Ivana Haslingerová

Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x

Seznam rubrik

Ivana Haslingerová

,Prague Pride‘ není projevem homosexuality, ale homosexualismu

Po sametové revoluci jsme věřili, že po socialistickém útlaku myšlení přijde skutečná myšlenková svoboda. To se bohužel naprosto, ale opravdu naprosto, nestalo. Vládne tu jakási „myšlenková policie“ representována přesně vymezenou skupinou obdivovatelů módního trendu EU – třetí cesty k socialismu – tzv. stoupenců Pravdy a lásky, která pomocí masivního působení s ní spřažených médií diktuje, co si smíme o té které věci myslet a co nikoliv. Proti každému, koho tato skupina nepovažuje za „politicky korektního“, rozpoutává lavinu útoků za účelem společensky a především politicky ho znemožnit. Jednou z obětí útoků těchto "Übermenschů" se stal nyní vicekancléř přezidenta republiky, Petr Hájek, který si dovolil pozastavit se nad tím, že "je šokující, když zastává a dokonce svou autoritou ,zaštiťuje‘ údajně pravicový primátor vážnou politickou demonstraci za pokřivené hodnotové vidění světa ,Prague Pride‘".

1.8.2012 v 8:50 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Strach je rádcem nejničemnějších skutků pane premiére

Strach je rádcem nejničemnějších skutků pane premiér Miroslav Kalousek obtelefonovával v kauze předražených letadel CASA kdejakého policejního vyšetřovatele a dokonce měl třikrát na lince samotného policejního prezidenta Lessyho. I když se dušuje, že to nebylo za účelem zastrašování, nevěří tomu kromě premiéra Nečase ani malé dítě. Každému je jasné, že pan Kalousek potvrdil svým chováním jen to, co se šuškalo mezi lidem, že policie není nezávislá, ale je v rukou politiků stejně jako kdysi za komunismu. Člověk by si řekl, že u bývalého člena strany, která byla léta v Národní frontě by se takové chování dalo očekávat neboť starého psa novým kouskům nenaučíš. Co je ale nesmírné zklamání, že premiér Nečas mu za toto bezprecendentní chování nic nevytkl, ale naopak si k údivu občanů vylil zlost právě na vydíraném policejním prezidentovi Lessym, který si dovolil proti tomuto bezprecendentnímu Kalouskovu chování protestovat výzvou svým podřízeným, aby nepodléhali nátlaku ze strany vlivných a mocných představitelů. Dokonce tvrdí, že je Lessyho chování neslučitelné s chováním policejního prezidenta, ale je to chování politického aktivisty a vyzval ho, aby se rozhodl zda je prezidentem nezávislého nepolitického sboru, nebo zda chce být aktivistou.

18.7.2012 v 10:51 | Karma: 28,70 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Jen šetřením nezbohatneme, je nutné rozhýbat ekonomiku státu

Dne 13. července 2012 uplynuly dva roky od jmenování vlády a je čas na bilanci její práce. Vláda se snažila nám novinářům tuto práci usnadnit tím, že vydala publikaci o tom, co za ty dva roky prosadila. Jednotlivé resorty v této publikaci stručnou formou představují své hlavní prosazené kroky a úspory v personální oblasti. Slibuji, že se k jednotlivým kapitolám vrátím, až celou publikaci pročtu. Zatím reaguji bezprostředně na první dva odstavce úvodního slova pana premiéra. V prvním z nich si pan premiér pochvaluje: "K dnešnímu dni prošlo minimálně 3. čtením v Poslanecké sněmovně nebo bylo splněno nelegislativně více než 60 procent bodů z Programového prohlášení vlády. Celkem 166 vládních návrhů do této doby prošlo parlamentním legislativním procesem a bylo publikováno ve Sbírce zákonů (nebo budou v nejbližší době publikovány). Žádný vládní návrh zákona nebyl v Poslanecké sněmovně zamítnut nebo vrácen k dopracování." Nechtěla bych být jedovatá, ale se 118hlasovou převahou to přece nebylo jinak možné. Naopak jsme očekávali, že vše, co chtěla vláda pozměnit a naplnit, si dá okamžitě odsouhlasit, a pak bude podle přijatých zákonů pracovat a jen je případně mírně novelizovat. Vždyť tak ohromnou šanci neměla po listopadu 1989 žádná koaliční vláda. A především nikoho nenapadlo, že se hned v první polovině vládnutí o tuto neuvěřitelnou báječnou převahu dobrovolně připraví kvůli malicherným sporům.

17.7.2012 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Ukradený majetek se musí každému, tedy i církvím, vracet

V příštích dnech se bude hlasovat o přijetí zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Pan poslanec Petr Skokan z VV nám napsal do redakce žádost o náš názor na tuto věc. „Osobně se domnívám, že je potřeba se s církvemi vyrovnat, ale vyrovnání musí být transparentní, nezpochybnitelné a především spravedlivé. Z tohoto důvodu jsem si dovolil Vás požádat o Vaše stanovisko. Pokud sdílíte stejný názor jako já, můžete se přidat k petici na Webu www.spravedlivevyrovnani.cz nebo mi napsat na můj e-mail petrskokan@petrskokan.cz. Váš názor se neztratí a Váš podpis na petici bude předán předsedovi vlády ČR,“ píše pan poslanec. Rádi odpovídáme: na otázku „Má se vracet církvím ukradený majetek, má platit pro všechny rovnost před zákonem?“ musí každý odpovědět „ANO!“ Podrobné zdůvodnění našeho postoje je následující:

13.7.2012 v 12:40 | Karma: 18,60 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

EU není nedemokratická, EU je protidemokratická a musí zaniknout

Na pozvání předsedy konzervativní, pravicové a euroskeptické Akce D.O.S.T. Petra Semína navštívil 18. června 2012 Prahu nejvýraznější kritik evropské centralizace, předseda konzervativní pravicové euroskeptické politické frakce "Evropa svobody a demokracie (EFD)" v Evropském parlamentu, europoslanec Nigel Farage. Názory tohoto europoslance budily kdysi výsměch evropeistů, nyní se mu již nesmějí. Vědí, že nehovořil do větru a jen ti nezarytější kladou proti jeho konkrétní kritice prázdné ideologické fráze. I v jeho rodné zemi jsou již dvě třetiny Britů proti členství v EU a jeho strana byla v evropských volbách druhá. Pro Akci D.O.S.T. a její příznivce byla návštěva pana Nigela Faraga velkým povzbuzením v jejich boji za vymanění se z útrob dravé bájné mořské obludy Charybdy – EU – která požírá všechny národní kultury, stráví je a vyvrhuje jako jednolitou páchnoucí hmotu natráveného euroguláše, do kterého zahrnula do té doby Evropě cizí směry a hnutí jako multikulturalismus, islamismus, homosexualismus, ekologismus a mnoho dalších nebezpečných -ismů. A co víc, tato Charybda stříká obsah svého žaludku volně do světa. Není proto divu, že se na přednášce Nigela Faraga sešli všichni opravdoví vlastenci a sál v budově ČSVTS na Novotného lávce v Praze byl nabit k prasknutí. Pan Farage nikdy neustoupil od svých euroskeptických názorů, ostatně stejně, jako náš pan prezident. V současné době, kdy začíná otevřeně probíhat bitva za záchranu demokracie v EU stojí obě tyto osobnosti v jejím čele. Nebylo proto překvapením, že Pražský hrad byl na přednášce Nigela Faraga zastoupen nejbližšími spolupracovníky pana prezidenta – jeho osobním tajemníkem a předsedou Politického odboru Hradu Ladislavem Jaklem, kandidátem na budoucího prezidenta za Svobodné, vicekancléřem Petrem Hájkem a poradcem pro zahraniční politiku Jiřím Brodským. A nechyběl ani přítel pana Faraga z Evropského parlamentu, europoslanec a kritik současné EU Ivo Strejček. Senát reprezentoval senátor Petr Pakosta s chotí.

24.6.2012 v 18:31 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Pane Kalousku, nežijeme v socialistickém plánovaném hospodářství

I když pan Kalousek neustále vymýšlí všechno možné i nemožné, jak dostat peníze do rozpočtu, tak již v květnu probendil tři čtvrtiny výše plánovaného schodku rozpočtu. Neboli, již nyní máme schodek přes 79 mld. Kč. Potvrzuje to jen výstražná slova skutečných ekonomů, která znějí na odborných seminářích, že zvyšováním daní se ekonomika nezvedne, ba právě naopak. Dochází na jejich slova. Pan Kalousek po zvýšení DPH počítal naivně, že nárůst do rozpočtu bude 15,5 %, vybral ale již nyní o 3 % méně než loni. Tady by řekla teta Kateřina ze Saturnina: "Komu není rady, tomu není pomoci." Pan Kalousek by si měl již konečně uvědomit, že nežijeme v plánované socialistické ekonomice, ale v ekonomice tržní, asebekrásnější vládní plány růstu nic nezmohou proti obecně platným ekonomickým poučkám.I přes všechny sebeexcelentněji sepsané a publikované reformní kroky a plány růstu se bude ekonomika ubírat svým směrem, a přestože se to vládním expertům nebude líbit, naši ekonomiku bude určovat neviditelná ruka trhu.

10.6.2012 v 12:50 | Karma: 32,16 | Přečteno: 1545x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Josef Louda – 3N fota

PhDr. Josef Louda, nezávislý fotograf a publicista, se rozloučil s fotografováním opravdu ve velkém stylu – výstavou Josef Louda - 3N ve výstavních prostorách Staroměstské radnice. Jednalo se o dosud nejrozsáhlejší jubilejní výstavu jednoho fotografa. Josef Louda výstavou završil svojí výstavní činnost. Prostory Staroměstské radnice byly zaplněny od Rytířského sálu, Křížové chodby až po románsko-gotická sklepení. I když na výstavě bylo k vidění mnoho fotografií, největší pozornost zaujala vskutku gigantická největší fotografie na světě zobrazující na dvou bannerech o rozměrech 3,5 x 5 a 3,5 x 6 metrů v součtu 1270 portrétů slavných osobností se "svatozářemi". Veřejně známé lidi zachytil na těchto snímcích Josef Louda v průběhu čtyř let v situaci, kdy měli nad hlavou „svatozář“ v podobě lustru či jiného svítícího objektu. Bannery vzbudily pozornost i pracovníků pelhřimovské galerie českých rekordů Dobrý den. Rekordní údaj byl zanesen do České databanky rekordů ve středu 30. května 2012.

8.6.2012 v 15:15 | Karma: 13,07 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Arcibiskupství pražské oslaví 450 let od svého obnovení

"Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to žít." J. Em. Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský Arcibiskupství pražské chystá velkou oslavu – 450 výročí svého obnovení po jeho zničení za husitských válek. Za svou diecézi se budou všichni jeho účastníci modlit spolu s občany na slavné mši svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v den jejího posvěcení 12. 5. 2012 v 11 hodin. Na tuto oslavu vysílá Jeho Svatost papež Benedikt XVI. svého legáta, vídeňského arcibiskupa kardinála Christopha Schönborna OP, který bude hlavním celebrantem a slavnostním kazatelem mše svaté. K této vskutku slavné a historické události si Jeho Eminence Dominik kardinál Duka OP přál, aby zazněly z věže katedrály všechny zvony, které její zakladatel Otec vlasti Karel IV. považoval za symbol svornosti a spolupráce všech lidí národa.Symbol, který doprovázel svou melodií člověka od narození po jeho smrt. Symbol, který svolával k modlitbě a dával víru a naději o nesmrtelném životě. Pan kardinál Duka by si přál, aby i v současné době zvony upozornily nejen věřící, ale všechny naše občany, že tvoří jeden národ, a spolupracovali na jeho sjednocení. Aby se katedrála stala vskutku národním symbolem a aby její zvony zněly skutečně mohutně a nádherně pro všechny naše občany.

5.5.2012 v 19:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Proces jako vystřižený z dějin StB

S odstupem přes půl století si člověk již neumí představit, jak mohl zfanatizovaný dav požadovat v padesátých letech století minulého co nejpřísnější tresty pro "nepřátele socialismu". Člověk si naivně myslel, co těm komunistům muselo dát práce a zastrašování, aby evidentně lživá obvinění lidé přijali za pravdivá a dychtili doslova po krvi nevinně obviněných. Aby kolegyně z divadel požadovaly smrt pro své kamarádky... A najednou jsme v přímém televizním přenosu svědky, jak snadno se dá podobná věc zorganizovat i ve 21. století. I když v tomto případě nejde o hrozbu šibenicí, přesto byl proces s poslancem Vítem Bártou jako vystřižený z učebnic StB, jak vykonstruovat z nevinného člověka padoucha, který má za svou naivitu a přiznejme objektivně, i za trochu furianství a vychloubání se, zaplatit 675 tisíc Kč a s podmínkou 30 měsíců odsedět 18 měsíců ve vězení. Soudce Šott si nedovolil, když už odsoudil strůjce celého podrazu Jaroslava Škárku za podvod ke třem letům nepodmíněně a k desetiletému zákazu činnosti, alespoň nějak potrestat i toho, kdo měl podle přání mnoha politiků být uvržen nejlépe na doživotí do Daliborky.

17.4.2012 v 11:13 | Karma: 25,63 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Škoda, že Topolánek dospěl k prozření až nyní a ne v době své vlády

Když jsem dostala v pátek třináctého dubna dopis od bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka, nemohla jsem uvěřit, že to píše on. Měla jsem zato, že to vymyslela recesistická protiklausovská Svěrákova „Hradní partička“. V dopise nazvaném „Páteční výzva“ totiž kritizuje ODS zejména za to, že opustila svůj program a své ideje. Tedy za to, za co ho po celou dobu jeho vládnutí kritizoval, a to právem, jeho předchůdce a zakladatel ODS Václav Klaus, který nakonec po obvinění ODS, že ztratila ideje a stala se stranou klientelistickou odmítl na 19. kongresu i čestné předsednictví v ní. Když jsem se ujistila, že nejde o podvrh, otiskla jsem dopis Mirka Topolánka, protože to, co v něm píše, stojí za zamyšlení.

16.4.2012 v 9:09 | Karma: 16,13 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Krutá nepravda o Václavu Klausovi

"Pro případ, že by Vás to minulo... :-) Nevím, třeba by ta konina dala využít..." napsal mi Bohumil Šourek a přeposlal následující článek, plný krutých a promyšlených lží a nepravd o prezidentu republiky Václavu Klausovi, který mu přišel ze Švýcarska pod názvem "Čtěte krutou pravdu“ *) Využít toto sdělení jako podklad pro seriózní polemiku nejde, protože je to snůška nesmyslných a především promyšlených zlých lží. Je ale nutné proti nim bojovat, zejména proto, že v poslední době se na internetu díky jistým silám v naší zemi množí. Abych parafrázovala nadpis zprávy, je to "Krutá nepravda ze Švýcarska". Nepravda, která počítá s tím, že lidé mají krátkou paměť na politické dění. Já jsem asi výjimkou, ale pamatuji co se tehdy po revoluci dělo velmi dobře. Již proto, že jsem o tom psala články a tím pádem mohu při výpadku paměti zalovit v počítači v archivech.

7.4.2012 v 17:10 | Karma: 26,61 | Přečteno: 2468x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Pokud Senát neschválí církevní restituce, bude jednat protiústavně

Toto měl být nadpis předchozího článku. Nevešel se do předepsané velikosti. Prosím za prominutí.

2.4.2012 v 21:58 | Karma: 5,00 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Pokud Senát neschválí církevní restituce, bude podle ÚS jednat prot

Toto byl hlavní závěr konference „Církevní restituce – mýty a skutečnost?“, která se konala 29. března 2012 na půdě horní komory českého Parlamentu. Podle její organizátorky místopředsedkyně Senátu Aleny Palečkové (ODS) bylo jejím cílem probrat před tím, než se věc církevních restitucí dostane na program jednání Senátu, jejich téma z pohledu všech zainteresovaných účastníků od vládních představitelů, zástupců církví, fundovaných právníků až po komunální politiky. Shromáždila reprezentativní vzorek přednášejících – od premiéra a jeho ministrů, pražského arcibiskupa a představitelů menších církví, ústavních soudců až po starosty obcí, které na restituce již léta čekají, protože nemohou s majetky nepatřící nikomu podnikat a přicházejí o možnost čerpat z evropských fondů. „Je čas na to, aby se kvalifikovaně shrnuly pohledy všech lidí, kterých se otázka církevních restitucí týká, abychom se v Senátu dobrali konečně spravedlnosti,“ uvedla paní senátorka Palečková.

2.4.2012 v 18:16 | Karma: 11,53 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Věcně o Evropě – Konečné!

V kongresovém sále Malostranského paláce Matematicko-fyzikální fakulty University Karlovy se konala pod záštitou předsedy vlády České republiky Petra Nečase, konference "Hospodářské zájmy ČR v EU a jejich prosazování" řešící téma českých ekonomických zájmů a pozici podnikatelského prostředí v rámci Evropské unie. Premiér varoval, abychom se nadále nespoléhali na přerozdělování peněz z evropského rozpočtu, ale naopak kladli důraz na rozvíjení jednotného vnitřního trhu založeného na volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, který je základem integračního potenciálu Unie. Závěry konference lze shrnout následovně: Je nutné, aby se EU začala chovat jako ostatní svět a kladla důraz na podporu exportu a otevírání trhů místo na velice drahou zelenou politiku, která ji postaví mimo zbytek světa. Vývoj zemí eurozóny je až na Německo hluboko pod vývojem zemí bez eura. Fiskální unie eurozónu nespasí. Je nutno opustit módní klišé, že když v Bruselu cokoliv kritizujeme, je to špatné a ublíží to naší republice. Situaci v ekonomice nevyřeší jen škrty, ale musíme mít strategii konkurenceschopnosti. Růst cen v EU je zejména díky její environmentální zelené politice, která je v rozporu s konkurenceschopností nejen ČR, ale celé EU vůči světu. Nesmíme proto přistupovat na koncepty bezuhlíkové energetiky v roce 2060.Musíme mít proto aktivní evropskou politiku a nepřijímat pasivně všechny mnohdy velmi drahé návrhy Bruselu. Musíme sledovat, co nám ekonomicky přinesou, být aktivní, vědět, co po EK chceme a chtít naše požadavky zabudovat do jejich návrhu. Nesmíme se bát vyjádřit jasně nesouhlas s některými návrhy, v klíčových zájmech využít i právo veta. Slunce má svítit na byznys a ne ho prodražovat drahou sluneční energií. Pozdě ale přece si snad naši politici a podnikatelé sundají růžové brýle z očí a začnou vidět EU realisticky i s jejími chybami. ******************************

22.3.2012 v 9:01 | Karma: 14,85 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Přestane s novou Ficovou vládou psí pláč na Slovensku?

Není tomu tak dávno, co jsme uveřejnili první článek týkající se neuvěřitelně krutého zákona na ochranu zvířat na Slovensku: "Na Slovensku vládne středověk! Vláda zaměstnává antoušky jako ve středověku!"Nechtělo se nám věřit, ale na Slovensku v 21. století pracují místo psích útulků antoušci, rasové jako ve středověku, a že toulavé a ztracené psy čeká velmi smutný osud. Některé ras utratí hned po odchytu, někteří se dostanou do tzv.karanténních stanic (KS) lidmi zvanými psí koncentráky díky příšerným podmínkám, v nich čekají na smrt o hladu, mrazu na studeném betonu a bolesti z neléčených ran získaných po vyhazovech z domovů bezcitnými pány. Že slovenští psi lomcující mřížemi svých cel smrti a feny, které v takových podmínkách rodí štěňata, která hlady umírající u struků ubitých matek. Pomůže nová Ficova vláda těmto ubožákům? Zařadí se Slovensko mezi ostatní vyspělé státy EU? Ve výše uvedeném článku jsme upozornili na to, že se toto děje v jednom ze států EU, té EU, která má plná ústa ochrany zrzavých veverek před oplodněním šedými, v té EU, v níž ušlechtilí ochránci přírody s nasazením vlastního života bojují za každého kůrovce či žábu v říji. A vyjádřili jsme prosbu, aby její zastupitelé tomuto zvěrstvu učinili přítrž.

13.3.2012 v 18:48 | Karma: 14,41 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Vyvázání se z příkazu přijmout euro stojí za boj se státy Eurozóny

Televizní sdělení premiéra Petra Nečase ze dne 10.3.2012 mne šokovalo. Poslední jeho kroky se začínaly zdát rozumné. Jeho názor, že nebude v EU bojovat za naše vyvázání se z povinnosti přijmout společnou evropskou měnu euro, přestože ho o to prezident Klaus žádá již přes rok, není, diplomaticky řečeno, příliš rozumné. Pan premiér tento svůj postoj zdůvodňuje tím, že by prý měl spoustu jednání se státy EU, které by nás vydíraly za schválení jeho požadavku. Rozhodně to nebude stát tolik, jako když nás do eurozóny připojí Evropská komise příkazem. Ano, příkazem. Podle Lisabonské smlouvy (LS) má na to totiž právo a už to není jen na nás, kdy o vstup do eurozóny požádáme. Není pravda, že „k přijetí eura je nezbytný aktivní projev vůle daného státu“, jak uvedl nedávno premiér Nečas v žádosti o schválení Paktu stability v dopise Parlamentu. Myslí si zřejmě, že je jen na něm, kdy se ČR rozhodne euro přijmout, a že tedy vlastně o nic nejde, protože stejně euro nemáme a jen šílenec by do eurozóny vstupoval, když vidí, co se v ní státům děje. Ale ono tomu tak od přijetí LS již není.

12.3.2012 v 12:46 | Karma: 44,98 | Přečteno: 7244x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Jak ozdravit české zdravotnictví podle Tomáše Julínka

Náš nejlepší polistopadový ministr zdravotnictví MUDr. Tomáš Julínek odstartoval první ze série minikonferencí, které pořádá sdružení Edvarda Kožušníka Efektivní stát (eStat) o řešení problémů českého zdravotnictví. První konference nesla název „Standard a nadstandard, nebo vymahatelný nárok na zdravotní služby?“ a pan exministr zdravotnictví Julínek hned v úvodu poznamenal, že by chtěl uvést věci ohledně tohoto pojmu na pravou míru podobně, jako to prováděl Saturnin s knihami pana továrníka. Založil k tomu think-thank z mladých odborníků a spolu s nimi se bude zamýšlet nad tím, jak naše zdravotnictví ozdravit.

5.3.2012 v 13:09 | Karma: 14,77 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Evropský parlament se musí prostě vidět

Nejen u nás, ale ve většině zemí EU si občané stěžují, že jsou o dění v evropských institucích velmi málo informováni. Je samozřejmě chybou domácích mainstreemových médií, že mnohem víc prostoru dávají banálním a mnohdy nedůležitým zprávám domácím a o dění v Bruselu, který nám již diktuje přes 80 % zákonů, se zmíní, až když jde už takřka o pád jeho měny či celé EU. Je to ale i chybou europoslanců samotných, že pro samá přejíždění mezi Bruselem a Štrasburkem a hlasování o šišatých okurkách či páření amerických a českých veverek již nenaleznou čas na styk se svými domácími voliči, natož pak na psaní o dění v EP. A lidem se tito poslanci postupem doby ztratí z očí a tím i z mysli. Jednou ze zářných výjimek je europoslanec za ODS Edvard Kožušník.

21.2.2012 v 19:02 | Karma: 22,85 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Finančně lukrativní množírny psů a koček by měly být přísně mezeny

Státy jako např. Slovensko, které zavedly rasovny (pardon, říkají jim noblesně karanténní stanice), kde zabíjejí toulavé psy a kočky ve velkém – na Slovensku nejpozději do sedmi dnů po odchytu – se brání, že tak musí činit neb se jim psi a kočky přemnožují. A zde se ptáme: "Proč tedy povolují tyto státy bezohledným "podnikatelům" provozovat množírny psů a koček ve velkém? Proč namísto zavádění středověkých zákonů o antoušcích raději nesníží počet těchto množíren? Je jasné, že pokud státní pravomoc nezaujme k problematice přebytečných množíren psů a koček, sloužících pouze pro zisk majitelů, seriózní postoj, bude týrání přemnožených psů a koček pouze nabírat větší a větší obrátky, společnost bude nadále traumatizovaná nezvladatelnými psy ve špatných rukou či toulavými vyhladovělými kočkami a my všichni utratíme ze svých peněz mnoho za následnou korekci neustále se zhoršujícího stavu. Aby mi bylo dobře rozuměno. Nejedná se o to zamezit majitelům připustit své pejsky a postarat se o prodej jejich štěňat vhodným majitelům, ale o stanice, kde majitelé množí zvířata ve velkém pouze pro zisk (ceny štěňat jdou do desítek tisíc) a ta co se jim nepodaří prodat naprosto bezohledně a bezcitně vypustí do ulic, pohodí u dálnic či do lesů. Proto by bylo zákonné omezení vzniku tohoto problému reálnou cestou v omezení vzniku dalších neustále narůstajících problémů, co s těmito nebohými zvířaty pak provádět.

7.2.2012 v 13:36 | Karma: 19,74 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Premiér Nečas jednal v Bruselu jako rozvážný a prozíravý státník

Předseda vlády Petr Nečas se nenechal zlomit nejen cizími, ale ani některými našimi politiky hájícími v Bruselu své vlastní zájmy a nepřistoupil na podepsání smlouvy, která nese sice krásný název "Smlouva o stabilitě, koordinaci a řízení v hospodářské a měnové unii", ale ve skutečnosti by sloužila k tomu, že by vzniklo Ministerstvo financí EU, které by v budoucnu diktovalo všem zemím EU nejen stejnou měnu, ale i stejné daně. Je jasné, co by to pro naši republiku znamenalo za ekonomickou pohromu, kdyby daně stouply na výši např. německých, kde pro podnikatelé s příjmem nad zhruba 1, 5 mil. Kč platí sazba 42 %, pro bohatší nad 6 milionů 45 %. Nezůstal by u nás ani jeden podnik platící tyto daně. Alespoň mně na dotaz, co by v tomto případě dělal, odpověděl každý oslovený podnikatel, že by přesunul své hlavní sídlo do své pobočky v zemích s nižší sazbou. Mají je totiž již většinou nachystané pro případ, kdyby pan Kalousek na podobné žádosti Bruselu přistoupil. Co by to znamenalo pro ekonomiku státu, netřeba zdůrazňovat. Proto je štěstí, že si toto nebezpečí uvědomil alespoň pan premiér, když pan ministr Kalousek naopak vidí pouze vyšší příjmy do rozpočtu a neuvažuje o tom, který hlupák by mu je tam asi platil.

6.2.2012 v 14:03 | Karma: 21,94 | Přečteno: 912x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Premiéru Nečasovi patří dík za to jak hájil zájmy občanů ČR

V reakci na dluhovou krizi, která sužuje země používající euro, byl svolán do Bruselu summit EU, na němž byl navrženo, aby členské státy EU přijaly tzv. Pakt o rozpočtové kázni. Ten by přikazoval, že rozpočty států nesmějí mít větší dluh než 0,5 % HDP, tedy pro ČR 20 miliard Kč. Na to, zda země toto pravidlo ukotvily v domácím právu či ne, by dohlížel Soudní dvůr EU a provinilé zemi by mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP (nám 4 mld. Kč). Na první pohled by to bylo obecně rozumné. Václav Klaus jako ministr financí požadoval, navzdory keynesiánským socialistům, dokonce vyrovnaný státní rozpočet ČR. Jenže v situaci, kdy je jasné, že to většina států při obrovských zadluženích vzniklých v důsledku nesmyslného politického projektu EU – přijetí jednotné evropské měny eura – nebude schopna přijmout, vede tato podmínka každého soudného člověka okamžitě k domněnce, že by pak několik ekonomicky vyspělých států, které by ji mohly přijmout, vládlo fiskální politikou EU a ostatním tzv. "druhořadým členům" by pouze diktovalo podmínky, jak se mají chovat.

2.2.2012 v 18:47 | Karma: 26,67 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Necítím se nemravně, když nechci platit 38 miliard na eurozónu

Bezcelní obchod se stal v řadě evropských zemí samozřejmostí a mezinárodní dohody uvolňující obchod lze dokonce získat i bez členství v EU. Mají je mj. státy sdružené v EFTA Lichtenštejnsko, Švýcarsko a Dánsko. V této situaci poskytují jediné exaktní měřítko toho, pro koho je členství v EU výhodné a pro koho ne, peníze putující do Bruselu z členských států EU a zpět v podobě tzv. dotací či fondů EU. Není proto divu, že jsou stále ostřeji sledovaným ukazatelem. Již jen selským rozumem musí být ale jasné, že členské země musejí do Bruselu dávat víc než získají, neboť nákladný provoz evropských institucí a obrovských platů jejích úředníků a politiků je hrazen z rozpočtu EU, který vzniká tak, že se jednotlivé členské země na něj každoročně skládají. Členské státy tedy musejí nutně zaplatit víc, než od EU dostanou. Nemá proto pravdu pan Kalousek, že by pokládal za nemorální a nemravné se na pomoci EU nepodílet. Na její činnosti se podílíme stejně jako ostatní členské státy. Jiná otázka je, proč přispívat nad původně dohodnutý rámec jen proto, že některé její státy se chovají rozhazovačně a EU si neumí zjednat pořádek. Pan Kalousek se snaží zapůsobit na útlocitné občany konstatováním, že "Česko čerpá z fondů Unie od roku 2004 čistých 175 miliard". Jen nedodává další informaci, kolik již do členství v EU zaplatilo. Je to jedna z tzv. polopravd, které jsem vždy nenáviděla za komunismu a nesnáším je ani nyní. Proto jsem se podívala na některá čísla uvedená v účtech jeho ministerstva.

29.1.2012 v 18:35 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Vít Jedlička: "ODS opustila svůj bývalý program"

V Hradci Králové se v sobotu konala ideová konference ODS, jejímž nosným tématem bylo podnikání a zaměstnanost. Po projevech předsedy ODS Petra Nečase a ministrů jeho vlády následovala veřejná diskuse. Kromě výkonného ředitele Klausova Centra pro ekonomiku a politiku Jana Skopečka, europoslance Milana Cabrnocha a ředitele zoologické zahrady v Hradci Králové se přihlásil o slovo bývalý člen ODS a nynější předseda Krajského sdružení Svobodných v Hradci Králové Vít Jedlička, kterého pozvali na konferenci členové místní organizace ODS. Ve svém příspěvku začal kritizovat ODS, že opustila své původní ideje. A co se nestalo? Ve straně, která má přímo v názvu slovo demokratická a občanská, ho začal moderátor přerušovat. Jedlička si nakonec vymohl, aby v příspěvku mohl pokračovat, ale sotva stihl říci větu: „Pokud byste neopouštěli svůj program, nestalo by se, že vás opustí váš čestný předseda a prezident republiky Václav Klaus ani další čestní a pracovití lidé jako poslanec Michal Doktor nebo senátor Petr Pakosta,“ začalo se ze sálu ozývat pískání a bušení do stolů.

22.1.2012 v 17:33 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1655x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Na Slovensku vládne středověk! Vláda zaměstnává antoušky

Je to neskutečné, nechce se tomu věřit, ale na Slovensku v 21. století pracují místo psích útulků antoušci, rasové, jako ve středověku. Toulavé a ztracené psy čeká na Slovensku velmi smutný osud. Některé ras utratí hned po odchytu, někteří se dostanou do tzv. karanténních, či asanačních stanic (KS). Nemluvě o příšerných podmínkách, hladu, mrazu na studeném betonu a bolesti z neléčených ran získaných po vyhazovech z domovů bezcitnými pány, čeká tam psy po této kalvárii vesměs za týden smrt. V některých karanténních stanicích vládne naprostá anarchie. Fenám se v takových podmínkách rodí štěňata, která umírají. Pokud nejsou ještě ony samy před porodem utraceny. Svévolné utrácení psů je na Slovensku na denním pořádku.

11.1.2012 v 12:15 | Karma: 27,30 | Přečteno: 5638x | Diskuse| Ostatní

Ivana Haslingerová

Psí pláč na Slovensku

Úroveň vyspělosti společnosti se pozná v tom, jak se tato stará o zvířata a další jinak "nedůležité věci". Když člověk slyší o tom, že Číňané psy jedí, přejde ho mráz, ale řekne si: jiná země, jiná kultura... Není tomu ale tak dlouho, kdy jsme psali o neuvěřitelně hrůzném zacházení s chrty ve Španělsku (podrobně viz článek "Zvěrstva v zemi Evropské unie. Kde jsou slavní Zelení europoslanci?"). Jde přitom o stát, který je naším kolegou v EU. Ano, v té EU, která dnes a denně šílí vydáváním ochranářských norem a nesmyslných předpisů o přechodech nad dálnicemi pro neexistující medvědy, o záchraně několika žab, které přejdou přes dálnici či o nerušení tetřeva hlušce při tokání. V té EU, kde se zelení humanisté váží neohroženě ke stromům za záchranu brouků kůrovců. Kde jsou tito hrdinové, když se v jejich státech dějí taková zvěrstva na psech. Jak to, že těmto humanistům nevadí, že nádherní elegantní dostihoví chrti jsou z velké části pouze nástrojem na vydělávání peněz. Způsob, jakým se mnohé stáje, trenéři či lovci vysloužilých zvířat zbavují, je mimořádně nehumánní. Psi často končí svůj život zastřelením a zcela běžnou praxí je i oběšení psa! Přestože je to neskutečně kruté, člověk si přece jen říká, děje se to až někde ve Španělsku, v kruté zemi býčích zápasů, kde jsou zřejmě lidé ke zvířatům necitliví již svou staletou výchovou...

10.1.2012 v 9:24 | Karma: 20,32 | Přečteno: 1756x | Diskuse| Ostatní