chováním pravdoláskařského spisovatele M.Viewegha. Jsem v šoku, ačkoliv jsem se seznámila pouze s ukázkami jeho nové knihy: http://zpravy.idnes.cz/roman-michala-viewegha-ukazka-d2q-/domaci.aspx?c=A120924_171254_domaci_zt. Srdečně zdraví M. Modřanská"

29.9.2012 v 11:59 | Karma: 29,08 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Prezident podpořil svým podpisem prezidentskou kandidaturu Jakla

Prezident Václav Klaus dal svým podpisem na prezidentskou kandidátní listinu Ladislava Jakla v neděli 23. září 2012 jasně najevo, koho by si přál po svém odchodu z funkce jako svého nástupce. Ladislav Jakl tak získal podpis nejcennější. Podpis, kterým se nemůže pochlubit žádný jiný kandidát. A není divu, že se osobní tajemník pana prezidenta a ředitel Politického odboru jeho kanceláře Ladislav Jakl po přípitku na úspěch své kandidatury nekolkovanou irskou whisky Tullamore Dew s členy strany Svobodných, kteří ho navrhují, s úsměvem otázal: "Jsem zvědav, s jakými podpisy se vytasí ostatní beznadějní kandidáti!" Na dotaz, zda si s panem prezidentem prohodí po jeho vítězství místa, odpověděl, že si jeho podpisu velmi váží a v případě, že při kandidatuře na prezidenta uspěje, by si přál ho mít jako svého osobního externího poradce. Každý, kdo zná tyto dva muže blíž, ví, jaká výhra by to byla pro náš stát. Aby se ale naplnila, je pořeba sehnat ještě k deseti tisícům podpisů, které Svobodní již sehnali, dalších 40 000. Machovi Svobodní proto sbírají podpisy pro Jaklovu kandidaturu na padesáti místech v zemi. Pomáhá jim v tom i Semínova Akce D.O.S.T.

24.9.2012 v 11:51 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Feulner: "Prezident Klaus je Margaret Thatcherovou střední Evropy"

V září tohoto roku byl prezident republiky Václav Klaus hostitelem celosvětového setkání nejprestižnějších organizací liberálních ekonomů světa – Montpelerinské společnosti, kterou provázel bohatý doprovodný program. V předvečer konference uspořádal v nádherných Jižních zahradách Pražského hradu pro účastníky jazzový koncert, na závěr konfernce se ve Španělském sále Pražského hradu za účasti hlavy státu uskutečnilo samotné shromáždění Montpelerinské společnosti. K jejímu celodennímu pracovnímu zasedání 6. září 2012 poskytl prostory guvernér České národní banky Miroslav Singer, který je v ekonomickém světě velice ceněn za to, jak v podmínkách krize EU dokáže i přes ekonomickou neschopnost naší vlády udržovat stále naší ekonomiku v dobrém stavu v porovnání s ostatními státy EU. Než přistoupím k popisu samotné konference, několik slov pro nezasvěcené o tom, co Montpelerinské sdružení ekonomů vlastně je a proč se poprvé od konce druhé světové války toto setkání světových ekonomů konalo právě u nás.

7.9.2012 v 16:58 | Karma: 23,01 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Jiří David vs. Milan Knížák

U příležitosti roku od odchodu profesora Knížáka z čela NG jsme s ním uveřejnili rozhovor Profesor Knížák exkluzívně k situaci v NG na téma, jak vidí situaci v NG s ročním odstupem. Článek vzbudil, jak se dalo očekávat, velkou odezvu. Někoho nadchl, někoho pobouřil. Snad nejdopálenější byla reakce Jiřího Davida, předsedy občanské iniciativy Čas na změnu, která se mnoho let snažila sesadit Milana Knížáka z vedeni NG. Pan David proti tomuto tvrzení protestuje a je prý zklamán novým ředitelem. Navíc se pohoršuje nad tím, že jako fyzik si dovoluji psát o umění. Proto jsem přeposlala dopis pana Davida odborníkovi, tedy samotnému profesoru Knížákovi s tím, že bych byla vděčna, kdyby se vyjádřil k postojům pana Davida, že ráda jejich vzájemnou polemiku zveřejním. A zde jsou oba názory: Jiří David píše:

31.8.2012 v 16:39 | Karma: 13,35 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Profesor Knížák exkluzívně k situaci v NG

Je to již více než rok, kdy bylo občanskou iniciativou „Čas na změnu“, která se mnoho let snažila sesadit profesora Milana Knížáka z vedení Národní galerie (NG), vyvoláno výběrové řízení, na jehož základě jmenoval tehdejší ministr kultury MUDr. Jiří Besser do čela této naší největšího a nejvýznamnějšího muzea umění ekonoma ing. Vladimíra Rösela. Zatímco profesor Knížák převzal velice zadluženou a zdevastovanou instituci, kterou dokázal, byť neekonom, využitím své přímé a nekonvenční osobnosti nejen stabilizovat, ale přebudovat do opravdu důstojné reprezentativní národní instituce, tak ekonom Rösel po roce svého působení nejen nebyl schopen komplexně veřejnosti představit ani svou „Novou koncepci Národní galerie“, kvůli které byl, alespoň podle ministryně kultury Aleny Hanákové, do funkce jmenován, ale pro nedostatek financí propustil dokonce vedení sbírky moderního a současného umění v čele s profesorem Tomášem Vlčkem i když se jedná o největší sbírku Národní galerie. Jediné, co plánuje, je nekoncepční drahé přesunování stávajících stálých expozic z místa na místo. Není divu, že mu pak v době celosvětové finanční krize chybějí peníze, protože tyto přesuny vzácných děl jsou velice drahé, o tom, jak je to ohrožuje, nemluvě. Zároveň není stále jasné, kdo bude autorem, duší, tvůrcem těchto nových expozic, kdo tedy hodlá přepsat po Milanu Knížákovi dějiny českého a světového umění, a jak to provede. Vladimír Rösel tedy nejenže nedokázal jako profesor Knížák přesvědčit celou řadu soukromých subjektů k mecenášství umění, nezískal jako on pro NG celou řadu historických paláců, které rekonstruoval a vybudoval v nich stálé expozice umění. Naopak během jeho vedení přišla galerie za jediný rok nejen o značnou část sponzorů, ale co je mnohem horší, i o část historických paláců a jak se zdá i o prestiž. A co na to iniciativa „Čas na změnu“? Po třinácti letech poprvé mlčí! Abychom ale panu inženýru Röselovi jako neodborníci nekřivdili, zeptali jsme se, co na dění v Národní galerii říká sám profesor Knížák:

20.8.2012 v 8:55 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Rekviem za symbol odporu proti komunistické nesvobodě

Při příležitosti 20. výročí úmrtí předchůdce kardinála Miloslava Vlka na Vojtěchově stolci, kardinála Františka Tomáška, celebroval v sobotu 4. srpna 2012 od 18.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha arcibiskupský ceremonář Vojtěch Mátl za přítomnosti Dominika kardinála Duky OP vzpomínkovou mši svatou na tuto nezapomenutelnou osobnost, která byla pro všechny slušné lidi v dobách komunistické diktatury symbolem odporu proti komunistické nesvobodě. Zejména v dobách tvrdé komunistické normalizace v sedmdesátých a osmdesátých letech se kardinál František Tomášek stal osobou, která byla nejen oporou pro odpůrce diktatur, ale také tím, kdo byl schopný oslovit širokou veřejnost a formulovat protest proti této komunistické nesvobodě.

6.8.2012 v 8:21 | Karma: 15,19 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní