Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládne nám mediokracie namísto soudů

Když mi přišla do redakce žádost o mediální pomoc ing. Luboši Lacinovi, který je v mé paměti zafixován díky zprávám v televizi Prima jako bezohledný pirát silnic, který způsobil těžké ublížení na zdraví pomale jedoucí řidičce jejím vytlačením ze silnice, byla jsem rozhodnuta již nic dále nečíst, neboť jsem předpokládala, že se ho zastávají jemu podobní bezohlední řidiči. Kolega si ale všiml, že žádost posílá občanské sdružení „Občané za svobodnou a bezpečnou individuální dopravu o.s.“a konstatoval, že by bylo velmi zajímavé vědět, proč by se tohoto piráta zastávalo právě sdružení za bezpečnou dopravu, kdyby nebyl podle něj nevinný. Začetla jsem se tedy do dopisu jeho předsedy Jana Prokeše za účelem zjistit, proč se jeho sdružení zajímá právě o kauzu pana Laciny.

 

Zjistila jsem, že členům sdružení byl od počátku podezřelý kamerový záznam nehody prezentovaný v médiích vykazující známky zkreslení, možná dokonce úmyslné manipulace. Všimli si totiž jako odborníci toho, že televize dodala manévru na dramatičnosti a podtrhla jeho náhlost – v kritickém momentu byl záznam zrychlen. Díky tomu vypadal mnohem děsivější, než ve skutečnosti byl. Pochybnosti u nich vyvolal i způsob, jakým Ředitelství silnic a dálnic poskytlo kamerový záznam médiím a policii, ale zdráhalo se jej poskytnout ing. Lacinovi a jeho právnímu zástupci. Nelíbí se jim rovněž, že znalec z oboru dopravní psychologie, který byl později ustanoven znalcem v případě nehody ing. Laciny, horoval v médiích pro exemplární trest ještě v době, kdy probíhalo vyšetřování, a že vysoce postavení představitelé dopravní policie se vyjadřovali v médiích o vině a úmyslu dříve, než bylo ukončeno vyšetřování. A korunu všemu prý dala výpověď poškozené řidičky obsahující protiřečící si údaje, které se podle nich navíc vymykají fyzikálním zákonům. Nehledě k tomu, že po 23. dnech od nehody zcela zásadně změnila svou původní výpověď ve stylu, jaký servírovala media. Znalecký posudek mající objasnit nehodový děj je tudíž podle sdružení vystavěn na neověřených dohadech. A co bylo nejhorší, že tlak médií ze soudního jednání učinil v podstatě formalitu.

„Jsme přesvědčeni, že takové postupy nemají v právním státě místo a nelze je ospravedlnit ani tím, že exemplární trest pozitivně ovlivní chování jiných řidičů. Vedení našeho sdružení postupně dospělo k názoru, že musíme v rámci omezených možností našeho neaktivistického a laického sdružení nabídnout ing. Lacinovi pomocnou ruku. Spolupráci s ing. Lacinou jsme zahájili v květnu 2012 a v jejím rámci provádíme jeho osobní návštěvy ve věznici v Břeclavi, navíc mu poskytujemestudijní materiály týkající se problematiky psychologie v dopravě. Pana Luboše Lacinu vnímáme jako slušného, zcela nekonfliktního, racionálně uvažujícího a inteligentního člověka,“ píše se v dopise a pan Prokeš pokračuje:

„Vždy znovu si pokládáme otázku, jaký účel vlastně plní trest v jeho případě. Detence nepřipadá v úvahu vzhledem k mnohaletému zákazu řízení motorových vozidel, který je s trestem spojen. Převýchova v podmínkách věznice a v případě ing. Laciny, vysokoškolsky vzdělaného profesionála s bezchybným posudkem psychologa je také z našeho pohledu těžko představitelná. Zbývající účel generální prevence, s ohledem na výše uvedené je maximálně diskutabilní. Málokdo si uvědomuje, že nepodmíněný pětiletý trest znamená pro ing. Lacinu nejen potrestání jeho díky ztrátě kontaktu se sociálním prostředím a tím odbornou degradaci ztěžující pozdější uplatnění v zaměstnání a ztrátu schopností a návyků, které mu umožní v budoucnu vykonávat odpovídající profesi, ale především je trestem pro jeho syna. Pětileté omezení jeho kontaktu s rodinou znamená, že syna začne vychovávat až v sedmi letech v době školní docházky. O tom, jak zlý je dětský kolektiv a jak mohou postoje spolužáků poznamenat jejich vzájemný vztah nemluvě.“

Ať již jsou všechna tvrzení v dopise opravdu objektivní či nikoliv, jedno je jasné:

V právním státě není přijatelné, aby média vynášela rozsudky dříve než soudy, které jsou pak vmanévrovávány do situace, že musejí rozhodnout v souladu s vox populi (hlasem lidu) volajícím po "spravedlivém", tzn. exemplárním trestu, jinak ani ony neuniknou medializaci. Pak by totiž namísto soudů vládla mediokracie přesně tak, jak to popisuje ve své nové knize Smrt v sametu vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek.

Rozhodně také není přípustné, aby se do těchto mediálních operací zapojovala policie a političtí představitelé, kteří tak celou nešťastnou událost mohou zužitkovat pro své mocenské záměry. Je neoddiskutovatelné, že právě tento mechanismus se v případě nehody ing. Laciny stal zásadním faktorem, který poznamenal všechny procesy po nehodě.

A nejen v případě pana Laciny média v posledních letech často prezentují i běžné dopravní nehody spektakulárním způsobem, přičemž se do těchto kampaní zapojují představitelé policie a úřadů, kteří vyvolávají u veřejnosti naléhavý pocit ohrožení. Média navíc vzápětí prezentují svá řešení spočívající v represi, zpřísňování zákonů a dalším prohlubováním dohledu nad individuální dopravou, tím vlastně aktivně zajišťují soustavné posilování své autority a moci a prohlubování pravomoci dopravní policie a úřadů.

Ve svém důsledku takovýto mechanismus povýšení mediokracie nad právem narušuje právní jistoty každého z nás. V podstatě kdokoli se takto může stát obětí honu na čarodějnice stejně jako ing. Lacina a být potrestán několikaletým trestem odnětí svobody, ačkoli by jinak banální nehoda byla hodnocena maximálně jako přestupek.

Slovo banální je na místě, protože ing. Lacina při předjíždění z levého do pravého pruhu vytlačil svým přehlédnutím řidičku automobilu Mazda z dálnice. Když to zjistil, přivolal pomoc, nevyhýbal se zodpovědnosti za nehodu, kterou svým přehlédnutím způsobil, bezodkladně uhradil vzniklou škodu, omluvil se a od samého začátku spolupracoval s policií. Skoro by se dalo říci, kéž by se i jiní při nehodách, které dnes a denně vidíme v televizích, chovali tak zodpovědně a čestně. Bohužel pro pana Lacinu se nehoda stala v místě, které snímá kamera. Události se okamžitě chytla senzacechtivá media, hlavně TV Prima, která celou událost zbulvarizovala jako produkt odporného silničního piráta, který jen šťastnou náhodou nikomu neublížil a taktně zamlčela to, že dávno před inkriminovaným manévrem pan Lacina blikal a že i poškozená řidička nese vinu na výsledku nehody, protože zcela neadekvátně zareagovala prudkým trhnutím volantu ke kraji silnice, ačkoli v této situaci je správný řidičský manévr pouze prudké sešlápnutí brzdy a držení přímého směru.

Rozhodně nechci a ani nemohu vynášet verdikty o vině či nevině pana Laciny, ale rozhodně by stálo podle mne za přešetření, zda nedošlo díky v právním státě nepatřičnému chování médií ke zbytečně tvrdému rozsudku, vzhledem k tomu, za jak odporné a zvěrské činy dostávají odsouzení podobné tresty. Když už ne kvůli panu Lacinovi, tak kvůli chlapci, který se mu za pět let vývoje odcizí a dětství bude prožívat pouze s nešťastnou a nemocnou matkou. Jak se to odrazí v jeho životě v dospívání a v budoucnu o tom raději ani nedomýšlet. A v každém případě by se měla vláda zamyslet, jak obecně zamezit tomu, aby soudy nad námi vynášela bulvární média ještě než se dostanou vůbec k soudu. To je opravdu velice závažná věc pro dobré jméno naší republiky.

 

© Kulturní komise ČR, Prosinec 7, 2012

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 10.12.2012 10:31 | karma článku: 35,46 | přečteno: 4177x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1584x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu platí stav katastrofy

1. června 2024  11:27

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik